Home

Achtergrond

Versdirect.nl past residu-vrije teelt aan

Versdirect.nl gaat het project residuvrij telen aansluiten op bestaande duurzaamheidsprogramma’s van afnemers.

De afzetorganisatie denkt op die manier een hogere meerprijs uit de markt te halen dan nu mogelijk is.

Volgens Versdirect-woordvoerder Mark Versluis bleek het de afgelopen twee jaar erg moeilijk om zelfs maar een kleine meerprijs voor residuvrije-producten te realiseren. Het project omvat 50 hectare residu-vrije teelt. Zo’n vijftien á zestien telers telen residu-vrije glasgroente, die in circa negen producten op de markt komen.

”We zien nog steeds kansen voor dit project, maar we zijn bezig het op een andere leest te schoeien.” Steeds meer afnemers stellen al diverse bovenwettelijke eisen ten aanzien van residu, stelt Versluis vast. "Maar voor een afnemer gaat het niet meer over middelenresten, maar ook over energiegebruik, arbeidsomstandigheden en over leefomgeving van planten en dieren bij het bedrijf."

Volgens Versluis zijn heel veel telers al volop bezig met duurzaam ondernemen. "In Engeland en Nederland bestaan al duurzaamheidsprogramma’s en daar kunnen we al goed aan voldoen, maar door het nu breder te trekken met residuvrij telen verwachten wij en de klant ons te onderscheiden. Het wordt een extra productaspect."

Versdirect heeft er vertrouwen in dat afnemers wél een meerprijs willen betalen voor de producten die aan eisen van duurzaamheidsprogramma’s voldoen. ”We hebben nu beter in beeld wat er meer voor betaald moet worden. Dat is voor ons en onze klanten een eye-opener.

"In aanvang zijn we uitgegaan van hogere meerprijzen, in lijn van de biologische producten, maar omdat wij minder derving hebben en een hogere productie maken we minder kosten."

Dat wil volgens Versluis niet zeggen dat Versdirect genoegen neemt met een lagere meerprijs dan die voor biologische producten. "Als we die meerprijs kunnen halen, of wellicht meer is dat natuurlijk altijd beter."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.