Home

Achtergrond 11 reacties

Wereldconsumptie vlees stijgt met 21,3 procent

De wereldconsumptie van vlees zal tussen 2005 en 2015 met 21,3 procent stijgen naar 315 miljoen ton als gevolg van een toename van de inkomens.

In 2005 lag die afzet op 260 miljoen ton. Van de groei van de wereldconsumptie van vlees zal tweederde plaatshebben in China. Dat verwacht het Franse marktonderzoeksbureau Gira.

De grote winnaars van de stijgende vleesconsumptie zijn pluimvee- en varkensvlees. Zo gaat de afzet van pluimveevlees tussen 2005 en 2015 met ruim 24 miljoen ton omhoog naar zo'n 105 miljoen ton volgens Gira. Dat betekent een stijging met bijna 25 procent.

De wereldbevolking eet in 2015 ongeveer 125 miljoen ton varkensvlees. Dat is ruim 21 miljoen ton meer dan in 2005. Dat betekent een stijging van de afzet van varkensvlees met bijna 20 procent in tien jaar. Rundvlees profiteert nauwelijks van de stijgende vraag naar vlees. De afzet van dat vlees neemt met 13 procent ofwel 8 miljoen ton toe naar bijna 70 miljoen ton.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  kijk dan ook gelijk even naar deze link en trek uw conclusie <>

 • no-profile-image

  omnivoor

  Herkauwers produceren broeikasgassen.Sommige mensen met de intelligentie van het achtereind van een herkauwer denken dat dit desastreus is voor het milieu. Om die mensen een plezier te doen kunnen we de herkauwers maar beter opeten.Toch?

 • no-profile-image

  Sjaak

  dus richard, jij bent autoritair op het gebied van bepalen van wat wel een boer is en wat niet? lijkt me vrij sterk

 • no-profile-image

  herkauwer

  En hoe zat dat ook alweer met de vleesproductie in relatie tot de uitstoot van broeikasgassen??

 • no-profile-image

  richard

  we kunnen het vlees alvast gaan opslaan nu is er nog genoeg tegen die tijd is er geen boer nog als er elke dag stoppen .mischien nog een paar fabrieken die een 100000 varkens hebben maarja dan ben je geen boer meer in mijn ogen . ga zo door overheid ,andere instantie s buid de boeren maar uit.gevolgen komen later.

 • no-profile-image

  richard

  Ik ben ook sterk,heb je mijn handen nog niet gezien!!
  In hoeverre ben je nog boer als je je bedrijf moet laten lijden door personeel,afhankelijk bent van onder andere de bank,dat tot de laatste cent alles berekend wordt....,dan ben je meer ondernemer die uit winstbejag zijn inkomen uit dieren haalt en dat is voor mij persoonlijk iets anders dan boer zijn!

 • no-profile-image

  Hans

  Tja Jurgen, 't is wat! In Nederland heb je aan de ene kant de vegetariërs, die mijlenver van de boerderij zijn grootgebracht en denken dat dieren mensen zijn of nog meer, maar in ieder geval niet om op te eten of om je mee te kleden, en aan de andere kant een groep boeren die denken dat zij dat vlees moeten produceren en daarbij alleen hun productie methoden aanpassen en verduurzamen als dat van boven af hun wordt opgedrongen. Boeren in het buitenland vinden ze maar vaktechnische prutsers. Dieren zijn allemaal afval opruimers, en als je dmv dieren afval kunt omzetten in lekker hoogwaardig eiwit dan is dat een prima streven. Als je in centraal Brasil de hoogvlakte opgaat 900/1000 m hoogte boven zeeniveau heb je prima landbouw grond om granen aardappels tuinbouw te doen. Ga je naar de andere kant van het dorp het veld in zit je op 500 m hoogte, rechtgemeten 5 km afstand van elkaar. De grondkwaliteit op 500m hoogte is beter/vruchtbaarder dan die op 1000m hoogte, echter éénmaal in de 4 jaar heb je een droogteperiode, op de 500 m hoogte grond, in dez/jan precies tijdens de bloei van je gewassen, en die jaren oogst je bijna niets. Dus is die grond veel minder waard en worden er koeien op gehouden. Dit is ook een manier van afval verwerking, anders zou deze prima weide grond geen doel hebben. het grootste gedeelte van de Braziliaanse rundveestapel wordt op deze gronden gehouden en levert een voortreffelijk stukje vlees. Dat koeien tijdens het eten methaan in hun pens produceren wat na verloop van tijd weer oxideert tot CO2 is 100% CO2 neutraal, er zijn namelijk geen fossiele brandstoffen voor gebruikt.
  Als we geen vlees zouden eten zou er niks niet minder CO2 in de atmosfeer zijn, maar wel een hoop afvalbergen die tijdens hun rottingsproces wel methaan uitstoten. Wat ik hier nu schrijf is in Brasil niet uit te leggen, vegetariërs hebben het in Brasil zo wie zo niet makkelijk

 • no-profile-image

  Leen

  Of deze <>

 • no-profile-image

  Marcel

  Aan allen die misschien denken bij het lezen van deze aantallen, kan het nog wel? Check de informatie eens op de volgende link en laat uw gedachten er eens over gaan.
  <>

  Marcel

 • no-profile-image

  jurgen

  Tjonge, tjonge wat een tegenberichten allemaal. Met een goede verdeling van de bedrijven is dit helemaal geen probleem. Belangrijk is in dit geval dat we het varken als een afvalverwerker kunnen of moeten beschouwen. Miljoenen tonnen komen nu nog gewoon op de stort terecht. Denk ook maar eens aan diermeel, super hoogwaardig voer, mits het juist behandeld is. Wanneer de verdeling van de bedrijven goed is kun je vooruit met de "regionale"gewassen en de bijbehorende "rest/afval"produkten. Zet dit allemaal eens om dan krijg je uiteindelijk toch een duurzame varkenskringloop. Maar iemand die niets met vlees heeft zal hier geen oren na hebben. Stel dat de voorspelling niet klopt en dat er bijv. maar een helft erbij komt, spreek je toch nog over een behoorlijke vergroting. Dit is wel de realiteit, vleeseters zijn er en zullen er altijd ook blijven. Ik zet me niet af tegen vegetariërs, ieder zijn keus. Door dit bovenstaande kun je wel een middenweg creëren. Dus conclusies en filmpjes wat er ook allemaal genoemd word zegt mij niet zo veel. Meestal komen de bedenkers van deze filmpjes er financieel als winnaar uit, want op gevoel spelen dat doen we graag bij de mensen...

 • no-profile-image

  dier

  Wat een verademing , die Richard, eindelijk iemand die een boer ziet zoals hij hoort te zijn. Als je de TV uitzendingen van de laatste tijd ziet zijn de ´´moderne´´boeren een gevaar voor de volksgezondheid.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.