Home

Achtergrond

Week 51: stemming eiermarkt standvastig

De vaste stemming op de eiermarkt houdt onverminderd aan. De bestellingen zijn goed en liggen boven het normale niveau voor de tijd van het jaar. Het aanbod is krap in relatie tot de vraag, die met het huidige koude weer alleen maar verder oploopt.

Vooral de vraag vanuit Duitsland is deze week groot. Duitse consumenten slaan hun kerstinkopen eerder in dan in Nederland het geval is. Duitse supermarkten hebben hierdoor veel behoefte aan scharreleieren. De schaarste in dit segment wordt verder vergroot doordat steeds meer Duitse supermarkten geen kooi-eieren meer verkopen. Duitse leghennenhouders kunnen niet aan die vraag voldoen, omdat zij aan het omschakelen zijn van traditionele kooien naar een alternatief huisvestingssysteem.

De vraag vanuit de eiverwerkende industrie ligt nu op een laag pitje omdat de productie in dit segment met het oog op de Kerst al achter de rug is. Verwacht wordt dat de industrie in januari weer veel eieren nodig heeft omdat er nagenoeg geen voorraden meer zijn.

De export naar landen buiten de Europese Unie is bij de huidige, hoge prijzen logischerwijs grotendeels stilgevallen. Afnemers in het Midden Oosten kiezen voor goedkopere eieren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Brazilië.

Uiteraard leidt de huidige vaste stemming tot een grotere animo om de productie van eieren uit te breiden. Maar dit proces kost enige tijd en het effect hiervan zal in de eerste maanden van het nieuwe jaar nog niet echt zichtbaar zijn.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.