Home

Achtergrond

Zalm blijft 'bungelen' bij ABN Amro

Het lot van de bestuursvoorzitter van ABN Amro, Gerrit Zalm, blijft onzeker.

Vandaag informeerde minister Wouter Bos (Financiën) de Tweede Kamer dat de uitkomst van een onderzoek naar Zalm vertraging heeft opgelopen. Die zou uiterlijk begin december verschijnen, maar laat nu op zich wachten tot in januari.

Het onderzoek richt zich niet op het presteren van Zalm bij ABN Amro, maar op zijn functioneren bij zijn vorige werkgever: de DSB Bank. Daar was de voormalige VVD-voorman een jaar lang (december 2007 tot en met december 2008) financieel directeur. De bank ging in oktober failliet, na geplaagd te zijn door klagende klanten, boetes door toezichthouder AFM en een oproep aan spaarders om hun geld weg er weg te halen.

De hamvraag is of Zalm bij DSB Bank heeft meegewerkt aan de verkoop van ondeugdelijke financiële producten, zoals te dure koopsompolissen. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoeken dit momenteel.

Bos heeft laten weten dat als blijkt dat Zalm fouten heeft gemaakt in zijn vorige baan, hij kan worden weggehaald bij ABN Amro als topman. Bos drong aan op een snelle uitkomst van het onderzoek omdat Zalm en andere mensen die worden onderzocht, niet mochten blijven 'bungelen', omdat ze onder vuur liggen wegens hun vorige baan. Maar dinsdag benadrukte hij dat zorgvuldigheid bij het onderzoek boven alles gaat.

Zalm wilde geen reactie geven op de vertraging. Vorige week zei hij nog vertrouwen te hebben dat het onderzoek zijn toekomst bij ABN Amro niet in de weg zal staan. Bij ABN Amro is Zalm verantwoordelijk voor het samenvoegen van deze bank met Fortis Bank Nederland. De twee banken werden begin oktober vorig jaar volledig genationaliseerd door Nederland, als onderdeel van de ontmanteling van het Belgisch-Nederlandse Fortis.

Of Zalm wel of geen fouten heeft gemaakt, is voor DNB en minister Wouter Bos extra beladen. DNB heeft de benoeming van Zalm bij DSB goedgekeurd. En Bos plukte hoogstpersoonlijk Zalm in november vorig jaar weg bij DSB om hem aan het roer te zetten bij ABN Amro. Toen zei de minister te kiezen voor iemand van onbesproken bedrag.

De PVV noemde het onderzoek van DNB en AFM dinsdag "een grote farce''. Volgens Kamerlid Tony van Dijck is de kans klein dat DNB-president Nout Wellink toegeeft dat hij zelf steken heeft laten vallen. Andere Kamerleden hebben begrip voor de vertraging. ,,Jammer, maar het is niet anders'', aldus ook PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. "Het onderzoek moet goed zijn en een onafhankelijke toets krijgen. Dat kost meer tijd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.