Home

Achtergrond 1 reactie

Weer op drie bedrijven geiten geruimd

Ook vandaag zijn weer drachtige geiten geruimd op drie van de bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld.

Het ministerie van Landbouw bevestigt dat het gaat om bedrijven in Oostrum (Limburg) en de Brabantse plaatsen Bakel en Waspik. De ruiming van de 61 besmette bedrijven begon maandag in Vinkel, Tilburg en Horssen en kan nog maanden duren. Tijdens de Kerstdagen en met oud- en nieuw wordt er niet geruimd, maar verder worden elke dag op drie bedrijven de dieren getaxeerd en gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen. Meer dan 2.200 mensen werden dit jaar ziek door de Q-koorts. Zes personen met Q-koorts overleden.

Vanaf eind januari krijgt ieder besmet bedrijf nog een tweede controle van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) om te zien of er toch nog drachtige dieren zijn achtergebleven. Dan wordt ook duidelijk of de bokken en rammen moeten worden gedood. De verwachting van het ministerie van LNV is dat het aantal besmette bedrijven waar drachtige geiten geruimd moeten worden, kan oplopen tot 120. Dat zou een kwart zijn van alle geitenhouderijen in Nederland.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karin

    Weegt het ruimen van een kwart van de melkgeitenbedrijven, met alle bijbehorend ellende, nu werkelijk op tegen die 6 overledenen die al een andere ziekte onder de leden hadden, en misschien ook zonder die Q-koorts al overleden waren?
    Ik persoonlijk vind van niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.