Home

Achtergrond 108 reacties

Wakker Dier: stop uitbreiding geitensector

Het kabinet moet geiten- en schapenboerderijen verbieden uit te breiden qua aantal dieren en nieuwbouw. Ook mogen er in het hele land geen nieuwe bedrijven meer bijkomen.

Daartoe heeft de dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier opgeroepen. Volgens de organisatie loopt met name de intensieve geitenhouderij in Nederland volledig uit de hand.

De organisatie verwijt minister Gerda Verburg van Landbouw vooral de economische belangen van de boerensector te dienen. Want waarom heeft ze anders besloten alleen een stop op te leggen aan bedrijven die in een straal van 5 kilometer rondom de geiten- en schapenhouderijen liggen die besmet zijn met de Q-koortsbacterie, zegt Wakker Dier.

Een andere dierenrechtenorganisatie, Compassion in World Farming (CIWF), is een handtekeningenactie begonnen om te voorkomen dat gezonde geiten en schapen ook worden afgemaakt. Het kabinet wil in een aantal gevallen ook de niet-besmette dieren af laten maken in de hoop zo de Q-koorts te kunnen stoppen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louisa

  haha haha
  maar de veesector is de marionet van LTO en daarmee van het ministerie van landbouw en dat geldt natuurlijk niet voor WakkerDier (en das maar goed ook:-)))

 • no-profile-image

  ,

  Van een tukker had ik eigenlijk wat meer nuchterheid verwacht. Altijd maar lullen over de subdidies die boeren krijgen en constateren dat er daardoor veel te veel is met alle problemen die erbij horen. Het systeem van subsidies heeft geleid tot standvastig steeds lagere consumentenprijzen voor voedsel, waarbij de noodzaak bestond om steeds meer te gaan produceren om een inkomentje over te houden. Immers, de netto opbrengst bleef achter bij alle kosten die gemaakt worden, want die zijn steeds met het welvaartsniveau meegestegen. Verwijt ons boeren dat niet, er is geen boerderij die nog kan overleven op een manier anno 1950. Schaf het systeem van subsidies af en we zullen snel weer aan de leeuwen overgeleverd zijn. Dan lult ook niemand nog over dierenwelzijn, want dan zal ons voedsel bij tijd en wijle niet te betalen zijn en soms spotgoedkoop. Ik verzeker u: dat zal voor de nodige onrust zorgen onder de bevolking die ietsje verder zal gaan dan de dierenwelzijnsvraag. Hier in NL zijn we vreselijk verwend met ons goedkoop voedselpakket. Geen Nederlander zal het pikken 20% van zijn inkomen te moeten besteden aan voeding.

 • no-profile-image

  ?

  Tukker,

  En als de boer stopt,betaalt ie alsnog over al die inverstering belasting.
  Econieme basis les.

  ... Inderdaad het is een overheidsdienaar.

 • no-profile-image

  ?

  Wipstaartje,
  blijkbaar nooit verder gekeken dan je neus lang is.
  Al het bedrijfsleven kan subsidie krijgen. Arbeidsverbetering, nieuwe ideeen ga maar door, dus niet met twee verschillende maten werken.

 • no-profile-image

  Tukker

  Koetje Boe, soja is de goedkoopste en grootste en meest belangrijke eiwitbron die we vandaag de dag hebben. Voer bestaat uit energie en eiwit. Energie kan zijn granen, mais, tapioca etc. Eiwit kan zijn Erwten, bonen, soja bonen etc. je hebt beide nodig om een goed voer te maken. Daarnaast nog mineralen en vitamines etc.
  Herkauwers zijn daarnaast ook nog ruwvoer nodig zoals hooi en gras etc.
  Dieren volproppen met soja bestaat niet, dan gaan ze dood. normaal voer bestaat uit 3/4 energie en 1/4 eiwit. Soja is gemakkelijk te certificeren en te herleiden waar en op welke manier het geteeld is en of het genetisch veranderd is. En als zodanig zijn de Nederlandse voerleveranciers goed in staat Amazone voer te vermijden. Amazone voer is ook niet nodig want met moderne bemestingsmethodes en direct inzaai methodes kan de productie per ha zoveel omhoog dat er geen grond van het regenwoud voor hoeft gekapt te worden. De kap van het regenwoud zit wat ingewikkelder in elkaar. lees 08 dec 2009 21:13 van "Tussensegment varkensvlees: betere prijs en beter dierenwelzijn". Nu is de vraag waarom wij granen en soja en tapioca ed. naar Nederland halen om het in NL om te vormen in vlees of melk of geitenmelk etc. Want dat vlees of melk of geitenmelk wordt voor het grootste gedeelte toch weer geëxporteerd, en wat er in NL achterblijft is de stront en de stank, en daar krijgen de boeren dan ook nog weer subsidie voor, juist ja onze belasting centen. En als het fout gaat, dan ligt het overal aan maar nooit aan het feit dat er veel te veel dieren op een kluitje zitten. Maar je zult het me mij eens zijn dat als de Spanjaarden varkensvlees willen eten, dat ze dat vlees-produceren dan ook zelf maar moeten doen, inclusief stank en stront of dat ze de omvorming doen, waar de granen groeien. Maar waarom Nederlandse burgers belasting moeten betalen zodat NL boeren subsidie krijgen, om die omzetting in het dichtstbevolkte land ter wereld uit te voeren, stank en stront maar voor lief moeten nemen en als het fout gaat de NL burger met walgelijke afmaakbeelden op te zadelen, en dat omdat de Spnjaarden varkensvlees willen eten????? Het gaat mijn pet te boven

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Tukker, je hebt alweer volkomen gelijk. Produceren moet altijd zo dicht mogelijk bij de plek van afzet en het huidige systeem is dan ook al jarenlang volkomen failliet. Ik ergerde me er in de jaren '70 al aan dat ik in Anjum melkproducten bij de Nieuwe Weme-supermarkt zag die kwamen uit Schoten bij Antwerpen. Terwijl winkels in Wouw bij de Belgische grens melk van de Frico uit Leeuwarden op het schap hadden staan. Jawel: zo gaan milieu en klimaat wel naar de testikels. In sneltreinvaart!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad GEZOND VERSTAND: de Rabobank wil haar geld terug en ongebreideld bioindustrie-aanjager CDA is het nuchtere verstand al tientallen jaren volledig kwijt! TUKKER, ook jij spreekt wijze woorden en ik kan mij daar prima bij aansluiten. En KOETJE BOE, geloof het of niet maar ik kwam zélfs BERGBOEREN tegen in Noordhollandse Veenweidepolders die zes meter beneden NAP liggen! De hoogste bergen zijn daar de veengrondzwarte molshopen!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het is toch wel erg veronrustend die totalitaire toonzetting van boeren zoals ?.? die hun gelijk alleen via ongefundeerde verdachtmakingen menen te kunnen halen. Er kan dus met recht van de Kikkerlandse Taliban gesproken worden!

 • no-profile-image

  koetje

  ok tukker,even voor de duidelijkheid ik ben niet actief in de varkens en pluimveesector maar ik neem aan dat deze granen vooral worden gebruikt in het veevoer .Waarom dan wil Wakker Dier iedereen doen geloven dat genoemde dieren vol worden gepropt met pure soja afkomstig uit het regenwoud?Afgelopen week even kijkje genomen op de site van vleeswijzer.nl Nou zoveel leugenachtige propaganda ben ik zelden op een site tegengekomen.

 • no-profile-image

  koetje

  GEITENSECTOR:STOP UITBREIDING WAKKER DIER.Het kabinet moet wakker dier en dergelijke clubs verbieden uit te breiden qua ledenaantal en ook mogen er in het hele land geen nieuwe afdelingen meer bijkomen.

 • no-profile-image

  piet

  DE zlto en de brabantse boer hebben zich in deloop der jaren kunnen ontwikkelen tot een soort van criminele organisatie dat wordt nu wel duidelijk. Al je zo de media beluistert.

 • no-profile-image

  Marijke Huisman

  citeer met instemming een belgisch commentaar:
  Ik heb griep gehad in de allerheiligentijd; ik heb ze gewoon laten uitzieken, was zelfs niet geïnteresseerd welke het was. Beide vormen zijn een banaal griepje. Wat de dieren betreft, dat is een ander verhaal; als stedelingen in een productenconsumptiesetting kennen veel mensen het dier niet meer. En dan verlaat het geroemde `gezond boerenverstand` een mens wel eens... Nog maar een zestal jaar geleden zijn in dit land grote brandstapels opgericht waarbij vele duizenden runderen zijn opgebrand. Vanuit een angstpsychose om het `mond en klauwzeer`. Dat is ook een banale ziekt die boeren al eeuwen rustig lieten uitzieken, na twee weken is dat over. De economische (geld)-imperatieven mogen ons niet onze ethische standaarden laten lossen. Ook niet naar dieren. Zou dit wrede handelen misschien ook zijn voortgekomen uit een blindheid en gevoelloosheid voor het spirituele domein die is ontstaan in onze maatschappij? Rituelen, het is een behoefte!

 • no-profile-image

  M. Huisman

  Arme Koetjeboe. Naar de buurman wijzen. En wij in NL maar roepen dat we zo'm geciviliseerd land zijn. Als ik bergboeren spreek, die nog veehouder zijn in de beste zin des woords, gruwen die hoe het hier in NL eraan toegaat.

  Veehouderij is geïndustrialiseerd, maar
  levende wezens zijn daar niet op gebouwd. Geen wonder dat er ziektes uitbreken. Als we niets doen, blijft dit
  'ruimen' doorgaan en zal tot nog grotere uitwassen leiden. Wakker Dier is een David tegenover de Goliath die landbouwlobby heet. Ik ken genoeg boeren die nog normaal met hun vee omgaan. Maar voor de excessen heeft Wakker Dier mijn stem.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt volkomen gelijk Tukker. Ik heb het al vaker geschreven: boeren noemen zichzelf al sinds jaar en dag zelfstandig ondernemer, maar zij laten zich finaal rippen en strippen door de banken. Met de Rabo voorop! Het wordt er voor hen ook niet makkelijker op omdat de EU de subsidie- en premieregelingen aan het afbouwen is, terwijl veel investeringen (lees: financieringen)er juist op zijn gebaseerd dat er jaarlijks veel Brussels geld blijft binnenkomen. En dan heb je natuurlijk een liquiditeitsprobleem! En je hebt ook gelijk dat het krankzinnig is dat de burger miljoenen euro's aan de agri-sector betaalt om vervolgens miljarden dieren als afval behandeld te zien worden tijdens mens-, dier- en beschavingsonwaardige ruimingen. Daaraan moet dus subiet een einde komen. Te beginnen bij de geiten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Groot gelijk Louisa. Die koetje Boe is totalitair bezig. Iedere organsatie die zich aan de Wet houdt kan en mag in dit land bestaan en het is niet aan boeren om te bepalen of daaraan restricties gesteld moeten worden.

 • no-profile-image

  .

  Lees dan toch tukkertje. Het was een denklijn. Burgers betalen liefst ook geen belasting, gaan in steeds duurdere huizen wonen om maar meer hypotheekrenteaftrek te realiseren. Dus betalen ze ook nauwelijks mee aan die miljoenensubisidies aan boeren. Analoog aan boeren die overheidsdienaren niet betalen met hun belastingcenten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Mispunt tot de derde macht, luister: je hoeft voor mij niet in te vullen wat mijn professionele bezigheden zijn geweest en welk waardeoordeel jij daaraan plakt zal mij grofgedraaide sojaworst zijn. Natuurlijk hoest ik niet in mijn uppie de schatkist vol, maar het gemak waarmee boeren denken dat de hele maatschappij alleen om hén draait moet maar eens afgelopen zijn. Ondernemers in honderden andere bedrijfstakken moeten het zonder één (zegge 1) cent overheidssteun stellen. Zo gek is dat dus niet!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat voor nieuwe ideeën of arbeidsverbeteringen moet een boer zich getroosten om duizenden euro's ooipremie, maispremie, rooipremie, herplantpremie, bergboersubsidie enz. op te strijken?

 • no-profile-image

  .

  Het rijtje beroepen dat je noemt klopt wel, maar heb je ze wel eens aan het werk gezet? De manier waarop die beroepen hun kosten doorrekenen aan de klant is boeren in elk geval vreemd. Konden we dat maar! Betaalde je zo 1,5 euro voor een liter melk of 3 euro voor een brood. Het is ze gegund en als je vakman bent kun je je brood leuk verdienen. Dat staat in schril contrast met boeren. Ik denk dat u uit uw inkomen rechtstreeks meer aan die beroepen uitgaf dan indirect aan steun voor boeren en direct aan voedsel.

 • no-profile-image

  ?

  Tukker,
  Wat met al onze gebruiksmiddelen die we uit china, japan halen. Bedoel stop niet bij 1 ding.
  En dat van die subside valt ook wel mee, gebruik officieel site.
  Zie maar eens naar onze klimaatgebeuren, niemand hoor je over die emails, waarom? Omdat natuur/milieu kassa´s is

 • no-profile-image

  ?

  Lekker kort door de bocht,tukker.
  Als je die rose bril hebt afgedaan en een goed bakje sterke koffie hebt genomen, kom dan eens terug

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wakker Dier heeft weer eens een reden om een kreet in het rond te slingeren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Tukker uit Tukkerland, uw commentaren zijn zeer éénzijdig!!!... U hebt misschien de klok eens horen luiden maar u weet niet waar de klepel hangt!!!... Waarschijnlijk krijgen de melkkoeienboeren meer subsidie dan de melkgeitenboeren!!!... Bovendien is interventie en exportrestitutie bij Gietenmelk/producten niet van toepassing!!!... Dat de expansiedrift van de gemiddelde nederlandse agrariér aan de hoge kant is !, dat ben ik met u eens. Maar de manier zoals u het brengt vind ik niet bijzonder prijzenswaardig!!!... Welterusten Tukker, slaap goed in uw Tukkerland !!!...

 • no-profile-image

  robbie

  Het op elkaar frotten van mensen is een nog ergere variant,dan creëer je lieden die zulke wartaal uitslaan!!!Wat lui zoals onderstaand beogen is een wereld zonder bevolking,dat gedrag vertonen ook sommige diersoorten als er teveel van zijn!

 • no-profile-image

  ?

  Wipstaartje, lees het verhaal nu nog eens goed en laat het even door werken tot je boven kamer en antwoord dan nog eens.
  ... maakt een duidelijk punt.
  Later we eens in jullie "droomwereld" gaan, geen boeren meer in Nederland. Kom het voedsel uit het buitenland en dan, waar zijn dat die zogenaamde dierwelvaaartmogelijkheden om te sturen. Jou antwoord waarschijnlijk, we besteden geld waar de welvaart van de dieren hoog is en daar lul je dan onzin,omdat die burger als consument echt geen 1 euro voor melk of andere verhogende prijzen gaat betalen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Nou, Wipstaartje, houdt je even je mond, wil je. Taliban? huh!! En jouw PvDDtje dan niet. Die is uit op het willen vernietigen van de landbouw met haar nagebootste Al Gore flick. Ze zou wel een punt willen maken, maar doe dat even normaal ipv dat overdreven gedoe hier. Heeft niks anders te doen. Nou ga eerst maar even slapen en dan wordt je wakker en eet maar een goed ontbijt; Brinta pap of zo en een boterhammetje pindakaas of smeerworst of een stukje kaas en een glaasje juis de orange, rara waar komt dat nou allemaal weg, hé. Ja zeker uit de winkel en de fabriek.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goede morgen meneer Tukker. U hebt een goede en duidelijke reactie gegeven op mijn commentaar, aan uw adres!!!. Bovendien hebt u een zeer verstandige goed onderbouwde mening/visie op de veehouderij in NL!!!... Dat is ook een Feit!!!... Wat ik niet begrijp van veel nederlandse boeren dat er zo veel geproduceerd wordt zonder er over na te denken "Hoe ! krijgen wij onze producten aan de man/vrouw" ??? Op den duur zal de wal het schip wel keren in Nederland. Maar ja zolang SCHAALVERGROTING als het TOVERWOORD wordt gepropageerd kan het noch even duren. Denkt ondergetekende, groetje's, piet

 • no-profile-image

  Tukker

  Juist en daarom zijn die dieren, die boeren in Nl houden, voor export, gewoon teveel, Ja, en wil je ze dan met alle geweld toch in NL houden, dan zonder subsidie en marktbescherming. OK??

 • no-profile-image

  ?

  Jawel,zal hem je nog eens geven. Wie doet het uitdelen daarvan? Wie hebben die regels bedacht.
  ohh ja, je zit dus op de verkeerde site te prediken.

 • no-profile-image

  .

  Misschien ter verduidelijking: ik heb geen melkkoeien, maar fruit. Ook ik zie een enorme opschalingsdrang om me heen, vooral ook in Oost-Europa. Als ik begrijp dat men daar met steun kan inplanten (in ieder geval tot voor kort) en men hier alleen steun verkrijgt (gmo) als men lid is van telersvereningingen dan stemt me dat triest. Bij nieuwe initiatieven worden de volledige risico's bij de boeren neergelegd en vullen een aantal slimme grote jongens hun zakken al, voordat er ooit een cent verdiend wordt. Wordt lid van het grote orgaan en je mag onder ongelijke voorwaarden betere kansen creëeren voor jezelf. De keuzevrijheid wordt beperkt. Een ding valt te constateren en dat is dat voortploeteren op een wijze zoals tot 15 jaar terug de gewoonte was een heilloze weg blijkt. Nu blijkt al dat de weg van eindeloze groei ons ook in de knoei brengt. Een veel grotere knoei, dat wel natuurlijk. Om onze sector te helpen en in te dammen zal de oplossing gezocht moeten worden in eerlijker verdeling van marge op het product en in vergroting van de marge per eenheid. Dan zijn stappen om productie te beheersen uit te leggen en hoeven we ook niet massaal weg te trekken. Dat zou ook niet nodig moeten zijn, het is meer een teken dat boeren het weer in hetzelfde zoeken: omgaan met kleinere marges.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Spotvogel uit Maas en Waal, wat u zegt/schrijft kan ik mij niet voorstellen(?). In Polen zijn meer Boeren met 1 of 2 koeien dan 100 of 200. Als een Melkveehouder zijn melkveestapel moet verdubbelen, is het meestal de Bank die daartoe verplicht!!!... De geldlener is de knecht van de uitlener. Vandaag de dag denken de meeste boeren dat het zo hoort!!!... Daarom vragen zij niet meer hoeveel koeien melk je, nee nu vragen zij; hoeveel rente moet je BETALEN !!!!!..... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Tukker

  Boeren belasting betalen! Laat me niet lachen! Een goede boer betaalt geen belasting. Of hij draait verlies, of hij investeert weer veel te veel om het van de belasting af te kunnen trekken

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Gal spuien? Door de strot duwen? Ik dacht het niet! Voorlopig zijn het boeren die critici voor vuil uitmaken en niet omgekeerd! Herkauwer heeft volkomen gelijk. Er is geen enkele Pijpfitter, Installateur, Woninginrichter, Ramenlapper, Tegelzetter, Kanobouwer, Instrumentmaker en noem maar op die ook maar ergens subsidie voor krijgt. Dat dit bankiers wel gelukt is, is al erg genoeg. En daar gaat aanstond ook het hele Schip van Staat door naar de kelder!

 • no-profile-image

  koetje

  Nou tukker als boeren zeggen dat de burger hypocriet is worden ze voor alles en nog wat uitgemaakt, blij om dit ook eens van iemand anders te horen.Punt blijft gewoon dat Wakker Dier met leugenachtige propaganda zijn gelijk probeert te halen,het doel heiligt blijkbaar alle middelen,jou antwoord op het sojagebruik bevestigd mijn stelling.Overigens in mijn krachtvoer zijn alleen sojaschillen verwerkt dit is een afvalproduct afkomstig uit de voedingsindustrie

 • no-profile-image

  ?

  Piet,

  Het gaat er gewoon om, dat ze hier hun eigen parochie zo hoog hebben, dat er gewoon geen discussie mogelijk is.
  1 a 2 koeien geeft ie al,dat dat zijn ideaal was, hou toch op dan.
  Logisch dat alles in hun ogen MEGA is.
  Voor me eigen zou ik tevreden zijn tussen de 80 en 120 koeien, maar de markt verandert. En het zijn niet alleen de Hollanders. Kijk eens in de balkan hoeveel Denen er zitten. Dan de Duitser,die zich verder uitbreiden.

  Is nog steeds geen antwoord wat die melk zo mag kosten, maar Piet jij mag het antwoord ook wel geven. Jij weet ook wel de grondprijs,kost, etc etc

 • no-profile-image

  Tukker

  gewetenloos exporterend uitschot neem ik terug, ik had een andere woordkeus moeten maken

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte ,. Het probleem van de huidige financiéle/economische situatie in de WERELD heeft heel veel verandering teweeg gebracht!!!... Mij dunkt dat wij daar niet lichtvaardig mee om moeten gaan. Natuurlijk is voor elk bedrijf en ieder persoonlijk de situatie verschillend, dat ben ik roerend met u eens!!!... Ik hoop alleen dat u niet volgas aan de huidige problemen voorbij rijdt. Wij moeten in ieder geval proberen de lessen die wij nu moeten leren ter harte te nemen. Nogmaals, (dat weet u net zo goed als ik) de wereld ontwikkeld zich razendsnel !!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Tukker

  Robbie, Jij leeft( en boert misschien ook wel) in het land waar de meeste mensen/KM² op elkaar zijn gefrot. Dan ben je toch helemaal van de zotte als je hier ook nog zoveel dieren op elkaar wilt frotte? knetter!!! Er zijn zoveel landen ook hier in de buurt waar zoveel ruimte is en waar boeren van harte welkom zijn, dat ik me niet begrijp dat je in ons land wil boeren waar je eigenlijk continu met de nek wordt aangekeken. Eerst subsidie en steun ontvangen en dan massaal dieren gaan afmaken. Waar zijn jullie boeren toch mee bezig????

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Inderdaad 3 x punt en nog naast het doel! En dus moeten de burgers het maar pikken om dagelijks 40+ procenten ergernis vanwege structureel verderfelijke omgang met dieren door de strot geperst te krijgen? Kom nou een beetje!

 • no-profile-image

  ?

  Nee maar wel containers vernietigen ivm giftig, gevaarlijk. Wat mel al die buitenlandse huisdieren en zo kan je wel door gaan!

 • no-profile-image

  ?

  Tukker, die jij wil geloven is er niet.
  Overal en op vele dingen zitten subsidies,rechten etc.
  Dus ga nu niet Robin Hood spelen en met het wijsvingertjes omhoog, waar een gemiddelde agrarier niks aan kan doen !

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer,
  snapt het niet helemaal. Diegene die geen vlees eten hebben vervangers nodig, wat is dat allemaal? Juist en het afval is sojaschillen.
  Als je nu eens vlees of genoeg vitamine binnen kreeg,kreeg je ook dat zo dingen wel door.

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer, jou inbreng is groot geweest? Tegen alles ingaan op een manier,dat je denkt er verstand van te hebben.
  Bedoel, .. geeft aan wat ie doet en prompt wordt het gebruikt.
  Herkauwer, wat doe jij dagelijks,uitkering plukken?

 • no-profile-image

  ..

  Wakker dier bepaald niet of er meer houderijen komen ,dat zou niet erg democraties zijn ,als men aan de regels voldoetmoet hert altijd mogelijk zijn

 • no-profile-image

  ?

  Het is gewoon geen real beeld wat jullie willlen.
  De koe die jullie dan in ogen hebben geeft ook nog maar 7.000 liter.
  Dus 14.000 liter voor beiden koeien,
  wat mag dan de melkprijs wel niet zijn?

  Ben dan wel niet gelovig, maar om nu "gvd" te gaan gebruiken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte . , uw reactie van 14 december 17:52 uur, is ook bijzonder éénzijdig!!!... U denkt dus dat het zo moet zoals het nu is ???. Of begrijp ik u verkeerd ???. U weet toch ook dat de doorsnee agrarier in NL tot over z'n oren afhankelijk is van de Multinationals ? In de eerste plaats omdat zij door de razendsnelle ontwikkelingen genoodzaakt werden financiéle hulp aan te vragen/nemen. Om de wedloop van vooruitgang, scoren, schaalvergroting en noemt u maar op wat ik nog vergeten heb, te volbrengen. Ik geef toe dat ik ook een poosje met deze Golfstroom heb meegezwommen. Toch adviseer ik u ( ondanks uw korte naam en achternaam), probeer te relativeren en daarna te her-oriénteren!!!... Echt het kan ook anders!!!!!..... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  theo

  Herkauwer begrijp ik goed wat je hieronder schrijft ,dat er al jaren lang veterinaire ziekten worden uitgezet,,,Mijn vraag is door wie en waarom ,,of zou dat dan kunnen gebeuren door anti veehouderijen clubs??? met het oog de media te bespelen en boeren in een kwaad daglicht te zetten ,of begrijp ik je onderstaand stukje verkeert.

 • no-profile-image

  Boerenvriend

  Hoog tijd voor een nieuwe boerenbelangenclub die wel wat doet tegen de constante aantijgingen van Sjoerd en zijn contrabande. De zgn boerenvertegenwoordigers doen en durven niets. Boeren kom op voor je belangen en huur de juiste mensen daartoe in!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee Theo, zo bedoel ik dat niet. Nog los van het feit dat "anti veehouderijclubs" niet zomaar aan viraal stammateriaal van epidemische ziekteverwekkers kunnen komen (dat staat niet op de schappen van de dierenwinkel) moet je het ook nog strategisch kunnen verspreiden. En dan wél geheel in lijn met de voorgenomen sanerings- en herinrichtingsplannen! Geen enkele 'anti-club' is daartoe in staat. En al helemaal niet in een mate waarin dit heeft plaastgevonden bij de Varkenspest 1997, de Mkz 2001 en de Vogelgriep 2003! Spotvogel heeft dit in 2003 heel treffend onderzocht en beschreven aan de hand van de Vogelgriep. Dat geeft overtuigend aan wat er werkelijk aan de hand is. Ik beschuldig geen enkele individuele persoon en het zou maar zo kunnen (daar ga ik maar van uit) dat ministers en staatssecretarissen part noch deel hebben aan wat er door beleidsambtenaren op hun departement wordt uitgevreten. Maar dit zijn miljoenen- of zelfs miljardenzaken dus er valt absoluut niets uit te sluiten. Daarom hamer ik ook zo op een diepgravende parlementaire enquette! Want zolang de onderste steen niet boven is gehaald en de schuldigen zijn gestraft, zullen onze veehouders met hun dieren hun leven niet zeker zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk .,. dat de geitenhouderij wel model zou kunnen staan voor diervriendelijke dierhouderijen. Ik noem dat ook zeker geen bio-industrie. Maar het probleem is en blijft het grote gevaar van de sterk toenemende kans op virale en bacteriële infectieziekten bij groeiende veestapels. En temeer er van zulke houderijen in clusters komen, des te groter wordt het gevaar voor onbeteugelbare uitbraken. Daar zou de overheid alert op moeten zijn en regelgeving dienen te ontwikkelen en ik heb zoiets dan ook nooit aan de individuele ondernemer verweten. Wél dat men nooit stopt met groeien en almaar grote, groter en groter wil worden. Totdat de bom barst- zoals dus voorspelbaar was- en er geen redden meer aan blijkt te zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Martha, het RIVM is een Rijksinstituut en (nog) geen bedrijf. Maar het optreden van directeur en rijksambtenaar Coutinho verdient absoluut geen schoonheidsprijs. Bij de bedrijven waarop jij doelt moet je eerder denken aan de Boxmeerse Bende rond Organon Biosciences, Hendrix en consorten. Die rotzooien aan stamcellen, mixen DNA en proberen rassen te "veredelen' die overal ongevoelig voor zijn. Straks komen ze op de markt met een nieuw merk geit. Echt waar: ze spreken van mérken, niet meer van rassen! Zij voelen zich Beter dan God en daarover zond de VPRO al ruim 25 jaar geleden een boeiende discussieserie uit. Ik noem wat dat soort lui doen: 'stucadoren met leven'. Ogenschijnlijk ziet de pleisterlaag er fraai uit, maar als straks de rotting aan het licht komt dan is er geen weg terug meer! Boerenvriend, jij hebt ten dele groot gelijk, maar laat die van der Wouw er nou eens buiten en richt je op de ellende die er op dit moment aan de gang is. LNV is bezig de geitensector ijskoud de nek om te draaien en veel geitenhouders wacht geheid hetzelfde lot als talloze collegae pluimveehouders in 2003, melkveehouders in 2001 en varkenshouders in 1997. Daarom ben ik het met je eens dat het tijd is om een nieuwe belangenclub op te richten. Een club waarin ALLE VEEHOUDERS eendrachtig samenwerken. Want LNV speelt nu al jarenlang de verschillende sectoren tegen elkaar uit en ik verbaas mij er steeds weer over dat de agriwereld dit allemaal maar laat gebeuren. Ook nu weer! Van LTO valt zo ook weinig slagkracht te verwachten. Als alle veehouders zich organiseren tot een krachtig segment binnen de belangenorganisatie dan valt er voor eenieder veel meer profijt te bevechten. Als het parlement het niet doet, dan zou LTO een diepgravend onderzoek moeten vorderen naar de gang van zaken rond alle veterinaire uitbraken en ruimingen sinds 1997. Ik neem toch aan dat alle sectorleden uit varkens- ,rundvee- , pluimvee-, schapen- en geitenhouderij hier belang bij hebben? Er is nog een heel weekend te gaan om te voorkomen dat maandag de eerste spuiten gezet gaan worden. Maar dan moeten de veehouders nu wél eendrachtig in actie komen!

 • no-profile-image

  janwillem

  Herkauwer, jij zegt rake en verstandige dingen waar de mensen die het aangaat best wel veel aan zouden kunnen hebben. Maar volgens mij liggen ze nu al in het verse stro hun eigen of elkaars wonden te likken in plaats van zich te bundelen en er hard en goed beslagen tegenaan te gaan. Als men de koppen bij elkaar steekt en ook de dierenartsen en LTO achter zich kan krijgen dan zijn er maar zo de beste juristen in te huren om te vorderen dat alles eerst tot op de bodem wordt uitgezocht. En omdat dan beslist zal blijken welke vieze spelletjes LNV en het CDA al jarenlang spelen, zijn er dan niet eens kosten aan verbonden. Want die moet de malverserende partij dan betalen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Met dit ouderwets winterse weer vlak voor kerst moest ik vandaag op surveillance en jawel hoor: massa's hobbyjagers die zich niet konden inhouden en weerloze hazen in een halve meter of méér sneeuw afknalden. Weerzinwekkend! En ook weerzinwekkend is die actie van LNV-ambtenaren die maar alvast dieren lopen te merken en taxeren. Op private terreinen van mensen die daar met gevoel en inzet hun levensonderhoud verdienen. Als ik agrarisch ondernemer was dan daagde ik de Minister President, als aanspreekbaar hoofdverantwoordelijke voor het disfunctioneren van twee van zijn ministers van eigen partij (CDA), terstond voor de rechter. Want dames en heren geitenhouders: dat is jullie Democratisch Recht. Maak er verdomme dan ook gebruik van. Anders kunnen jullie binnenkort naar de sociale dienst, terwijl er een LOG of Main Port wordt opgericht op jullie, goedkoop uit faillissement verkregen, gronden. Moet ik nog duidelijker zijn?

 • no-profile-image

  jan

  laten ze wakkerdier maar eens een halt toe spreken qua ledenaantal. en laten die zgnd bestuurders maar eens een fantsoenlijke baan zoeken in plaats van onschuldige mensen letterlijk en figuurlijk de nek omdraaien.

  er zijn tal van landen waar dieren TOTAAL geen rechten hebben, en ja: ook binnen de EU. portugal, waar arme zwerfhonden doodgeslagen worden. Ik heb het ook nog niet gehad over spanje, waar stieren een paar uur opgenaaid worden met stokken, zwaarden en totaal afgeragd in de arena gejaagd worden waarna ze met speren bestormd worden.
  zulke dingen zijn erg, en hard toe aan de waarheid. laten ze eers zulke zaken aanpakken en als laatste de nederlandse veehouder in welke hoedanigheid dan ook.

  ze zeggen toch altijd: 1 europa!!!!!
  vrolijk kerstfeest

 • no-profile-image

  Sybren

  @Herkauwer
  Waarom mag Wakker Dier wel zeggen dat er restricties op boerenbedrijven mogen komen en waarom mogen boeren niet zeggen dat er restricties op deze vervelende nietsnuttige organisaties mogen komen? Sluit zulke jojo's op in een cel met een beer of leeuw en geef ze een geweer en zien wat ze dan zullen doen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zwarte pieten heeft geen zin. Zowel wakker dier als de geitensector moeten samen eerlijk in debat gaan. Er zou wel degelijk toekomst voor de geitensector in Nederland moeten zijn. De sector is nog nieuw. Als de sector even een pas op de plaats maakt en vervolgens een oplossing vindt voor de huidige problemen dan komt er ook wel draagvlak. Dierziekten zijn van alle tijden. Door goede gezondheidsprogramma's worden die wel op aanvaardbare niveau's gebracht.

 • no-profile-image

  koetje

  nou tukker jij neemt het woord bergboer wel erg letterlijk;ook in Nederland zijn er boeren die onder deze regeling vallen(Friese wouden) ook zij zetten zich in voor het behoud van het eeuwenoude landschap met vele boomsingels als natuurlijke handicap

 • no-profile-image

  Tukker

  Ok Koetje Boe Dat worden dan boomsingel boeren, en als zij kaas van de melk maken hebben we boomsingelkaas, prima toch? Een boomsingelboer produceert ook geen melk voor export maar om de boomsingels te onderhouden, en dit moeten we ondersteunen. Echter die boeren die melk voor de export produceren of varkens voor de export of kippen voor de export, die hoeven we niet te ondersteunen, want die zijn onze NL voedselbehoefte al voorbij gestreefd. Stel dat een Italiaanse boer naar NL komt om hier melk te produceren voor Italie, omdat dat hier goedkoper kan dan in Italie, dan belast hij ons Nederlanders daarmee, mestoverschot, ammoniak uitstoot, stank en vooral ook dierziektes met alle afmaakperikelen daaromheen enz. en dan moeten we dat ook nog subsidiëren???!!! Het gekke is dat als een NL boer dat in Nederland doet, en de melk exporteert naar Italie. we dat wel normaal vinden en dat wel subsidieren en ondersteunen. Daarom mijn voorstel om alleen de nationale Nederlandse voedselbehoefte in Nederland te ondersteunen en zo gauw een sector exporterend wordt, de steun af te bouwen.Dit kan bijv. als volgt Nationale voedselbehoefte volledige steun, en iedere procent export 10 procent steunafbouw, dus zo gauw de productie al 108% van de behoefte is, is de steun nog maar 20% van wat het was. Zo gauw de productie boven de 110% uitkomt niks geen steun meer. Bergboeren en Boomsingel boeren krijgen een ondersteuning voor het werk dat ze verrichten om het betreffende landschap te onderhouden, maar niet een ondersteuning in de melkprijs. Deze weg leid ook naar Rome en zou heel goed door Wakker dier en andere dieren organisaties gebruikt kunnen worden om met boeren in gesprek te gaan. De steun die boeren ontvangen komt uiteindelijk weg bij de belasting betaler en die betaalt het dus die bepaalt het.

 • no-profile-image

  GEZOND

  Het op elkaar frotten van dieren is altijd een zeer slechte zaak. Of het nu geiten, schapen, varkens of kippen zijn. Het probleem is dat dieren puur gezien worden als een middel om grof geld aan te verdienen. Zolang deze trent en gedachtenstroom niet verandert, zullen dit soort excessen blijven bestaan. We moeten terug naar de roots. Maar de RABO-bank denkt daar duidelijk anders over. Die willen hun geld terug.

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer,
  Banken doen het zonder steun? Natuurfonds,doet het zonder steun, hoe toch op met dat gemekker.
  Boeren denk dat niet, maar jij en je "vriendjes" willen hun gal op een agrarische site spuien en mensen het door de strot duwen van jullie geloof/mening!

 • no-profile-image

  .

  Je reageert wel erg gebeten herkauwer. Om e.e.a. in perspectief te plaatsen: wat ik als boer ontvang aan Europees geld, komt ongeveer overeen met de bruto loonkosten van een ambtenaar voor hooguit enkele maanden. Mag het geen middenkader zijn, laat staan hoger kader. Peanuts is het als je het afzet tegen de lastenverzwaring waar we de afgelopen tientallen jaren voor stonden, ingegeven door overheidsgoochemerds. Enne: sinds wanneer denken boeren dat de maatschappij om hen draait? Dat zeg jij, maar ik denk dat je niet weet waarover je praat (of loeit). Volgens mij doen ze vreselijk hun best om hun eigen bedrijf te runnen met een toegewijdheid en beroepsernst waar ze in andere bedrjfstakken wat van kunnen leren.

 • no-profile-image

  ?

  Herkauwer en weer draai je er om heen, is natuurlijk iets ambetenaars eigen, maar antwoord eerst maar eens.

 • no-profile-image

  ?

  Nee,tukker, maar soms kan je beters eens ophouden, kleine kinderen die aandacht blijven krijgen gaan door.

 • no-profile-image

  Tukker

  Ja ?,? ik heb mijn zegje ook wel gedaan, GOODGOAN, DOOT HENIG AN

 • no-profile-image

  wijnand

  Er staat wel erg veel belangrijke informatie in die Spotvogeldossiers Wipstaartje. Daar kunnen de sector en alle veehouders beslist hun voordeel mee doen. Want als je de tegenstander ként, dan laat je jezelf niet zo makkelijk meer naaien. Ze zijn zo op internet te googelen zie ik. Waarom heb je dat er niet bijgezet?

 • no-profile-image

  piet

  Franske, je kunt roepen zo hard als je wilt. Maar die luldebehangers laten zich liever ritueel door LNV slachten dan dat zij hun hersens gebruiken, informatie lézen en in actie komen!

 • no-profile-image

  Tukker

  Meneer Slingerland, overdrijving maakt de zaak duidelijk. Als wij deze zaken zo brengen, dat de boeren het prijzenswaardig vinden, slaapt iedereen rustig verder. In uw andere commentaren en het feit dat u in midden Europa zit proef ik duidelijk dat u ook verwacht dat het huidige systeem niet stand zal houden. U als boer hebt daar op geanticipeerd door een plaats uit te zoeken waar u een lagere kostprijs kunt realiseren en zodoende de toekomst met een sterke basis tegemoet treed. Wat zouden we hier in NL kunnen doen zodat meer boeren uw voorbeeld volgen?, want we zitten in dit kleine landje met veel te veel dieren op elkaar waar boer en burger alleen maar last van hebben.

 • no-profile-image

  ?

  Overdrijving is het probleem van de natuurvriendjes. En lukt het niet goedschiks, gebeurd kwaadschiks, geen middel wordt geschuwd,alleen de media.

 • no-profile-image

  Tukker

  Beste boer Slingerland, boeren zijn aardige mensen, we hebben in Twente ieder jaar de fietsdag "de boer op" en het is leuk om dat te doen en met die boeren te praten. De boerensector en de industrie daarentegen zijn niet aardig, niet voor het dier en ook niet voor de burger en ook niet voor de boer. En daar ageer ik tegen, want als er weer mkz uitbreekt, worden de koeien afgemaakt, hebben wij geen fietsdag meer en zien wij die aardige boeren jankend aan de keukentafel. U bent het met mij eens dat wij niet lijdzaam kunnen en mogen toezien tot de wal het schip keert, getuige uw emigratie naar midden Europa. De schaalvergroting in het kleine NL slaat finaal door getuige varkensflats en mega stallen. De consument is hypocriet en kiest voor het goedkoopste en de supers die de consument dienden te onderwijzen laten het er ook bij zitten, hun winstmarges zijn belangrijker. Als het dan zo is dat sinds de oorlog NL boeren subsidies ontvangen, die nog steeds niet beeindigd zijn, en die, gelezen in de andere discussies, alleen maar verslavend werken en de schaalvergroting in stand houden, dan wordt het tijd om als mondige burger de boer hierop aan te spreken. Wij willen een gezonde boerensector in NL die op een diervriendelijke wijze ons vlees voor ons Nederlanders produceren, en Fransen willen dat van hun Franse boeren en Duitsers van hun Duitse boeren. Daar past geen grootschalige export in zoals dat vandaag de dag in NL wordt toegepast. Met één derde van de koeien en de varkens hebben wij al genoeg. Als deze export dan ook nog is overeind wordt gehouden door een subsidie en markt beschermingssysteem van sinds de oorlog mag u de conclusie trekken.
  En als deze subsidie en marktbescherming worden gefinancierd door de belasting betaler, heeft deze belastingbetaler het volste recht om deze daling aan de kaak te stellen.

 • no-profile-image

  Tukker

  Marijke, Dat bergboeren beschermd worden is een goede zaak, deze boeren produceren niet om melk te exporteren, maar om het berglandschap in stand te houden. Nederlandse boeren produceren om te exporteren en ik vind dat dit, wat steun en marktbescherming betreft het omslag punt moet zijn. Als NL boeren geen melk en levend vee zouden exporteren is er geen noodzaak tot het grootschalig afmaken van dieren. Een vaccinatie is dan de oplossing. Echter vanwege het in stand houden van de export van melk en vee, heeft men geen andere optie dan het grootschalig afmaken van dieren en zo de sector weer gezond maken zodat de export verder kan gaan. De vraag die dan oprijst is tevens de oplossing voor het probleem, "waarom landbouwsectoren subsidie en marktbescherming bieden als ze toch al aan het exporteren zijn geslagen"? haal de subsidie en marktbescherming weg en we zien of een sector kan overleven zonder deze hulp, of niet!! Als in andere landen waar niet gesubsidieerd wordt en waar geen marktbescherming geboden wordt, de kostprijs zodanig veel lager ligt dat ze het wel kunnen volhouden waarom moeten wij dan met alle geweld hier onder marktbescherming en subsidie gaan produceren? en ook nog exporteren? en als er dan een dierziekte uitbreekt de belastingbetaler opzadelen met het walgelijke afmaken van beesten, en deze belasting betaler daar financieel ook nog is voor laten opdraaien.? Als we de subsidie en marktbescherming afschaffen worden er een heleboel beestjes minder in NL gehouden, heb je minder kans op grootschalige dierziekten met alle voordelen van dien. Ja en dan is het logisch dat we minder boeren nodig zijn, kunnen we die niet exporteren? evt met subsidie!. Het netto resultaat is voor iedereen beter inclusief voor de geëxporteerde boer

 • no-profile-image

  Tukker

  met andere woorden, 't is de boer zijn schuld niet dat ie teveel subsidie krijgt, hij is slechts slachtoffer!! wie betaalt het die bepaalt het. Subsidie is om een proces, activiteit te stimuleren, heeft een begin en dient ook een eind te kennen, anders raakt de gebruiker er aan verslaaft. En dat is nou juist jullie probleem. En daar wil je de burger steeds voor laten opdraaien??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste burger Tukker, ik begrijp u helemaal!!!... Bovendien zitten wij op de zelfde golflengte!!!... De tijd dat Duitsland en Frankrijk op nederlandse producten wachten is zo goed als voorbij!!!... De Nederlanders die ge-emigreerd zijn, worden in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en de USA, ook als marktverstoorder aangekeken!!!... Het wordt hoog tijd dat de agrarische nederlander het woord SCHAALVERGROTING uit z'n boekje schrapt!!!!!..... Hartelijke groeten verstandige Tukker !!!, tot de volgende keer !!! groetje's, piet.

 • no-profile-image

  .

  Spotvogel, je vindt dat van die drankkegel blijkbaar vermeldenswaardig. Verbaast me niks. Is het dan zo mooi om boertjes met 2 koeien te zien? Persoonlijk kan ik de leefomstandigheden van die boertjes inclusief hun vee daar moeilijk zaligmakend noemen. Ken persoonlijk van zulke boeren daar, als dit de vooruitgang is dan mag jij het voortouw nemen en op analoge wijze je bestaantje bij elkaar sprokkelen. Denk niet dat je dan een luxeleventje zoals nu nog kan veroorloven, al is het u gegund hoor. Al het gemekker op dit forum over schaalgrootte en subsidies kan stoppen als de hedendaagse consument een fatsoenlijke prijs wil betalen voor om het even welk soort eten en niet die lullige 11% van hun inkomen. Ga ten strijde tegen die mentaliteit, waarna het mogelijk moet zijn voor boeren om met minder meer te verdienen. Jij je zin, wij ons zin, maar volgens mij niet haalbaar. De hedendaagse welvaartmaatschappij pikt het gewoon niet en is er niet op ingericht om mensen een groter aandeel van hun inkomen aan voedsel te laten besteden.Eerder wordt dat aandeel nog kleiner, een trend die is ingezet sinds de kredietcrisis. Dus worden wij boeren gedwongen op te schalen, ook in het buitenland is dit onomkoombaar, doordat de marges zo klein worden (vooral aan de kostenkant gaan we wel gewoon met de tijd mee) dat productieverhoging de enige manier is om nog een fatsoenlijk inkomen te generenen. Overigens: het is wavelength, in fatsoenlijk Nederlands heet dat gewoon golflengte.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte ?.?. Iedereen preekt voor zijn eigen parochie, schrijft u. Goed, dat komt omdat wij onszelf wijs vinden!!!... Soms zijn wij ook wel eens eigenwijs en willen in onze ijver de mensheid van onze mening overtuigen!!!... Via dit forum doen sommigge er dan nog een schep (je) bovenop!!!... Om bij de melkproductie te blijven de volgende gedachte; zo'n 10 jaar geleden was er sprake van dat op den duur (ook binnen 10 jaar) niet meer dan 1,5 GVE (groot vee eenheid) per hectare gehouden mag worden. Voor Nederland zou dat een grote vloek betekenen!!!... Daarom komt de politiek incl. de europese commissie via de achterdeur naar binnen, ik bedoel de mestwetgeving!!!... Uit ervaring weet ik dat er nog heel veel ruimte is in midden en oost-europa!!! Als er dan een wet in EU verband komt, dat er niet meer dan anderhalve melkkoe per ha. gehouden mag worden, met een maximale productie van 8.000. liter melk per koe !!! Wordt binnen Europa voldoende melk geproduceerd met een gezonde prijsvorming!!!... Dan mag de rest van de Wereld zichzelf verzorgen!!!... De nederlandse ambitie, willens en wetens te produceren voor de wereldmarkt is een waanzinnige aangelegenheid die zal leiden tot grote STRESS en ONTEVREDENHEID !!!!!..... denkt o.g.t. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  .

  Piet, ik hoef niet zo nodig met naam en woonplaats hieronder, omdat dat totaal onbelangrijk in deze discussie. Ik draag uw gedachtengoed t.a.v. schaalvergroting en wens me een wereld die soms wat minder snel ' vooruit' moet. Doch, het is toch niet zo moeilijk te bedenken dat bij dalende prijzen met oplopende kosten een oplossing te zoeken in kleinere marge x meer. Dat heet overleven. Inderdaad bij de gratie van multinationals. Dat is niet onze schuld en ik wenste -nogmaals- dat dat niet kon of nodig was. Persooonlijk heb ik altijd gedacht dat, als de prijzen maar ver genoeg dalen, de groten als eersten zouden omvallen. Immers, hun problemen zijn van veel groter omvang. Geholpen door banken of niet, het blijkt dat het een weg is die voorlopig niet te stuiten was. Het zou mooi zijn als we gelimiteerd werden in omvang en dan goed konden leven. Dat kan dan alleen bij de gratie van oplopende prijzen, onze kosten lopen immers ook op. Daar is niet eenzijdigs aan, dat is de simpele realiteit. Ik denk niet maar hoop het van harte dat 'de politiek' een dergelijk systeem kan opzetten. Als u naar het buitenland vertrekt omdat daar de productie goedkoper kan, zoekt u ook naar een oplossing om het hoofd boven water te houden bij kleinere marges. Dat kan toch ook niet de oplossing zijn. Voor u misschien wel, maar toch niet voor de sector in zijn algemeen?

 • no-profile-image

  .

  Een punt is een punt, dus treft doel. Als je ook een punt wilt maken, ageer dan tegen vleesconsumptie in het algemeen, eet geen vlees meer en dwing alle mensen dit voorbeeld te volgen. Jullie problemen zijn dan zo opgelost. Of je hebt een probleem, want mensen zullen het niet pikken geen vlees meer te mogen eten. Zeker niet tegen hogere prijzen als heden. En herkauwer schei toch uit over die miljoenesubsidies, die heb jij als burger niet in je eentje opgebracht hoor en die zijn zeker niet in het laatje van de kippenboer of varkensboer beland. Waarschijnlijk ben je overheidsdienaar geweest of zo. Over onnozel geld uitgeven gesproken. Deze uitgaven zouden per land eens opgeteld moeten worden. Krijg je ook een Europees totaalcijfer, dan schrik je je pas echt rot. Dat wordt betaald uit de belastingcentjes die de boer moet betalen... Ik volg gewoon je 'denklijn' hoor...

 • no-profile-image

  .

  rooipremie, herplantpremie? Ik heb de boot gemist! Toe, zeg me waar ik die lekker lui kan opstrijken?

 • no-profile-image

  Tukker

  sorry, 'k moest even weg, maar en weer terug. Koetje Boe, de door ons verfoeide varkens en pluimvee sector zijn ontstaan door subsidie op de granen lees discussie tussensegment varkensvlees: betere prijs en beter dierenwelzijn
  04 dec 2009 23:51 Aangezien deze granen-subsidie is veranderd in een ha-toeslag, is de varkenssector ook veranderd en legt ze zich steeds meer toe op de biggen productie en export.
  De marktbescherming geniet ze nog wel volop.
  <> als je op deze site een beetje gaat spelen kom je er achter dat er nog altijd € 53.60/100Kg aan import rechten betaald moet worden voor bevroren halve en hele dieren. En als dat nou zo is voor onze binnenlandse consumptie OK!, geen probleem maar de meeste varkens gaan de grens over levend of geslacht, en waarom moeten we dat dan subsidieren, kunnen jullie die varkens niet maken daar waar die consumenten wonen? of daar waar het voer voor die varkens groeit? 't is toch meer dan belachelijk, zo meteen komt er een keer weer varkenspest en gaan we hier de dieren afmaken omdat ze in Spanje onze varkens opvreten!! en dan moeten die boeren daar ook nog subsidie voor beuren!! Daarom denk ik dat het heel redelijk is om de binnenlands voedselconsumptie zeker te stellen dmv subsidie en marktbescherming maar waarom de export gesubsidieert moet worden gaat er bij mij niet in. Nou, bij Geiten wordt ook 2/3 van de melk geëxporteerd koeiemelk ook, varkens ook, en kippen en haantjes ook. Dus het is hier veels te goed om te produceren, nou dan de subsidie en marktbescherming er maar af zou ik zeggen. En zo nu en dan geregeld een keer voedsel uit het buitenland is ook niks mis mee

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel als u ziek terug komt uit midden Europa, omdat het de laatse 20 jaar is verfraaid, moet u daar echt niet weer heen gaan. U houdt blijkbaar van de armoede van andere mensen. U wenst de landbouwhuisdier dichtheid te beperken. Ik wacht op uw antwoord, hoe we dan de groeiende mensheid moeten voeden. Of denk u ook aan een mondiaal geboorte verbod, geen hoge mens dichtheid meer te riskant i.v.m. ziekte uitbraken, schade kunnen toebrengen aan de (wilde)dieren.

 • no-profile-image

  Tukker

  Boer Piet uit midden Europa, u schrijft: Dan mag de rest van de Wereld zichzelf verzorgen!!!... De nederlandse ambitie, willens en wetens te produceren voor de wereldmarkt is een waanzinnige aangelegenheid die zal leiden tot grote STRESS en ONTEVREDENHEID !!!!!. Het is veel gezonder dat de rest van de wereld zichzelf leert verzorgen, en dan vooral de ontwikkelings landen, dan dat in NL geproduceerd voedsel daar naar toe gaat. Zo gauw het in NL geproduceerde voedsel daar aankomt dondert de lokale marktprijs in elkaar en kunnen lokale boeren de tent wel sluiten. Dus op het in NL geproduceerde voedsel voor de export rust dubbelop geen zegen. Daarom vind ik het des te heldhaftiger dat u het initiatief hebt genomen om naar midden Europa te gaan en daar te gaan boeren. Ik denk dat u misschien wel een voorbeeld functie vervult voor de plaatselijke boeren. Wat is het toch moeilijk te verkroppen dat juist de boeren met de goede mentaliteit wegtrekken en dat het gewetenloos exporterende uitschot, die hier de boel vervuilen en hun dieren vanwege die zinloze export afmaken, hier nou juist achterblijft.

 • no-profile-image

  .

  Tukkert toch. Exporterend uitschot! Wat een lef om hard werkende mensen hier zo op het schavot te zetten. Als wij in NL nu eens conform onze welvaart zouden betalen voor NL-producten, dan mag het buitenland het wat mij betreft zelf uitzoeken en zullen we hier minder produceren als dat moet. Was de wereld toch maar zo simpel! NL BV is failliet als we het zonder buitenland moeten doen, u zou de straat op kunnen, niet om actie te voeren, maar in een kartonnen doos.

 • no-profile-image

  .

  Goed Tukker, anders had ik je geadviseerd je stelling te poneren bij die boeren waar je jaarlijks tijdens je fietstochtje komt.

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg tukker jij hebt duidelijk last van een gespleten persoonlijkheid, hiervoor zijn wel een aantal zieleknijpers te vinden die je hiermee willen helpen.Tot dusver hield je het redelijk netjes in je betogen maar blijkbaar raak je gefrustreerd door het tegengas wat je krijgt.Kleine tip:lees eerst even de spelregels rond het reageren of kap er anders mee.

 • no-profile-image

  Tukker

  Herkauwer, gezond verstand, je moet met boeren niet gaan praten over dierwelzijn. Daar begrijpen ze niets van, net zoals wij niets begrijpen van Taliban en Al quaida, begrijpen boeren niets van dierwelzijn. Als een dier goede groeicijfers en een goede voerconversie heeft of bijv veel melk geeft, dan zegt een boer dat het beestje zich lekker voelt en dat het dierwelzijn op zijn boerderij goed is. Begin niet aan die discussie want je komt er nooit uit. Je moet boeren ter verantwoording roepen over de subsidie en marktbescherming die ze krijgen, dat zijn nummers en dat begrijpen boeren heel erg goed. Dus als wij NL burgers minder dieren op elkaar willen frotten dan moeten we zorgen dat de subidie en marktbeschermig er af gaan, zul je is zien hoe gauw de boeren dan vertrokken zijn. En de Rabo, ja da's pas echt een leuke vraag. De boeren denken altijd en nog steeds dat de subsidie en marktbescherming er voor hun is. Ze hebben nog steeds niet in de gaten dat de werkelijke ontvanger van die steun, de bank en de industrie is. Daarom hoor of lees je nooit in geen enkele discussie de mening van bank en industrie, die houden zich wijselijk stil.

 • no-profile-image

  koetje

  tukker, het is nog maar de vraag of zonder subsidies de boeren vertrekken, de zo door jullie verfoeide varkens en pluimveesector ontvangt helemaal geen subsidies.Zonder subsidies zal de melkveesector zich nog meer toeleggen op de kostprijs met als gevolg nog meer dieren per bedrijf en binnen een paar jaar alle melkkoeien op stal;over dierwelzijn gesproken.Zo hoog zijn deze subsidies nou ook weer niet ,maar een paar centen per liter.De marktbescherming is ook al aan het afbouwen dus denk nu maar niet dat je de ultieme oplossing hebt uitgevonden.

 • no-profile-image

  .

  Met alcohol op in een kartonnen doos is pas echt gevaarlijk... Dit even terzijde. Ik hoef het niet over mijn tak te hebben, maar het is wel zo dat er een hoop parallellen zijn tussen de diverse landbouwtakken. Hierdoor worden we buiten onze wil gedwongen keuzes te maken zoals geschetst. Het is niet verrassend dat de oplossing in dezelfde richting gezocht moet worden. Willen we naar een kleinere schaal, dan zal er boter bij de vis moeten. Onze rijke samenleving is veel te verwend om deze offers te brengen. Dan moeten we ook niet verontwaardigd doen over de ontwikkelingen in bijvoorbeeld de geitensector. De consument heeft de macht en kan zijn stem middels koopgedrag laten gelden. Overigens vind ik de geitenouderij in NL een schoolvoorbeeld hoe diervriendelijk geproduceerd kan worden. Ik zou niet weten waarom de geitenhouderij technisch gezien niet mag groeien in NL. Economisch gezien wel. De problemen die er liggen zijn niet de schuld van de individuele bedrijven. Als de opkomende problemen daadkrachtiger waren aangepakt, waren de problemen van nu niet aan de orde.

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte ?,? gebruiksmiddelen uit China, Japan hoeven we niet in te enten tegen Qkoorts en hoeven we ook geen dragende geiten voor af te maken

 • no-profile-image

  Tukker

  klopt ?,? de gemiddelde agrariër doet er niets aan en de grote agrariër nog veel minder, maar tot nu toe heb je nog geen enkel aannemelijk argument aangevoerd, die de grootschalige exporterende dierhouderij het voordeel van de twijfel gunt en haar het recht op deze onzinnige subsidies goedpraat

 • no-profile-image

  Tukker

  loop je de'r nu voor weg ?,? TSSS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, ook sojaschroot komt uit gebieden waar het regenwoud is gekapt voor landbouwgrond! We moeten af van die bedreigende wereldconsumptie van GEWASSEN die geteeld worden ten koste van de vernietiging van 's werelds groene longen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Piet ik denk dat wij ook op dezelfde wavelenght zitten. Ik was vorige week even in Kroatië, waar een paar jaar terug bijna alle boertjes een of twee koetjes molken. Die zijn nu door een EU-eis allemaal weg. De staat moest hoge belastingen per koe gaan heffen om al die krabbeklaars kapot te maken, anders wordt het land niet tot de EU toegelaten (een der eisen). Ik ken er een 'grote' boer die dertig koeien melkt en die zal moeten verdubbelen. Dat gaat ten koste van landschap, bodem en waterkwaliteit in het bovenstroomse gebied van Lonja en Sava. En in Slovenië, Hongarije en Polen zie ik al niet anders. Koelwagens van Danone en Campina, verrabbezakte landschappen en uit hun krachten groeiende boeren. Omdat ik weet waar dit toe gaat leiden kom ik na zo'n uitstapje altijd kotsmisselijk thuis! Zonder drankkegel!

 • no-profile-image

  wandelaar

  .,. het gaat hier om geit. Niet om hert!

 • no-profile-image

  Sybren

  Teruggang naar het communisme lijkt dat wel. Doe maar gewoon is mijn motto. Dat overdreven grootheids gedoe hoeft ook niet, maar om 1 of 2 koeien te melken is ook wel heel kleinschalig.

 • no-profile-image

  .

  Herkauwer, het zo fijn zijn als er een stop kwam op ongebreidelde groei, maar dat is inherent aan ons systeem. Dat kun je dus individuele boeren niet verwijten. Elke bedrijf dat de laatste 30 jaar hieraan niet meedeed hield zijn laatste oefening. Het is niet zozeer een kwestie van groter en grotere willen worden, meer een kwestie van noodzaak; alle bedrijven die deden wat grootvader deed zijn kans- en toekomstloos gebleken. Nogmaals: het zal geregeld moeten worden voor ons en de consument zal er de prijs voor moeten willen betalen. Een moeilijke zaak, volgens mij onmogelijk.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han, we begrijpen elkaar verkeerd. Ik kom al bijna een halve eeuw op de Balkan en sleepte er een wagenloods vol spullen heen om die mensen te helpen. Maar men was daar altijd tevreden met wat men had en dat wordt nu door de EU-koorts aangevreten en tot verwordingsrotting aangezet. En beste Piet, ook in Polen heb ik het over die 1 -2 koeien per boer die door de Campinagroeistuipen naar de verdommenis worden geholpen. Bedrijven van 100 - 200 beesten? Als ik er daarvan in Polen vijf of zes weet te vinden dan schat ik het ruim in. Sorry dat ik het hele Midden-Europa plaatje teveel probeerde samen te vatten maar de hele regio tussen Baltic en Dalmatische kust is nu eenmaal mijn vaste studiegebied. En dat ook al tientallen jaren! In ieder geval in tijden dat politieke namen als Tito en Jarozelski nog dagelijks in het nieuws waren.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Spotvogel, uit Maas en Waal. Ik begrijp dat u weet waar u over praat/schrijft, dat is belangrijk!!!... Het is waar dat de Multinationals (zuivelindustrie en banken) proberen alles naar hun hand te zetten!!!... Als je dat allemaal ziet om je heen en daar over nadenkt,kun je er verdrietig van worden!!!... Het is ook TRIEST hoe de gemiddelde Nederlandse Boer besmet is door het Multinationale gedachtengoed. Het beheerst het hele leven met de volgende slogan's; wij moeten scoren!, stiltand is achteruitgang!, schaalvergroting! en noemt u maar op!!!... De huidige Boer leeft niet meer!!!, hij wordt geleefd!!!... Het ergste is dat de meesten het niet in de gaten hebben wat zij zichzelf aandoen!!!... Triest is dat hé ?, ja toch !. U hebt gelijk Spotvogel, in Midden-Europa tussen Baltic en Balkan is een ernstige Hersenspoeling gaande in de agrarische sector!!!... Wat ten koste gaat van de levenskwaliteit van de Boerenstand. In Nederland weten de mensen niet meer wat leven betekend, de meesten worden geleefd!!!... En als ze dan de moed hebben hun mening te vertolken, doen zij dat onder Pseudoniem!!!!!..... Dit was Brandpunt!, beste spotvogel! welterusten!, slaap zacht!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste .,. daar gaat het nu even niet meer over. Door mij word hier niemand in enige sector groei verweten en grootvaders hebben in ieder geval nooit op enige schaal bedrijfsmatig geiten gehouden. Althans niet de grootvaders van onze autochtone boeren! Maar het gaat er nu om dat er al jarenlang veterinaire ziekten worden 'uitgezet' om impopulaire beleidsmaatregelen gemakkelijker geëffectueerd te krijgen. Dat werd voor zover bekend het eerst gedaan in de jaren '80 met Mkz bij Creil in de NOP en toen dat uitkwam heette het "een uit de hand gelopen proef". Maar vooraf had het CDI-Lelystad wél bij mij (ik werkte toen bij het RIN, ook van LNV) zitten vissen naar de mogelijkheden om trekkende Siberische ganzen de schuld te geven. Omdat er toen Mkz heerstte in de DDR en de ganzen dat gebied in de herfst passeren! Pas later begreep ik waarom! Vanaf 1997 (varkens) kennen veterinaire "epidemieën"in ons land een planmatig verloop en iemand die op de hoogte is van de beleidsvoornemens van LNV kan zodoende gemakkelijk voorspellen hoe het ziekte- ergo de ruimingen -zullen gaan verlopen( zie ook Spotvogel's dossier 'De Pestvogels van Veerman.') Daarom moet de kamer zich niet weer laten misleiden en onmiddellijk een diepgravend onderzoek instellen bij LNV en haar veterinaire diensten. En per direct alle geiten laten vaccineren en in quarantaine houden. En voortaan beter luisteren naar échte deskundigen en LNV ontmantelen!

 • no-profile-image

  henkjan

  Zeg herkauwer, dus volgens jou is die Mkz in de winter 1983/84 aan het Wrakkenpad bij Creil opzettelijk uitgezaaid? Daar had ik altijd al een vermoeden van. Er gebeuren tegenwoordig zoveel vieze zaakjes met dierziekten. Makkelijk hé, want een bacterie of virus is niet met het blote oog te zien. Je merkt het pas als het vee ziek wordt en dan is het te laat!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, je kunt nu dagelijks in de praktijk zien gebeuren dat het geen complottheorieën zijn, maar realiteit. Die dossiers zijn al een tijd geleden gepubliceerd en een beetje journalist zou ze behoren te kennen. Maar ga er maar eens aan staan om te bewijzen dat LNV vuil spel speelt met zulke gevoelige dingen als ziektekiemen. Daarom wordt er ook zo op aangedrongen dat er een Parlementaire Enquette wordt gehouden naar alles wat met virale uitbraken te maken heeft gehad sinds 1997! En als zo'n onderzoek ooit snel en deugdelijk kan worden uitgevoerd, dan NU . Want de geitensector is te overzien en ook het aantal geinfecteerde bedrijven valt nog te behappen. En het is nog heel goed mogelijk om heel veel feitelijke informatie boven tafel te halen. Over een aantal maanden lukt dat geheid niet meer omdat heel veel dan weggewerkt kan zijn. Omdat het de hele landelijke veehouderij aangaat, zou het veel beter zijn als daarvandaan het initiatief genomen werd om deze zaak keihard parlementair uit te laten zoeken. Daarvoor is beslist een meerderheid te krijgen, gezien al het succesvolle kuip- en konkelwerk door de confessionele kamerfractie, waarmee bijvoorbeeld destijds de Flora en faunawet onderuit gehaald werd.Het zou mooi zijn als dat potentieel nu eens voor een nobel doel gebruikt werd!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste fruittelende puntjeszetter. Het is echt levensgevaarlijk om mensen in deze jachtige tijden te adviseren om in een kartonnen de straat op te gaan. Daar zijn al katten, honden en peuters door aan moes gereden en ik neem aan dat je niet bezig bent om een nieuwe sapcentrifuge voor jouw oogst te ontwikkelen? Ik vraag mij trouwens af wat fruitteelt met geitenhouden van doen heeft. Persoonlijk zou ik die mekkeraars niet in mijn bongerd willen hebben.

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg Herkauwer,deze dossiers van Spotvogel zijn al herhaaldelijk onder de aandacht gebracht op diverse forums,stuur deze dan op naar zembla of netwerk of zoiets;een dergelijke complottheorie lijkt mij schitterend voer voor journalisten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zolang ministers rouleren en de (top)ambtenaren levenslang kunnen blijven zitten, is het wel duidelijk wie in principe regeert. En voordat een minister in de gaten krijgt wat zijn ambtenaren nu uitspoken kan of moet hij weer vertrekken. Het is daarom oppassen geblazen puur op een minister af te geven. Dat ie verantwoordelijk is en blijft voor het handelen van zijn ambtenaren, staat buiten kijf. Maar dat is ook direct zijn zwakte, hij kan hierdoor ook gemakkelijk gemanipuleerd worden.

 • no-profile-image

  piet

  Zoals nu dus Herkauwer: want het lijkt er op dat er weer ouwerwets grofstoffelijk geruimd gaat worden. Het vaste LNV procedé: uitzaaien, stilhouden, uit de klauwen laten lopen en...... saneren die hele handel! Waarom doet er niemand iets tegen deze vorm van terreur?

 • no-profile-image

  Martha

  De bedrijven die dreigen failliet te gaan krijgen vast het gulle aanbod om over te stappen op gentechnologie! Doorgestoken kaart? Zitten daar bedrijven achter als Plant Research Europe, het RIVM, de COGEM? Bewijzen is lastig, maar het ligt zo voor de hand. We moeten versneld overstappen van de minister op gentech en cisgenese, maar wie staat hiervoor grond af? Juist ja; dat bewerkstellig je mogelijk zo! En dat we christelijke partijen hebben zullen we weten. Wat een smerige kwestie is dit. Voor alle betrokkenen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Melkveehouder, zo is het. Maar wie kent er nou hoed én rand in de ambtenarij? Wie weet er bijvoorbeeld dat de topambtenaar op LNV ten tijde van de Varkensgriep 1997, de Mkz 2001 en de Vogelgriep 2003 in 1973 bij professor Van Gendern in Utrecht als veterinair afgestudeerd is? Hij heeft nog geen dag als veearts gewerkt en liep als carriérejumper al eind jaren zeventig in Den Haag aan de Bezuidenhoutseweg rond. Begin jaren negentg schopte hij het tot DG op LNV. Na al die veeziekten en geslaagde saneringsruimingen tussen '97 en '04 bedankte Veerman hem met een algemeen directeurschap van 's lands grootste hoveniersbedrijf! Typisch iemand die eens grondig onder ede verhoord zou moeten worden! Deze info heb overigens ik niet van mijzelf, maar het staat te lezen in de Spotvogel-dossiers 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie'!

 • no-profile-image

  franske hoksebergen

  Ik vind dat als alles waar is wat er over de rol van LNV en bepaalde ambtenaren wordt gezegd, dat dit dan onmiddellijk door justitie moet worden uitgezocht. Maar dan moeten LTO en de getroffen veehouders wél aangifte doen of een klacht en schadeclaim indienen. Als jullie niks doen (zoals gewoonlijk: alleen kankeren en jammeren) dan worden straks in dit land alle geiten én schapen geruimd. Hebben jullie nou nog niet in de peiling wat er aan het gebeuren is? Het is een veterinaire vorm van 'etnische zuivering'ten behoeve van het grootkapitaal!!!! Wakker worden dus!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Janwillem, jij reageerde vier dagen geleden en al die tijd daarna bleef het stil in dit forum. Kennelijk willen de geitenhouders zich dus niet teweer stellen tegen de overval van LNV, dat het kerstreces uit heeft gekozen om ongestoord met de saneringsronde van de hele sector van start te kunnen gaan. Dat stemt erg triest, want het is inderdaad zo dat er keihard en door goede juristen tegen deze willekeur gestreden moet worden. Zoals het nu gaat is ook de geitensector verloren en verkocht aan het grootkapitaal.

 • no-profile-image

  zwalker

  Kom op. Vooruit met de Geit!

Laad alle reacties (104)

Of registreer je om te kunnen reageren.