Home

Achtergrond

45.000 graan nodig voor bio-ethanol

Alco Bio Fuel heeft bijna 45.000 hectare graan nodig voor de bio-ethanolfabriek in Gent.

Dat is ongeveer 15 procent van het totale areaal in België. De fabriek is vorig jaar juni geopend. De fabriek is voor 10 procent eigendom van coöperatie Aveve en voor nog eens 10 procent van dochterbedrijf Wal Agri in Wallonië. De fabriek kan 150.000 kuub bio-ethanol per jaar produceren, zegt Etienne Cosyns, directeur-generaal van Aveve in een interview met het Belgische Vilt. "De fabriek draait volledig op graan, vooral tarwe en mais. Daar hebben we 400.000 ton van nodig. Dat is bijna 45.000 hectare graan."

Aveve koopt jaarlijks 600.000 graan. Cosyns: "De fabriek draait optimaal op tarwe. Er is de mogelijkheid om andere producten bij te mengen. In de keuze van onze grondstoffen houden we rekening met de belangen van boeren."

Cosyns erkent dat de markt voor biobrandstoffen onder druk staat. "Gelukkig trekt Europa resoluut de kaart van duurzame energie. De participatie in Alco Bio Fuel is voor Aveve de juiste beslissing geweest. We hebben een extra afzetmarkt aangeboord voor onze akkerbouwers en beschikken over geschikte restproducten voor de veehouders."

Of registreer je om te kunnen reageren.