Home

Achtergrond

Week 49: eiermarkt verdeeld

De vraag van de diverse retailers naar eieren ligt nog steeds op een hoog niveau en de prijzen blijven verder oplopen. Het aanbod van eieren is zeker niet klein, maar vanwege de uitstekende vraag, dreigt er zelfs een schaarste aan eieren op te treden.

Ondernemers die zich nog op de vrije markt begeven zullen hier garen bij spinnen, maar wanneer men met vaste contracten werkt zullen de huidige marktomstandigheden alleen maar geld kosten.

De huidige situatie wordt zoals eerder gemeld, vooral veroorzaakt vanwege het omschakelingsproces in Duitsland en een aantal pakstations verwacht dat deze situatie wel eens tot aan de Pasen van 2010 kan aanhouden. Veel zal hierbij afhangen van de snelheid van omschakelen bij onze oosterburen.

Een ander punt is nog, dat de echte drukte in de aanloop naar de feestdagen nog moet beginnen en veel pakstations houden het hart vast als de vraag in verband hiermee nog verder gaat aantrekken. Er kunnen dan wel eens hectische toestanden ontstaan en daar is uiteraard niemand bij gebaat.

Er zijn zelfs meldingen vanuit Duitsland, dat een aantal ververijen, bij gebrek aan scharreleieren nu weer naar kooieieren vragen om in ieder geval maar eieren te kunnen verwerken. Dat betekent dan weer dat ook deze eieren meeliften met de huidige prijstendensen.

De industrie vraagt uiteraard ook naar eieren, maar hier stijgen de prijzen ook maar door en deze liggen inmiddels op een behoorlijk hoog niveau. Voor dit marktsegment wordt het steeds moeilijker om gemaakte kosten terug te verdienen.

Al met al, lijkt het marktbeeld dan wel rooskleurig, maar dat geldt dus zeker niet voor alle ondernemers in de eiersector.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.