Home

Achtergrond 1 reactie

Vrijstelling voor Mundial

Minister Gerda Verburg heeft besloten het nieuwe bestrijdingsmiddel Mundial, dat uienzaad beschermt tegen de uienvlieg, toe te staan.

LTO Nederland en Plantum NL hadden eind november bij de minister gevraagd het middel toe te laten.

De minister passeert daarmee een negatief advies van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, dat vindt dat er een risico is voor vogels en zoogdieren. Volgens de aanvragers wordt het zaad overigens nauwelijks door vogels gegeten.

De minister concludeert dat een vrijstelling nodig is, vanwege het belang van de uieenteelt. De minister stelt wel als voorwaarde dat het behandelde zaad dieper dan normaal moet worden ondergewerkt, om het risico op zoogdieren- of vogelsterfte te verkleinen. De uiensector moet zelf uiterlijk juni 2010 met een plan komen om een alternatief te vinden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    janzondervrees

    Als er iets, een keer niet opgegeten wordt door vogels en muizen, dan is het wel uienzaad. Later in het jaar volvelds spuiten is vele malen slechter voor het milieu. Verstandige beslissing dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.