Home

Achtergrond

Vijf schimmels veroorzaken zwarte vlekken in peen

Zwarte vlekken op peen worden veroorzaakt door vijf verschillende schimmels.

Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut PPO in samenwerking met coöperatie Agrifirm en veredelingsbedrijf Innoseeds.

Een directe oplossing tegen zwarte vlekken is daardoor nog ver weg. "Het beste middel tegen zwarte vlekken zou een test zijn die precies laat zien met welke schimmel je te maken hebt", zegt onderzoeker Marian Vlaswinkel van PPO in Westmaas.

Volgens de onderzoeker kan er pas wat tegen zwarte vlekken in peen worden gedaan als duidelijk is waar je precies mee te maken hebt. "We weten bijvoorbeeld dat slechte rooiomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat de schimmel peen binnenkomt", zegt Vlaswinkel. "De schimmels leven in de grond, maar we weten niet precies hoe die daar komt."

Er zijn gevallen bekend van percelen waar voor de eerste keer peen stond. Deze leverde nog meer peen met zwarte vlekken op dan de percelen waar jaar na jaar peen had gestaan. "Het zou kunnen dat bijvoorbeeld schermbloemigen een goede voedingsbodem vormen voor schimmels."

Het PPO en Agrifirm observeren nu de teelt bij een aantal akkerbouwers in de hoop erachter te komen wat invloed heeft op de schimmel. "We letten bijvoorbeeld op het tijdstip van rooien, grond, vochtgehalte en de sterkte van het loof." De resultaten van dit onderzoek volgen volgend jaar. "Je kunt nu bijna niks doen. De peen heel snel koelen werkt namelijk wel tegen de ene schimmel, maar de andere vier schimmels dood je daar niet mee. Daarvoor moet je de peen bijvoorbeeld weer langzaam koelen."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.