Home

Achtergrond 3 reacties

Weinig bijval voor parlementaire commissie

Voor Harm Evert Waalkens, Tweede Kamerlid PvdA, is dit de zesde dierenziektecrisis.

Toch voelt hij niets voor het idee van de SP om een parlementaire commissie te laten kijken hoe het verder moet met de intensieve veehouderij.

Waar SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks deze nieuwe uitbraak een goed moment vinden om te breken met de huidige aanpak, wil de PvdA "eerst deze brand blussen''. CDA en VVD wachten op onderzoek van het kabinet en vinden dit niet het juiste moment om deze heroverweging te beginnen. De ChristenUnie geeft aan te willen kijken naar vragen die na het kabinetsonderzoek wellicht nog openstaan.

Wat betreft Waalkens kunnen de bakens ook stap voor stap worden verzet, bijvoorbeeld door er niet meer aan bij te dragen dat kalveren en varkens over grote afstanden worden vervoerd. "We willen kwalitatieve randvoorwaarden stellen.'' Waalkens wil goed kijken hoe dat in de praktijk uitpakt. "Hopelijk niet in een nieuwe crisis. Dit snijdt echt door mijn boerenhart.''

Het CDA vindt het ongepast dat de discussie juist nu wordt aangezwengeld. ,,Het is misselijk hierover te beginnen nu de sector in de problemen zit'', meent Henk Jan Ormel. Hij vindt dat zeker moet worden nagedacht over de gevolgen en risico's van de veehouderij. "Maar alle veehouderij in Nederland is intensief, ook de biologische. Als GroenLinks heel Nederland aan de tofu wil hebben, zeg dat dan.'' De VVD heeft ook geen enkele behoefte aan een parlementaire commissie. We moeten deze niet met elkaar te vergelijken dierenziektes niet aangrijpen als argument voor zo'n onderzoek, aldus Kamerlid Janneke Snijder.

GroenLinks vindt de Q-koorts een "nationaal drama maar ook een nationale wake-upcall''. Volgens Tofik Dibi biedt het minister Gerda Verburg (LNV) gelegenheid een "punt te maken van de donkere kant van de intensieve veehouderij''.

Verburg op haar beurt gaf aan dat ze geen behoefte heeft aan een parlementaire commissie. Ze adviseert eerst te wachten op de resultaten van het onderzoek dat nu aan de gang is. Ook haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) stelt dat het thema de aandacht heeft en dat de Kamer er in 2010 zeker over spreekt als het rapport van kabinet uitkomt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h

  Wat een dom gesprek wij als hobbydierhouders hebben toen die tijd tijdens de MKZ alles in het werk gezet om de partij voor de dieren tot stand te brengen,wat heeft het tot nu toe opgebracht??????
  mensen ga je verzetten en wel masaal!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit is nou weer typisch zo'n slappekakkerend PvdA-standpunt. Na zes door LNV veroorzaakte veecrisis-situaties zou een links parlementariër het als een godsgeschenk behoren te omarmen als er door medeparlementariërs eindelijk een diepgaand onderzoek werd uitgevoerd naar de nederlandse intensieve veehouderij. Maar zo niet Waalkens, de man die ik nooit heb gemogen en waardoor ik in 2006 een fles spotvogelgoedkope Vinaigre heb leeggezopen (Merk Canard Fatale) nadat uitgerekend dit misbaksel Dierenbeschermer van het Jaar was geworden. Een blamage! Hopelijk stemt Nederland Waalken's absoluut minderwaardig opgeBos-te splinterpartij zo snel mogelijk naar het Jiskefet. Want daar hoort zulk een skeletloze vooskokerij thuis. Intussen kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat Waalkens met zijn standpunt poogt een dans te ontspringen. Als intensief veehouder heeft hij zichzelf wellicht ook een klont ranzige CDA-boter in de vetkuif laten smeren? En is hij nu bang dat men die- met toupet en al- zal terugvorderen wanneer hij niet solidair blijft met het ingeslagen afbraakbeleid. Want er zijn maar weinig boeren die ik vertouw. En niet eentje met een politieke achtergrond!

 • no-profile-image

  zedenprediker

  Het wordt tijd dat de Waalkens zelf eens geruimd wordt. Die vent verkloot de oer-idiologieën van zijn partij, gedraagt zich als een ultrarechtse CDA-hufter en zit met zijn van oorsprong brabantse reet op de grond van Ome Loeks. Dat iemand zo'n ... nog vertrouwd! Weg ermee!

Of registreer je om te kunnen reageren.