Home

Achtergrond

Wageningen UR zet mes in groot deel praktijkbedrijven

Wageningen UR stoot het merendeel van de praktijkbedrijven voor de veehouderij af.

Tussen 2010 en 2012 worden het Spelderholt, het varkensproefbedrijf in Raalte, de Waiboerhoeve en proefboerderij Cranendonck en de bedrijven in Zegveld en Aver Heino gesloten of afgestoten.

De ingreep vloeit voort uit de nieuwe koers die directeur Martin Scholten van Animal Sciences Group sinds zijn komst vorig jaar heeft ingezet. Al direct bij zijn aanstelling kondigde Scholten aan dat de praktijkcentra op de schop moeten.

In de afgelopen maanden is overleg gevoerd met landbouworganisaties, bedrijven en regionale overheden om te kijken of er mogelijkheden waren de praktijkcentra overeind te houden met ambitieuze onderzoeksprogramma’s. Dat is beperkt gelukt.

Vooralsnog lijkt er alleen toekomst voor het varkensproefbedrijf in Sterksel en een melkveeonderzoeksbedrijf bij Nij Bosmazathe bij Leeuwarden en de proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo.

Wageningen UR zegt dat de drie overblijvende onderzoeksboerderijen "van nationale betekenis moeten zijn, met een internationale uitstraling, waar kennis, onderwijs en innovatie samenkomen."

Over de toekomst van de proefbedrijven in Zegveld (melkveehouderij veenweide) en in Aver Heino (biologische melkveehouderij) wordt nog gepraat met provinciale overheden om te kijken of het kenniscentrum kan worden omgevormd tot een meerjarig regionaal kennisprogramma voor de veenweide (Zegveld) en de rurale vallei (Aver Heino).

Of registreer je om te kunnen reageren.