Home

Achtergrond 2 reacties

Zwangerschapsgym voor de koe

Vijftien drachtige koeien op een proefboerderij in het Utrechtse Zegveld hebben in de afgelopen maanden meegedaan aan speciaal voor hen ontworpen zwangerschapsgymnastiek.

De koeien zijn ondertussen allemaal bevallen van een gezond kalf. Of de zwangerschapsgym echt goed is geweest voor de koeien, moet nog blijken uit laboratoriumtesten die naar verwachting in januari klaar zijn.

Dierenarts Roselinde Goselink van de faculteit dierenwelzijn van de Wageningen Universiteit heeft het project opgezet. "Het begon als een wild idee, zo van: dat zou misschien wel fijn zijn voor koeien. Het productschap Zuivel heeft het opgepakt en nu onderzoeken we serieus of het goed is voor koeien om in de laatste zes weken van hun dracht wat actiever te blijven. Dat doen koeien niet vanzelf, want ze zijn van nature ontzettend lui.''

Goselink heeft de drachtige koeien twee keer per dag drie kwartier in een stapmolen laten lopen. Zo'n stapmolen is eigenijk bedoeld om paarden in beweging te houden. Uit onderzoek moet blijken of de koeien na de bevalling fitter zijn en of de melkproductie na het kalveren makkelijker op gang komt. De dierenarts blijft de proefkoeien daarom nog tot eind januari volgen.

"Als blijkt dat het werkt, kunnen we melkveehouders bijvoorbeeld adviseren om drachtige koeien wat meer ruimte te geven als ze op stal gaan in de laatste weken voor de bevalling. Of ze wat meer te laten lopen tussen voer- en drinkbakken. Wat we al weten, is dat de koeien niet meer zijn gaan eten door de zwangerschapsgym'', aldus Goselink.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Ik moet mevr. Goselink teleur stellen, haar vinding is niet nieuw de Russen doen wat ze vrij vertaalt noemen de actieve wandeling met het vee al jaar en dag ook bij min 20 C een 15 - 30 minuten naar buiten. Of het de gezondheid en de melk gift ten goede komt geen idee, voor het beenwerk is het niet negatief.

  • no-profile-image

    Ronald

    het is toch algemeen bekend dat beweging tijdens droogstand beter is voor de dieren en dat ze zo beter afkalven

Of registreer je om te kunnen reageren.