Home

Achtergrond

Vraag op exportmarkten neemt toe

ING heeft de raming voor de economische groei volgend jaar opgeschroefd van 1 tot 1,5 procent.

De vraag uit exportmarkten zal groei in de agribusiness volgens de bank ondersteunen. Het agrarisch productievolume stijgt naar verwachting door een grotere vraag vanuit belangrijke markten met 2,4 procent.

De zuivelmarkt zal volgend jaar naar verwachting aansterken, terwijl telers van glasgroente, bloemen en planten voorzichtig prijsherstel mogen verwachten. De exportvolumes van tomaten en paprika’s stijgen op dit moment, al zijn prijzen nog slecht.

De liquiditeitsproblemen zijn voor de agrarische sector echter een blijvend probleem. Bedrijven hebben de laatste jaren veel geleend en de agrarische sector heeft in verhouding met andere sectoren veel vaste kosten en dus weinig ruimte kosten te besparen.

Wisselkoersen en officiële rentes blijven een gevaar. De Amerikaanse dollar steeg ten opzichte van grote munteenheden deze week naar het hoogste niveau sinds 7 september. Een euro is nu 1,42 dollar waard, waarmee de dollar overigens nog altijd een stuk minder waard is dan begin dit jaar.

Bovendien zien analisten de euro weer te stijgen nu de arbeidsmarkt in Europa nog minder getroffen is dan eerder gedacht. Het Duitse vertrouwen van zakenmensen, zoals gemeten door het Ifo-instituut is gestegen tot het hoogste niveau in zeventien maanden.

Rabobank-analisten zien de Amerikaanse centrale bank wachten met een renteverhoging tot de werkloosheid blijvend daalt. Een renteverhoging leidt normaliter tot een stijgende waarde van de munt. Nu wisselen banenverlies en banenwinst elkaar af.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.