Home

Achtergrond

Yara profiteert van betere kunstmestmarkt

De Noorse kunstmestproducent Yara International won net als voorgaande weken fors terrein.

Sinds vrijdag won het aandeel steeds tussen de 2 en 4 procent. De Noord-Amerikaanse marktleiders Mosaic en Potashcorp zien herstel van de markt voor kunstmest op fosfaat en kaliumcarbonaat.

Vorig jaar zijn prijzen voor plantvoedingsstoffen dramatisch gedaald omdat telers aankopen uitstelden. Nog altijd wachten sommige distributeurs en telers met kopen omdat de grootste koper, China, zich nog op de markt moest gaan bewegen. De verwachting was dat China tegen lagere prijzen gaat inkopen.

Veredelaars Syngenta en Monsanto wonnen eveneens terrein. Analisten zien een verband met licht stijgende grondstofprijzen op de termijnmarkt Chicago. De EU heeft bovendien de import van transgene mais van Syngenta toegestaan voor verwerking in voedingsmiddelen en veevoer.

China heeft als grootste rijstproducent ter wereld de deur opengesteld voor twee transgene rijstvarianten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.