Home

Achtergrond 2 reacties

Verdwaalde ganzen

Door het winterse weer is een groep ganzen de weg kwijt.

Door het winterse weer is een groep ganzen de weg kwijt. Ze lopen hier op een ondergesneeuwd weiland in Valburg in de Betuwe. Normaal gesproken zitten ze in de uiterwaarden. Maar volgens vogelkenners zijn de dieren door de sneeuw zo van slag dat ze het binnenland intrekken. Nederland heeft steeds meer te maken met overwinterende ganzen. Daarvoor zijn speciale foerageergebieden ingericht, maar slechts 60 procent van de ganzen gaat naar deze gebieden. Ook de foerageergebieden op boerengrond worden maar deels gebruikt. Foto VidiPhoto

Voor Rob Treuren zijn het hectische tijden. Vraag hem niet hoeveel dieren in de dagen voor kerst door zijn handen gaan. "Aan het eind van de rit mag je dat vragen, maar nu kan ik dat echt niet zeggen. Het zijn er zóveel." Treuren is de derde generatie van de wildhandel, die al sinds een eeuw in Rotterdam zit. "Ik betrek het wild van jagers uit de regio, maar ook uit Schotland, Oost-Europa, Argentinië en Nieuw-Zeeland." Een deel daarvan komt bevroren bij hem aan. Daarnaast verwerkt hij buiten het jachtseizoen gehouden dieren. Treuren levert aan de horeca, maar ook aan klanten in de winkel. "Nu staan mensen anderhalf tot twee uur voor de winkel in de rij om bij mij een stukje wild te kopen." Foto ANP

Fruitteler Theo Hakkert schept champignonmest over zijn overgeplante Conférence-bomen. De teler uit het Gelderse Buren heeft de vierjarige bomen overgenomen van een collega. "De mest zorgt ervoor dat de grond ondanks de droogte en vorst goed afsluit." Hakkert heeft een kleine hectare bomen vervangen. "Het mooie is dat het overpoten de groei remt. Dat zorgt voor een beter dracht van de vruchten." Foto William Hoogteyling

Veehandelaar Libbe de Vries uit het Friese Jirnshum haalt een kalf op bij veehouder Klaas de Leeuw in het bij Heerenveen gelegen dorp Terbant. Hij vervoert het kalf naar het verzamelpunt van veehandelsbedrijf Nicolay BV in Balk, ook in Friesland. Vanwege het winterse weer is De Vries soms lang onderweg. "De boeren hebben hun erf in de regel mooi sneeuwvrij, maar ze moeten ook wel, want de tankauto moet er langs om de melk op te halen", vertelt de Friese veehandelaar. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    spotvogel

    Ruim eerst het vuil dat schrijven kan, hak dan de leugen in de pan, want ganzen die zijn hier al eeuwen, stop dus subiet dat domme schreeuwen, het raakt niet eens een kant of wal, is enkel voos en stom gebral!

  • no-profile-image

    weg

    Rotzooi !

Of registreer je om te kunnen reageren.