Home

Achtergrond 23 reacties

Vrijdag visdag voor een beter milieu

De oude katholieke traditie om op vrijdag geen vlees maar vis te eten zou in ere moeten worden hersteld.

Dat opperde bisschop Gerard de Korte van Groningen en Leeuwarden zondagavond in het tv-programma Kruispunt. Een vleesloze dag per week zou een enorme bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot, aldus De Korte.

De bisschop deed zijn voorstel op de dag waarop in Nederland ruim negenhonderd kerken hun klokken lieten luiden om de wereldleiders op te roepen tijdens de klimaattop in Kopenhagen een goed klimaatverdrag af te sluiten. De Korte: "We weten dat elke kilo vlees ontzettend veel energie vergt en heel veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Een vleesloze dag zou daarom een goed idee zijn.'' Ex-Beatle Paul McCartney pleitte onlangs in het Europees parlement voor zo'n dag.

Volgens oud katholiek gebruik was vrijdag een dag van volledige onthouding. De kerk vond dat gelovigen op deze dag geen dieren van het land mochten eten. Om toch aan kracht en energie te komen konden de arbeiders wel vis eten. In 1989 bepaalde de Nederlandse bisschoppenconferentie dat het betrachten van soberheid in eten, drinken en roken al voldoende was. Vlees mocht, maar met mate. Vleesloos is echter beter voor het milieu, vindt De Korte dus kan vrijdag visdag in ere worden hersteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Het zou geen gek idee zijn om dat geinfecteeerde voedsel ook aan onze regering en parlement als crisis-kerstpakket uit te delen. Smaakvol verpakt in een king-size rol Nederlandse Geitenkaas!

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Laat de bisschop zijn eigen druk maken over de kerk daar heeft hij zijn handen al meer dan vol aan,in plaats van naaap gedrag te vertonen op een gebied waar deskundigen het nog niet overeens zijn.

 • no-profile-image

  demo

  Oke wandelaar ,maar wat is verantwoorde kweek ,met z,n alle een vijver en op biovoer

 • no-profile-image

  gekke henkie

  doe mij maar woensdag gehaktdag.

 • no-profile-image

  liever 10 vogels in mijn hand

  Net nog ff naar Nova zitten kijken. Wat schetst mijn verbazing? Een simpel bakje Hollandse garnalen (!) legt een afstand van 5000 km af van vangplek tot super, de Zeeuwse mossel komt uit Duitsland en van de Noorse kabeljouw werd beweerd dat die na de vangst ingevroren naar China vervoerd word om (omdat de arbeid daar geen drol kost) daar gefilleerd te worden en om vervolgens daarna weer de zelfde weg af te leggen naar de europeese supers! Nee jongens zo zijn we goed bezig!!! Als er al een klimaat probleem is! dan is er maar één oplossing (en die zal niet erg veel sympathie krijgen van de kerk): decimeer de mensheid! We kunnen wel democratisch beslissen dat we minder moeten consumeren maar met minder mensen is dit gemakkelijker dan met vele, immers één van de oer-driften is nog steeds (kijk naar de financiele sector) meer, meer, meer, en nog meer!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beseffen wij met ons allen wel hoe precair de visstand in de wereldzeeën is dankzij godvrezende rovers uit plaatsen als Urk: met een vaste vloot van honderden schepen in Newfoundland. En zo zijn er honderden voorbeelden te noemen. Dankzij de sonar wordt ieder schooltje opgespoord en weggevangen met sleepnetten waar een heel Bijlmer flattenblok makkelijk in past. Iedere bunder oceaanwater wordt jaarlijks minstens zeven maal met zulke netten leeggesleept. Voor consumptievis en voor jong broed dat via vismeel tot diervoer wordt verwerkt. Voor de bio-industrie! Over vijf jaar zijn alle oceanen populatiedymanisch leeggeroofd! Tel uit je verlies!

 • no-profile-image

  jan

  beter voor milieu? dan is ie toch niet op de hoogte van de massa destructie van onze zeeen door overbevissing waarbij de diertjes ook nog eens uit hun natuurlijke leefomgeving omringt door broertjes en zusjes worden gerukt en een vreselijke verstikkings dood hun te wachten staat,een stuk varkensvlees opgefokt in de nieuwste hightech stallen in nederland waarbij veevoer voor 80% bestaat uit niet voor menselijke consumptie geschikte afvalstromen zoals sojaschroot en weiproducten is wat mij betreft vele male verstandiger .

 • no-profile-image

  Leen

  Alle heil komt niet meer van boven dus, het komt uit de zee. Gaat de kerk ook nog achter die milieumalloten aanlullen.

 • no-profile-image

  ben

  wij ondersteunen dit idee.
  <>

 • no-profile-image

  dier

  Gewoon een dag vlees noch vis. Daar gaan we heus niet dood van.

 • no-profile-image

  dirk

  Men is al druk bezig om te zoeken naar een "legale"manier om de wereldbevolking te decimeren door zogenaamde nieuwe dierziekten uit te zetten en hopen dat er eentje tussen zit die het"werk"gaat uitvoeren,kwestie van tijd!Wat denk jij hiervan Spotvogel?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Oké dan: VRIJDAG VERANTWOORD-VIS DAG! Dus geen Tonijn, Haaien(vinnen),Trawlgevangen Inktvis en andere bedreigde zeevis en ook geen Paling. Als iedereen minstens eenmaal per week vis gaat eten (vanuit oogpunt volksgezondheid liefst vaker en bij voorkeur uit verantwoorde kweek) dan scheelt dat al een hele slok op de bioindustrieële borrel.

 • no-profile-image

  herkauwer

  En zijn geruchten dat SARS ook zou zijn uitgezet, al horen we daar niks meer over. En dat er proeven worden genomen om door middel van donaties van geinfecteerd voedsel ontwikkelingsvolken onvruchtbaar te maken. Maar zoals Spotvogel al terecht opmerkt: hier in eigen land worden virale en bacteriële smetten gebruikt om gehouden dierpopulaties te infecteren en zo tot snelle saneringen te komen. En ook dat is een beangstigende gedachte!

 • no-profile-image

  Ani

  Twee keer per week vis eten is heel gezond en kies dan voor in Nederland gekweekte vis als Claresse, tarbot, tong, meerval, tilapia, forel, snoekbaars. EET SMAKELIJK

 • no-profile-image

  herkauwer

  Groot gelijk best Dier. Bovendien zijn peulvruchten, zoals alle soorten bonen, erwten etc, heel goede en smakelijke vleesvervangers. Met een visje of eitje erbij zet je zo een heerlijke en voedzaam-gezonde maaltijd op tafel.

 • no-profile-image

  chickie

  Sojabonen? Erwten? Peulvruchten? Als maaltijd? Ik eet wel een stukje vlees extra!
  :P

 • no-profile-image

  dirk

  Niet jokken Klaudia,voor 1 kg vis te produceren hoeft er echt geen 10 kg vis gevangen te worden!Nog geen1,5 kg voor bepaalde vissoorten.Steeds meer nieuwe soorten kweekvis lust zelfs geen eiwit van soortgenoten en is volledig plantaardig!Wel op de hoogte blijven voordat je ventileerd!

 • no-profile-image

  klaudia

  dat vis gezond is geloof ik wel maar ook de gekweekte vis word gevoed met gevangen vis ,om 1 kg vis te kweken heb je 10 kg gevangen vis nodig om ze te voeden,dus inderdaad voor het zeemilieu desastreus,dan kun je wat dat betreft beter zoals jan al aangaf beter vooer vlees kiezen wat ook heel gezond is zoals zoveel voedingsmiddelen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk Han. Visvijvers zijn ook een vorm van bio-industrie. En het water kan ook troebel worden, vooral als het om kweek van karpers en andere wroeters gaat. Demo noemt biovoer om die vis mee op te kweken en natuurlijk schuilt er in die kweek het risico van waterverontreiniging en milieuvervuiling en van het verdonkeremanen van afvalstoffen in het visvoer (denk ook maar het dioxinekippenschandaal etc) De kweek van zalm in drijvende kooien in Noorse fjorden roeit de wilde zalm uit door infectieziekten. Zoiets is dus funest, al zal Nutreco dat niet graag toegeven. In ons land zijn er na de varkenspest 1997 nogal wat varkenshouders overgestapt op de kweek van Meervallen. Dat zie ik veel liever in vijvers gebeuren dan in stallen waarin de dieren volkomen gestresst raken. Kortom: als we de wilde vispopulaties willen beschermen dan kan grootschalige kweek in vijvers een goede oplossing zijn, maar er moeten dan niet van meet af aan dezelfde koeien van fouten worden gemaakt als bij de intensieve veehouderij het geval is geweest. En het zou een hele stap in de goede richting zijn als de Nederlandse consument veel vaker vis zou gaan eten dan het huidige landelijk gemiddelde van eens in de twee weken. Want vis is veel gezonder dan vlees en breekt cholesterol af in plaats van het te vormen! En ik zie liever een platteland met achter de boerderijen een paar vijvers dan al die vreselijke stallen. Ik ben het met Scepticus eens dat het ge-emmer over CO2 maar eens afgelopen moet zijn. Daardoor wordt het gezonde verstand beneveld en dat tast het klimaat aan waarin er constructief over de toekoemst kan worden nagedacht.

 • no-profile-image

  Han

  Geachte Wandelaar vis uit kweekvijvers is ook bioindustrie. Alleen vissen zijn niet aaibaar en geven geen stank maar hebben wel CO2 uitstoot en geven vuilwater. Begrijp me goed ik heb geen bezwaar tegen een stukje vis.

 • no-profile-image

  scepticus

  En dan te bedenken dat het hele circus is opgezet voor die nog geen vier hondertste deel van een procent (0,038) CO2 die zich in de lucht zit. Dat zwakke broeikasgas (waterdamp is 8x sterker)zou de rest van die 99.96 % opwarmen. En dan te bedenken dat het grootste deel van die opwarming al voor 1940 heeft plaatsgevonden bij een CO2 gehalte van 2,75%, denk ik dat het grootste gevaar van CO2 is dat het de verstandelijke vermogens van gezonde mensen aantast.

 • no-profile-image

  keesjan

  Nou vooruit met de geit dan. Al die geruimde geitebokjes bloedend en wel in de kerstpakketten van dat stelletje CDA en LNV vuilpeuken. Fijne kerst, normloze waardenverkrachters!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat zal ik je vertellen Dirk: een jaartje of dertig geleden ontstond er ineens Aids. Daarvoor waren er wél allerlei meer of minder dodelijke geslachtsziekten, maar die zetten geen zoden aan de dijk. Inmiddels zijn er wereldwijd al zoveel HIV-besmetten en zijn er al zoveel doden gevallen door Aids dat dit model zou kunnen staan voor een geslaagd 'experiment' om de wereldbevolking terug te dringen. Die is intussen al wel minstens 5 miljard hoger dan de aarde aan kan, dus het schiet nog niet erg op.
  We zien nu we in eigen land dat er gerotzooid wordt met veterinaire ziekten als saneringsmogelijkheid. Dat stemt me erg somber over de toekomst.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.