Home

Achtergrond 2 reacties

Verzekeringspremies stallen omhoog

De verzekeringspremies voor stallen en schuren gaan omhoog.

Dat meldt directeur Agro, Bernard Koeckhoven, van verzekeraar Achmea. Achmea is onder de merknamen Interpolis en Avero actief in de agrarische sector. Ook andere verzekeringsmaatschappijen willen de premies voor stallen en schuren verhogen. Volgens Koeckhoven is de beslissing van Achmea een gevolg van de steeds grotere gevolgen van een brand. "Als het een keer misgaat, dan gaat het vaak ook goed mis".

Hij benadrukt dat het beleid van zijn maatschappij er in de eerste plaats op is gericht om bij de nieuw- en verbouw van stallen de brandpreventie voldoende aandacht te geven. Vooral het gebruik van onbrandbare isolatiematerialen moet omhoog en de kwaliteit van de elektrische installaties moet worden verbeterd vindt hij. Verder is het beleid er op gericht om ondernemers bewust te maken van de risico’s die ze soms nemen bij werkzaamheden in de stal, zoals slijpen en lassen.

Volgens Koeckhoven kunnen de premieverhogingen variëren van 0 tot 10 procent, waarbij de 0 procent geldt voor situaties waar de zaken op het gebied van brandpreventie goed voor elkaar zijn tot 10 procent voor situaties waar de zaken slecht voor elkaar zijn. Gemiddeld zullen de premies met zo’n 4 procent stijgen, schat de directeur in.

"Voor stallen met onbrandbaar isolatiemateriaal is de premie lager dan voor stallen die bij wijze van spreken vol zitten met PUR-schuim", aldus Koeckhoven. Ook de electrische installatie, als veroorzaker van brand heeft volop de aandacht van de verzekeringsmaatschappij. "We hebben de actie Agro-elektra-inspectie om de electrische installaties in stallen te keuren." Vooral in oude stallen van soms 30 tot 40 jaar oud is een controle van de elektrische installatie van belang.

Koeckhoven wijst er op dat zijn maatschappij vooral bij nieuw- en verbouw eisen zal stellen aan de brandveiligheid van de gebouwen. Ook compartimentering van de nieuwe stal is dan een punt van aandacht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  voor op gesteld ben ik voor een keuring van de electrische installatie maar de keuring die interpolis voorstel is buiten alle proporties.
  Ik heb hier na vraag in gedaan. en wat blijkt dat er een keuring plaats vind die alleen hoef te constateren wat er niet goed is. hier van maken ze een rapportage. hierbij zijn ze gemiddeld 4 tot 5 uur bezig incl. reistijd en papiertje en krijgt u een rekening van 900 euro gepresenteerd. dit is ongeveer 200 euro per uur.
  Interpolis heeft 3 bedrijven aangesteld om deze agro inspectie uit tevoeren. Ik begrijp natuurlijk wel met zo n uur tarief dat je dat niet uit handen wilt geven.
  Ik heb mijn eigen electra bedrijf benadert en zij kunnen een NEN 3410 keuring uitvoeren voor de helft van het geld en dan ben je wettelijk wel in regel en dat ben je met een agro inspectie niet.
  Dus mensen laat je niet direkt overhalen om een agro inspectie te laten doen, mits je genaaid wil worden met de broek aan.

 • no-profile-image

  boertle

  Het zijn de nieuwe stallen die in de fik gaan met al die flauwekul van luchtwassers etc met zon centraal kanaal net een tijd bom

Of registreer je om te kunnen reageren.