Home

Achtergrond 178 x bekeken

Advies over beter financieel toezicht EU

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie neemt vandaag een belangrijk advies in ontvangst over versterking van het toezicht op financiële instellingen in de EU.

Het advies komt van een groep experts onder wie oud-minister Onno Ruding van Financiën. De groep onder leiding van de voormalig IMF-topman Jacques de Larosière (79) is ingesteld op verzoek van de Europese Commissie wegens de kredietcrisis.

Ingewijden verwachten dat de Fransman De Larosière pleit voor een apart EU-agentschap om de financiële instellingen te reguleren. Dat zou los moeten staan van de Europese Centrale Bank (ECB). Het idee voor een EU-agentschap voor toezicht op financiële instellingen is echter niet onomstreden. Niet alle landen willen het toezicht op hun banken afstaan aan zo'n agentschap. Nu delen de landen veelal het toezicht bij de ruim veertig internationale banken in Europa, zoals bleek bij de redding van Fortis.

De Europese Commissie beraadslaagt op 4 maart over het rapport. Doel is dat premier Jan Peter Balkenende en regeringsleiders van de 26 andere EU-landen er 19 en 20 maart over beslissen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.