Home

Achtergrond 7 reacties

Volgende week meer duidelijk over ruiming

Begin volgende week moet duidelijk worden of de niet-drachtige geiten en schapen die wel zijn besmet met de Q-koorts toch moeten worden geruimd.

De ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid hebben daar maandag opnieuw overleg over.

Een woordvoerder van Landbouw kan niet zeggen of maandag ook direct duidelijk wordt of er een groep dieren aan de bestaande ruimingsoperatie wordt toegevoegd. "Ondertussen gaat het testen van de dieren op Q-koorts wel gewoon door'', zegt de woordvoerder.

De ministers willen nadrukkelijk naar het advies kijken om te voorkomen dat gezonde dieren onnodig naar de slachtbank worden gebracht. Afgelopen woensdag maakten zij bekend dat in ieder geval de met Q-koorts besmette, drachtige geiten en schapen worden geruimd. Hoe dat gebeurt is nog niet duidelijk.

Minister Verburg voelt niet veel voor ruiming ter plaatse. Ze ziet het liefst dat de dieren worden geslacht en niet worden aangeboden bij het destructiebedrijf. Om hoeveel geiten en schapen het gaat, is nu nog onduidelijk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Hendrik, volgens mij heb je zelf last van de q koorts en word het tijd dat je opgenomen gaat worden.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Ach, wat zijn ze toch begaan met hun dieren. Bikkelharde PR en euro's is waar het om draait. Anders hadden ze er wel zelf voor gezorgd dat de dieren gezond bleven en niet drachtig werden. Door intensieve veeteelt, door organisaties als het LTO is het nu Sodom en Gomorra op het platteland. "De duivel" heerst er en fluistert de veehouder, de politiek en organisaties in dat de macht van de euro beter is om te aanbidden dan de macht van de liefde voor het dier en de mens ofwel "God". Juist christelijke partijen hebben zich laten verleiden door het lege containerbegrip "economie" waarvoor alles moest wijken. Mensen tellen niet meer mee, dieren niet. Gillen om bescherming van het ongeboren leven en wél heel bewust zwangere vrouwen in het ongewisse laten en groot risico laten lopen en gezonde en drachtige dieren ruimen (zolang het maar niet op de tv komt). Gruwelijke beelden mogen niet gezien worden maar gruwelijke daden mogen wel. Wat een misdadige vorm van misleiding. De minister van landbouw en gezondheid moeten aftreden. Nimmer hebben ministers zo ernstig gefaald en zo onethisch gehandeld.

 • no-profile-image

  Theo Menting

  Hendrik uit Brabant je moet je schamen om zo te oordelen over de geitenhouders. Dat er wat gebeuren moet weet iedereen, maar vergeet niet dat de veehouders hier niets aan kunnen doen en momenteel vreselijk veel zorgen hebben en nu zeker niet zitten te wachten op je bijbelse teksten.

 • no-profile-image

  geite

  hebdrik uit brabant, ze moesten jou vandaag nog af laten treden met dat domme geklets van je! als jij melk drink komt dat ckr uit de fabriek en niet uit een koe? ik verw8 van je dat je vandaag nog je exuces aanbied tegenover de geitenhouders! zoals jij nu praat, dat is pas onethisch! de veehouders doen al hun best om hun dieren liefdevol te verzorgen en ze gezond te houden. gegroet

 • no-profile-image

  herkauwer

  De extreme verwording in denken en doen van onze LNV-ministers is sinds Laurens Jan Brinkhorst in een vrije val gekomen. Die vreselijk arrogante klojo zei, na een overleg met getroffen veehouders over de Mkz, met een lachend smoel: " we hebben over koetjes en kalfjes gesproken". De volgende dag liet hij door jagers een hele kudde Schotse Hooglanders in de Duursche Waarden bij Olst/Wijhe afknallen! Cornelis Pieter Veerman deed er nog een schepje bovenop, wist de Vogelgriep te hanteren als sectoraal saneringinstrument en deinsde er niet voor terug om hobbydiertjes van kleuters en peuters te laten vermoorden, in het bijzijn van die kinderen! Felliniaanse tonelen hebben zich toen in ons land afgespeeld. Verburg is wellicht nog erger en in ieder geval bestuurlijk volkomen onbetrouwbaar. Want een minister die persoonlijke kennissen (zoals een zwanendrifthouder in haar gemeente) bevoordeelt, die deugt niet!
  Hendrik slaat wel erg door in zijn sneer naar de geitenhouders. Want het is absoluut niet hun schuld dat er heimelijk in hun sector een ziektekiem is ingezet om de branche tot sanering te dwingen. Als de Kamer iets zinvols wil doen dan laat men dit tot op de bodem uitzoeken. Zo snel mogelijk!

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  De reden waarom Verburg niet ter plaatse wil ruimen is de negatieve publiciteit. De cameraploegen wachten al op de beelden van grijpers met kadavers.
  Liever risico op verspreiding van besmet vruchtwater na abortus tijdens het transport of bij het slachten.
  De dieren zelf hebben minder stress als zij op het bedrijf zelf worden afgespoten dan als zij dicht opeengepakt op transport moeten en in een slachthuis moeten wachten op de dood.
  Politiek belang gaat voor volksgezondheid en dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Bart

  Het is duidelijk waarom Verburg nu wél met (draconische) maatregelen komt. Rusland wil geen geiten en producten van geiten meer importeren vanwege de q-koorts. Ja, dan wil ze wel maatregelen treffen. Onder druk van de export zal ze wel alle gezonde drachtige dieren laten doden. Gezondheid van mens en dier tellen niet. Hygiëne werd niet dwingend opgelegd bij het uitbreken van q-koorts. Geiten werden gewoon gedekt, ondanks q-koorts. Dieren mochten opéén gepakt in grote getale gehouden worden terwijl we allemaal weten dat dit zeer risicovol is. Moeten we nu medelijden hebben met de bioindustrie? De veeboer die bewust verzweeg dat er ziekte heerste op zijn of haar bedrijf? Dat is de wereld op zijn kop. Ze lieten bewust na mensen te waarschuwen voor een potentiële besmetting. Dit is zeer laakbaar gedrag. Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten. Ze zullen wel weer subsidie krijgen zodat de export door kan blijven gaan. Schandelijke situatie.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.