Home

Achtergrond

Weer beweging in onderhandelingen klimaattop

De onderhandelingen op de klimaattop in Kopenhagen lijken zich weer in beweging te zetten, na een drie dagen durende patstelling.

De Deense voorzitter van de top, Lars Lokke Rasmussen, heeft aangegeven geen nieuwe teksten meer te maken, tot opluchting van ontwikkelingslanden. Daarom wordt nu alleen nog gepraat over het verlengen van het Kyoto-protocol en over een nieuw verdrag dat op de langere termijn tot stand moet komen.

"Het vertrouwen in het Deens voorzitterschap lijkt in te zetten'', aldus een woordvoerder van minister Jacqueline Cramer van Milieu. "Het beweegt weer.'' De afgelopen dagen werd vooral veel gesproken over de manier waarop de onderhandelingen plaats zouden vinden en niet over de inhoud van een nieuw klimaatverdrag. De ontwikkelingslanden vreesden dat onvoldoende tijd zou worden besteed aan het Kyoto-protocol, zodat een slapper akkoord aan het eind van de onderhandelingen over zou blijven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zorgde ook voor een nieuwe fase in het onderhandelingsproces. Zij maakte bekend dat de Verenigde Staten mee willen doen aan een klimaatfonds, waaraan vanaf 2020 jaarlijks een bedrag van 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) moet worden overgemaakt. Met dat geld kunnen arme landen zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Eerder al lieten de Afrikaanse landen weten in te stemmen met het bedrag van 100 miljard. Zij wilden eigenlijk het dubbele, maar realiseerden zich dat dat niet haalbaar was. Het bedrag komt ook overeen met voorstellen van de Europese Unie.

Toch blijft de vrees van velen, onder wie ook regeringsleiders, dat het proces niet genoeg opgeschoten is om daadwerkelijk tot een akkoord te komen. Wat de uitkomst van de klimaattop zal zijn, is met nog een kleine twee dagen te gaan, ongewis. "Het kan nog alle kanten op. De situatie is zonder precedent. Zelfs doorgewinterde onderhandelaars weten niet wat hier uit gaat komen'', aldus de woordvoerder van Cramer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.