Home

Achtergrond 165 x bekeken

Aanstaande onderminister gearresteerd in Zimbabwe

De nieuwe premier van Zimbabwe Morgan Tsvangirai heeft op de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet te kampen met een tegenslag.

Veiligheidsagenten hebben zijn aanstaande onderminister van Landbouw, Roy Bennett, kort voor de beëdiging gearresteerd op de luchthaven van de hoofdstad Harare.

De 61-jarige Bennett is een van de weinige blanke leden van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Zijn boerderij is in 2003 onteigend. De laatste drie jaar zat hij in zelfgekozen ballingschap in Zuid-Afrika omdat hij werd gezocht wegens vermeende plannen voor een moordaanslag op Mugabe. Vorige maand keerde hij terug.

Bennett is opgepakt op luchthaven Charles Prince, meldt de MDC. Volgens de partij is hij meegenomen door een beruchte politieafdeling die politieke misdaden afhandelt. "Wij hebben begrepen dat hij naar Marondera is gebracht, een beruchte martel- en ondervragingsbasis'', aldus een partijlid.

Mugabe en Tsvangirai kwamen in september overeen de macht te delen. Woensdag zijn beide mannen na maandenlang gesteggel beëdigd tot respectievelijk president en premier van een nieuwe eenheidsregering. Donderdag staat de beëdiging van het kabinet op het programma, maar de arrestatie zal de spanningen tussen beide politici verder op scherp zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.