Home

Achtergrond

Woede over executie Brit in China

Internationaal is met afschuw en woede gereageerd op de executie in China van de Brit Akmal Shaikh, een 53-jarige drugssmokkelaar die mentaal zwak zou zijn.

Hij was de eerste EU-onderdaan in bijna zestig jaar tijd die werd terechtgesteld in het Aziatische land.

De EU veroordeelt de executie ten strengste, stond in een verklaring die huidig EU-voorzitter Zweden dinsdag uitgaf. Ze betreurt diep dat Peking geen acht heeft willen slaan op herhaalde oproepen van de EU om van de executie af te zien. De EU onderstreept dat ze onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is.

Shaikh kreeg dinsdag een dodelijke injectie toegediend in Urumqi, in het westen van China. De speciale VN-rapporteur Philip Alston meldde dat het doodvonnis binnen een halfuur is uitgesproken, achter gesloten deuren. De verdachte zou geen enkele vorm van rechtsbijstand hebben gekregen.

Shaikh was veroordeeld omdat hij had geprobeerd 4 kilo heroïne het land in te smokkelen en zat al sinds 2007 vast. Het doodvonnis werd voltrokken kort nadat het Chinese hooggerechtshof de doodstraf had bevestigd. Dat was de laatste beroepsmogelijkheid voor Shaikh.

Ook de Britse regering protesteerde scherp tegen zijn executie. Die had een paar keer met klem gevraagd om de man te ontzien, omdat hij zou lijden aan een psychische stoornis. ,,Ik veroordeel de executie van Akmal Shaikh in de sterkste bewoordingen en ben ontzet en teleurgesteld dat onze aanhoudende verzoeken voor clementie niet zijn ingewilligd'', aldus de Britse premier Gordon Brown in een verklaring.

Over de Britse veroordeling van de executie was China niet te spreken. ,,We hopen dat de Britten de zaak op een eerlijke manier bekijken en geen nieuwe obstakels opwerpen voor de Chinees-Britse relaties'', aldus een zegsman van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peking beargumenteerde dat de heroïne bijna 27.000 mensen het leven had kunnen kosten. Het Chinese hooggerechtshof had bovendien geoordeeld dat het bewijs voor mentale ziekte ,,onvoldoende'' was.

De familie van Shaikh houdt vol dat hij mentaal niet in orde was. "Ik kan niet begrijpen dat ze dit gerechtigheid noemen'', aldus zijn dochter Leilla Horsnell. Volgens de dochter wisten Poolse smokkelaars haar vader ervan te overtuigen de koffer met de drugs mee te nemen.

Een hoge Britse functionaris zei dat het lichaam van Shaikh niet naar Groot-Brittannië wordt gerepatrieerd. In overeenstemming met de gebruiken van het islamitische geloof, dat de Brit aanhing, wordt hij snel in China begraven.

Amnesty International noemde de voltrekking van het doodvonnis "een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap''. Roseann Rife van de mensenrechtenorganisatie stelde dat China met de executie duidelijk heeft gemaakt dat het zijn verplichtingen op het gebied van de mensenrechten negeert.

Volgens Amnesty werden in 2008 meer dan 1700 mensen geëxecuteerd in de Volksrepubliek. Bijna driekwart van alle executies ter wereld wordt uitgevoerd in China.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.