Home

Achtergrond

Winterweer legt Nederland bijna plat

De hevige sneeuwval heeft het verkeer in Nederland zondag grotendeels platgelegd. Het KNMI gaf daarom zondag rond 10.30 uur een weeralarm af.

"In een groot deel van het land sneeuwt het matig tot zwaar. Verder staat er veel wind en hebben we te maken met een sneeuwjacht. De sneeuw en de overlast houden tot in de middag aan'', aldus het weerinstituut.

Spoorbeheerder ProRail heeft zondag iets na 10.00 uur een negatief reisadvies gegeven voor treinreizigers. Diverse vervoersbedrijven hebben zondagochtend besloten de bussen in de garages te houden in verband met de weer. De ANWB heeft inmiddels automobilisten afgeraden de weg op te gaan. De sneeuw veroorzaakt ook op de snelwegen veel overlast.

Op de meeste plaatsen is tussen 10 en 15 centimeter sneeuw gevallen. Veel snelwegen zijn niet goed te berijden, concludeert de organisatie. Volgens een woordvoerder hebben zich veel ongelukken voorgedaan, waarbij auto's weggleden en in een sloot of greppel belandden. Op de A27 kwam een Belgische vrouw door een ongeluk om het leven.

Veolia in Brabant heeft besloten voorlopig niet te rijden. De busmaatschappij hoopt dat in de loop van de ochtend busverkeer in de steden weer mogelijk is. Veel grote plaatsen verwachten zondag namelijk veel mensen wegens koopzondag en kerstactiviteiten. Ook Connexxion heeft besloten de chauffeurs voorlopig binnen te houden. Het is duidelijk dat de bussen in Friesland in ieder geval tot het middaguur niet rijden.

Vervoersbedrijf HTM heeft het bus- en tramverkeer in Den Haag en omgeving stilgelegd. Voor de bussen werd het te onveilig om de weg op te gaan. De trams hadden te maken met defecte wissels als gevolg van de sneeuwval.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.