Home

Achtergrond 2 reacties

'Waterschapsstemmen per post niet waterdicht'

Het stemgeheim van de drie miljoen mensen die vorig jaar november per post hun stem voor de waterschapsverkiezingen uitbrachten, was onvoldoende gewaarborgd.

De stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet stelt maandag dat dit blijkt uit documenten van het Waterschapshuis, de uitvoeringsorganisatie die namens de Unie van Waterschappen de verkiezingen organiseerde. De stichting heeft deze documenten opgevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De Tweede Kamer praat vandaag met staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) over het waterschapsbestel. Zij besloot dat kiezers per post moesten stemmen omdat het stemsysteem per internet onveilig was gebleken. De stichting spande in oktober 2008 een kort geding aan omdat de persoonlijke gegevens van iedereen die per post stemde, via het stembiljet te achterhalen zouden zijn. De rechter gaf de stichting toen ongelijk en de verkiezingen in november van dat jaar konden doorgaan.

Uit de documenten blijkt volgens Wijvertrouwenstemcomputersniet dat de waterschappen al tijdens de verkiezingen op de hoogte waren van het feit dat de informatie op een stembiljet aan de kiezer te linken is. Dit is in strijd met de wettelijke bepaling dat de anonimiteit van een stemmer gewaarborgd moet zijn.

De Unie van Waterschappen laat maandag weten niet goed te begrijpen waar de stichting zich druk over maakt. "Wij hebben zelf deze rapporten al in de openbaarheid gebracht'', stelt een woordvoerder. "Bij de verkiezingen is niets onrechtmatigs gebeurd. Het stemgeheim is geen moment in het geding geweest.''

Volgens de Unie is het altijd fysiek onmogelijk geweest om de namen achter de stembiljetten te achterhalen. "Aan alle eisen ten aanzien van compleetheid en vertrouwelijkheid is voldaan'', beklemtoont de woordvoerder.

De PvdA vraagt dinsdag opheldering aan Huizinga over de gang van zaken bij de waterschapsverkiezingen, maar wil eigenlijk een andere opzet van de verkiezingen. De SP spreekt van geklungel, die het standpunt van de partij om de waterschappen op te heffen alleen maar kracht bij zet. Het CDA kan niet meteen beoordelen of er een groot probleem is met het stemgeheim, maar maakt zich op voorhand drukker over het hoge aantal ongeldige stemmen dat is uitgebracht.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    "Volgens de Unie is het altijd fysiek onmogelijk geweest om de namen achter de stembiljetten te achterhalen." Dit is een grote leugen! Ik had een "blanco" stembiljet aangevraagd en deze was ten tweede male van een nummer voorzien. Daarbij werd vermeld dat mijn oude biljet zijn geldigheid had verloren!?!?!? Hoe weten zij nu welke mijn oude stembiljet was? Een grof schandaal.

  • no-profile-image

    miltie

    waterschap verkiezing ;gehalte van corrupte landen;als mugabe;je geboorte datum vermelden???weet wat en wie je kiest;als biljet inverkeerde envelop doe ;stem ongeldig;wijze ze zelf een kandidaat[vriendje]aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.