Home

Achtergrond

WNF uit Deens conferentiecentrum verwijderd

De internationale delegatie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en vertegenwoordigers van andere organisaties zijn vanmorgen kort voor vieren door de VN-politie verwijderd uit het Bella Centrum in Kopenhagen, waar de VN-klimaattop wordt gehouden.

Het WNF en andere organisaties hadden eerder geweigerd het conferentiecentrum te verlaten uit protest tegen het niet toelaten van een groot aantal waarnemers en adviseurs in het congrescentrum in de Deense hoofdstad.

De actie was ook bedoeld om de onvrede te uiten over het dramatische verloop van de onderhandelingen op de klimaattop. Beleidscoördinator en hoofd klimaatprogramma van het WNF in Nederland, Donald Pols, liet weten dat het WNF zich niet tegen de uitzetting door de politie had verzet. ”Wij hebben ons punt gemaakt”, zei Pols. De onvrede over de gang van zaken is kenbaar gemaakt aan onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

In totaal weigerden in de nacht van woensdag op donderdag aanvankelijk zo’n negentig waarnemers van maatschappelijke organisaties en milieuclubs het Bella Centrum te verlaten. De delegaties van Greenpeace en Oxfam Novib hadden zich bij de actie van het WNF aangesloten.

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag bekendgemaakt dat door ruimtegebrek en om veiligheidsredenen was besloten het aantal accreditaties van maatschappelijke organisaties en milieuclubs terug te schroeven. Volgens het WNF mogen vanaf donderdag slechts enkele tientallen van de in totaal duizenden waarnemers en adviseurs het congrescentrum in Kopenhagen in. Pols liet weten dat het WNF niet behoort tot het selecte groepje dat welkom is in het centrum.

De onderhandelingen om tot een klimaatakkoord te komen, verliepen woensdag zeer stroef. In Kopenhagen staan de rijke en arme landen lijnrecht tegenover elkaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.