Home

Achtergrond 20 reacties

Zulu's mogen stier met blote handen doden

Zulu-jongeren mogen een stier met blote handen doden. Dit heeft een Zuid-Afrikaanse rechter gisteren beslist.

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights Africa hadden het hof tevergeefs gevraagd het traditionele ritueel te verbieden. Daarbij draaien jongemannen aan de staart en de geslachtsdelen van de stier en slaan hem dood. Dat gebeurt tijdens een oogstfeest op de residentie van Zulu-koning Goodwill Zwelithini.


Animal Rights Africa heeft alle mensen opgeroepen vandaag een kaarsje op te steken uit compassie met de stier, aldus het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rein van der Schaaf

  Het karakter van een mens valt af te lezen aan de manier waarop deze met dieren omgaat.
  Kortom,een dier is een dier en een mens -soms-een beest.

 • no-profile-image

  sarah

  Inderdaad pure dierenmishandeling. Dit is net zo min goed te praten onder de noemer traditie als vrouwenbesnijdenis.

 • no-profile-image

  gert

  In Spanje mag het nog met speren,wat een verschil met Afrika

 • no-profile-image

  TRA

  Dat is waar REALIST, maar je leven is wel een stuk aangenamer als je als mens op een gezonde, normale, respectvolle manier met dieren (leven) omgaat, naar mijn idee.... Maar goed, meningen (mogen) verschillen, alleen dergelijke mensen hebben niet mijn sympathie!

 • no-profile-image

  Leen

  Met een slag van een zwaard de kop afgehakt? Dat vind ik humaan ....! Wou je het met een nagelschaartje doen boerin? In onze slachthuizen vind ik het beroerder toegaan voor de dieren dan bij een huisslachting in Oost- Europa. Het betreffende dier heeft nagenoeg geen stress daar.

 • no-profile-image

  ikke

  in nederland maakt men zich nu eenmaal druk over allerlij flauwekul.waar het in feite om draaid is dat het af te maken dier een snelle dood heeft. dus een koe die in één keer de kop afgehakt wordt heeft echt niet meer te lijden dan één die met een schietmasker of op wat dan voor een manier dan ook gedood wordt. ikzelf heb verschillende keren al een koe die ziek was en die toch niet meer beter zou worden met een voorhamer uit haar lijden verlost.
  het doodmartelen zoals bij stierengevechten en zoals beschreven in het artikel over zulu jongeren is wél dierenbeulerij wat eigenlijk verboden zou moeten worden.

 • no-profile-image

  boerin

  @ Leen: heb je de foto gezien?
  Ik vind zulke slachtingen compleet nutteloos........

 • no-profile-image

  realist

  Van medelijden kun je niet in leven blijven.

 • no-profile-image

  dier

  Ja, vooral niks zeggen en lekker gaan voetballen in Afrika. Wat een wereld en onderontwikkeling. Rechter ? Waar zal ie gestudeerd hebben?

 • no-profile-image

  dier

  Ik sta versteld van het aantal primitievelingen hier, die niet het verschil begrijpen tussen tradities en pure dierenmarteling. Dit heeft niet te maken met enige toegevoegde waarde, maar is pure mishandeling.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik snap best dat wij het gedrag van de Zulu's wreed vinden. Maar verplaats u eens in de cultuur van die mensen of andere nog inheemse volksstammen. Zij leven vaak nog heel primitief en met de krachten van de natuur. Zij kijken ook heel anders tegen zaken aan. Ook het westen is schuldig aan wreedheden zonder dat wij dat toewillen geven of willen zien. Wij realiseren ons niet dat ten gevolge van de opwarming van de aarde er veel ergere dingen gebeuren dan wat die enkele zulu's doen. Door de klimaatverandering ontstaan veel grotere natuurrampen met vele doden tot gevolg. Wij hebben daar geen last van maar met name de alle armsten in de Wereld. En hoeveel diersoorten zijn er al niet omgekomen door droogte en honger. Wat is dan erger die enkele rund door de Zulu's of de 10.000 door het gevolg van ons roekeloos gedrag en ongeremde consumptie. Op zich goed om ergens wat van te vinden. Maar bedenk ook als u al die beelden van armoede ziet dat wij allemaal daar indirekt aan meewerken. Ja ik weet ook wel wij kopen allemaal ons geweten af met een beetje ontwikkelingshulp en gaan weer over tot de orde van de dag.
  Maar ik zou zeggen een gelukkig kerstfeest. Maar bedenk dat terwijl u zich met kerst vol vreet dat er ergens anders in de wereld mensen sterven van droogte en honger.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als de zulu's de traditie hebben om een dier te doden zoals in het artikel staat waarom bemoeien wij westerlingen ons daarmee. Wij westerlingen met onze arrogante houdingen bemoeien ons overal mee in de wereld. Het zijn wij die altijd door de eeuwen heen met ons kolonialistische neigingen al een hoop culturen kapot gemaakt hebben. Waren wij ook niet van die lieve slavenhandelaren. En wat zeggen wij tegen de leeuw die in de vrije natuur een zebra op een wrede manier doodt. Meneer de leeuw dat mag niet van de wet. Jij moet naar de slachterij daar mag je een zebra op een humane manier doden.
  Als wij westerlingen echt zo begaan zijn met het dierenrijk dan moeten wij eerst maar eens de problemen met de klimaatveranderingen oplossen. Dus bemoei je vooral met je eigen tekort komingen. En tot de zulu's en alle andere culturen zou ik zeggen laat je vooral jouw eigen tradities niet afpakken en geniet van het leven.

 • no-profile-image

  boer met de pet

  nou sjakie zulu sla maar lekker koeien dood veel beter dan MENSEN !!!!!!

 • no-profile-image

  S.W. Oskam

  Natuurlijk verbiedt een rechter dit niet, waarom zou je eens je nek uitsteken voor de dieren en gruwelijke tradities veroordelen. Tradities zijn ok, zolang er geen dieren of mensen worden gemarteld. Ik veroordeel dit walgelijke vertoon dan ook ten zeerste.

 • no-profile-image

  TRA

  @ SARAH: en mannenbesnijdenis....!

 • no-profile-image

  boerin

  Rituele slachtingen, walgelijk!
  Bericht in Leeuwarder Courant donderdag 26 nov. jl: 30.000 koeien en 30.000 schapen en geiten in Afrika allemaal met een zwaard in één slag de kop eraf gehakt. Ik word alleen al van die foto helemaal misselijk.
  En dan maken wij ons druk om dierwelzijn.............

 • no-profile-image

  TRA

  @ Melkveehouder. Ik ben het met Tessa eens. Sterker nog: dieren MOGEN daar niet onder lijden. Kom nou zeg! De mens is zelf een dier, en gewoon onderdeel van de natuur. En dan zijn er mensen die geloven dat "wij" de oorzaak zijn van de klimaatproblemen...wat een giller...de natuur is zelf de oorzaak (zie recent onderzoek). Uiteraard leveren wij als mensheid wel een bijdrage, maar de melkveestapel bijv. (en vat dit nu een keer niet op als de ver doorgedraaide bio-industrie ten behoeve van ons eveneens ver doorgedraaide consumptiepatroon, maar als koeien in het algemeen) levert ook een behoorlijke bijdrage. En zo zijn er nog meer "natuurlijke" dingen/verschijnselen die aan de klimaatproblemen bijdragen.
  Ik geloof ook niet dat de leeuw uit de "geweldige" vergelijking van Melkveehouder zijn prooi martelt. Nee, hij pakt hem (dat zal best stress veroorzaken), knijpt de luchtpijp dicht en het is gebeurd. Maar w.b.t. de leeuw gaat het om overleven, en niet om "traditie". Wat dat betreft wil ik nog wel eens terug naar de tijd waarin je zo'n stel Zulu's in een arena kon zetten voor duizenden mensen. Dan ff lekker de ballen een aantal slagen ronddraaien alvorens deze traditiegetrouwe dieren een paar goeie rammen te verkopen en ze langzaam te laten sterven. En ja, dat alles dus als vermaak voor de toeschouwers. Maar beste mensen, dat was o.a. in de Romeinse tijd, die al VER achter ons ligt. Volgens mij is de mensheid toch wel wat verder ontwikkeld w.b.t. beschaving... (behalve de rechter dan...). Lang leve de
  tradities...

 • no-profile-image

  gerard

  Inderdaad, als je dat doet dan heb je geen ballen

 • no-profile-image

  Tessa

  Ik ben van mening dat je het doodmartelen van een dier voor een traditie niet kunt vergelijken met een leeuw die een zebra dood om zelf te overleven melkveehouder. Ik ben van mening dat ook een mens, net zoals een leeuw, vlees behoort te eten, maar dat op een zo diervriendelijk mogelijke manier moet gebeuren. Dieren martelen om bijvoorbeeld je mannelijkheid of wat dan ook te uitten, vind ik pure onzin en ik ben van mening dat een dier daar niet onder hoeft te lijden!

 • no-profile-image

  Wisseling

  Ik neem aan dat HM Thieme nu oproept tot boycot van het voetbal WK?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.