Home

Achtergrond 406 x bekeken

Afbraak legbatterijen in EU gaat te traag

De legbatterij zal in 2012 niet uit Europa verdwenen zijn, zoals de EU-afspraak is.

Nederland breekt ze wel in hoog tempo af, maar boeren in andere landen doen amper mee. Dat zei secretaris Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) vandaag bij een lezing in Brussel.

"In Nederland is nu zo'n 60 procent van de pluimveehouders overgestapt op andere systemen. Wij kunnen de komende twee à drie jaar met de hakken over de sloot het doel van 2012 halen'', zei Spieker. "Maar in de rest van Europa is nog maar 20 à 30 procent overgeschakeld. Daar is nog zo'n enorme slag nodig, dat kan nooit gehaald worden.''

Brancheorganisatie NOP vraagt de EU om drie jaar uitstel. Liever nog ziet de organisatie een duidelijke code op de verpakking, zodat de klant kan zien dat het een legbatterij-ei is. De Europese Commissie zei een jaar geleden nog dat van uitstel geen sprake kon zijn, dit tot vreugde van dierenberschermers.

Maar vooral in Spanje, Portugal, Italië en Polen halen pluimveehouders nog steeds hun schouders op over het aanstaande verbod. Boeren kunnen zo langer goedkoper eieren produceren dan Nederlandse boeren. De Nederlandse pluimveehouders vrezen uiteindelijk zo de concurrentie te verliezen, vooral van Polen, Oekraïne, de VS, Brazilië en China: Europarlementslid Jan Mulder (VVD) gaat over het probleem opnieuw vragen stellen aan de Europese Commissie, meldde hij maandag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.