Home

Achtergrond 7 reacties

Voorschotprijs 9 euro lager

De leden van FrieslandCampina ontvangen over 2009 een gemiddelde voorschotprijs van € 26,25 per 100 kilo.

Dat is bijna 9 euro minder dan het voorschot over 2008, zo blijkt uit berekeningen van het Agrarisch Dagblad. De berekende prijs over 2009 is het netto gemiddelde per 100 kilo, exclusief btw, bij een jaarleverantie van 550.000 kilo melk en inclusief 8 cent per 100 kilo PZ-heffing.

De melkprijs van FrieslandCampina is nog exclusief de prestatietoeslag. Die wordt bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers over 2009 en wordt betaald uit een kwart van het bedrijfsresultaat.

Vorig jaar betaalde het oude Friesland Foods een gemiddelde voorschotprijs van € 35,01 per 100 kilo, exclusief btw. Campina betaalde € 35,33 per 100 kilo. Daarmee bedraagt het verschil tussen de voorschotprijs over 2008 en 2009 voor de leden van het voormalige Friesland Foods € 8,77 per 100 kilo. Voor de leden van het oude Campina is het verschil € 9,09. Bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina is het verschil in voorschotprijs rechtgetrokken bij de uitbetaling van de definitieve melkprijs over 2008.

Zowel de leden van het oude Friesland Foods als die van Campina voelden, anders dan andere melkveehouders, de neergang op de zuivelmarkt pas vanaf begin dit jaar. Vanaf augustus trokken de melkprijzen in reactie op het herstel van de zuivelmarkt weer aan. Over december 2009 ontvangen de leden van FrieslandCampina zelfs weer meer melkgeld dan over de maand december 2008.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin uit duitsland

  Ja snelle Yelle ga maar lekker melken melken melken zodat de prijs snel weer naar beneden gaat.......omdat we de melk niet kwijt raken.

 • no-profile-image

  BOERTJE van buten

  Ik hoorde uit een betrouwbare bron dat FC weer 3 cent bij de melkprijs op doet. hoezee hoezee!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  3 cent erbij, 9 euro eraf, fc knudde graait ook mee

 • no-profile-image

  willem

  Hoe zouden andere fabrieken zoals cono,leerdammer en doc het gedaan hebben. Ik denk dat Friesland/campina het nog niet zo slecht heeft gedaan.
  Agrarisch dagblad, maak van deze fabrieken de prijzen ook eens bekend.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  en zo gaat japie naar de bliksem.

 • no-profile-image

  Snelle

  Melken melken, al wat den heer geve kan. Het is weer rendabel.

 • no-profile-image

  paul

  ja, en dat is toch zo ongeveer 20 guldencenten.......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.