Home

Achtergrond 17 reacties

Verburg wil wel proef met beheer zwijnen

Ook minister Gerda Verburg (LNV) wil wel een proef met het beheer van zwijnen op de Veluwe waarbij niet wordt gejaagd, maar niet op Kroondomein Het Loo.

Voorwaarde is wel dat de gevolgen ervan voor de natuur, de verkeersveiligheid en ook voor de groep zwijnen goed in de gaten worden gehouden. Dat laat de bewindsvrouw vandaag weten in antwoord op vragen van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

Thieme vroeg om een proef bij Het Loo, maar volgens de minister vindt daar geen jacht plaats. "Wel beheer van edelherten, reeën en wilde zwijnen''. Dat beheer wil Verburg niet loslaten, omdat dat tot schade aan de jonge bomen zou kunnen leiden in het natuurgebied.

De zwijnenjacht zorgt met enige regelmaat voor hooglopende discussies. Volgens natuurorganisaties biedt de Veluwe voldoende leefruimte voor duizenden zwijnen, maar officieel is er slechts ruimte voor 1.580 dieren. Dieren op zoek naar voedsel veroorzaken schade en overlast in de omgeving en belanden soms op de openbare weg.

Natuurmonumenten broedt al sinds 2008 op een proef met zo natuurlijk mogelijk beheer waarbij het aanwezige voedsel bepaalt hoeveel zwijnen er kunnen zijn. Het ideale aantal van ruim 1500 zwijnen voor dit gebied vindt de organisatie achterhaald.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  Het is toch wel heel erg gesteld met die jagers. Er wordt slechts de mogelijkheid geopperd om zandzwijnen over te brengen naar hun natuurlijk biotoop en meteen meldt er zich een afstandsplombeur om vanaf een hoogzit dieren te schieten die - als er echt niets te eten is- op een natuurlijke wijze zullen verdwijnen. Duidelijker kan het niet gedemonstreerd worden: wég met de jagers: om te beginnen uit Nederland!

 • no-profile-image

  anti

  Verburg dient te beseffen dat de wilde zwijnen op het loo er alleen zijn ter meerdere eer, genot en glorie van hen die zichzelf ver verheven voelen boven het gewone volk. Blijf daarom reageren op dit onderwerp en tracht alles jachtvrij te maken.

 • no-profile-image

  j

  ja varkens in de wieden begin direkt met het maken van een hoogzit want daar is toch niks te vreten voor hun

 • no-profile-image

  herkauwer

  J.O. je snapt er geen hout van. Wilde varkens eten, net als alle varkens, ALLES! Ze zijn gek op wortelstokken van riet en moerasplanten en jonge spruiten en loten van allerlei palnten, bomen en struiken en zouden het heel goed doen in de Wieden om de moerasssen open te houden en verbossing tegen te gaan. Daar is echt geen gewapende dierenkneuzer voor nodig hoor.

 • no-profile-image

  wouter

  Volgens Verburg vindt er op het Loo geen JACHT maar alleen BEHEER plaats. Het Loo is eigendom van de koninklijke familie. Ergo: de koninging liegt de minister maar wat voor, want op het Loo rijdt poelierbedrijf Ruig uit Oostzaan af en aan om al het door hobbyjagers 'beheersmatig' afgeknalde wild af te voeren! Wat een zwijnenbende!!!

 • no-profile-image

  anti

  Onbegrijpelijk dat er zo weinig reacties komen op dit forum. Bang voor de Prins????? Het zou kunnen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Weinigen hebben het misschien gemerkt maar ik was even een paar dagen weg en bekeek zwijnengebieden in Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije. En wat is daar nou zo leerzaam aan? Echte Wilde Zwijnen zijn in die streken namelijk helemaal geen bosdieren maar leven juist vooral in halfopen cultuurlandschappen met veel moerassen. Gebieden als Neusiedlersee/Ferto to, Balaton/ Kis Balaton en Kopaci rit bijvoorbeeld. Eigenlijk horen zij bij ons dus ook veel eerder in de Oostvaardersplassen, de Wieden, de Lauwersmeer, de uiterwaarden en andere waterrijke moerasgebieden dan op de Veluwe of in de Meijnweg. En ook niet in het Duitse Reichswald en in ons Dekkerswald. Dat zij tegenwoordig alleen in die gebieden leven is te wijten aan jagers die hen er als jachtobjecten uitgezet hebben en binnen de rasters houden. Als Verburg dus een serieuze proef wil nemen dan laat ze acuut en diervriendelijk de meeste grote grazers (inclusief de herten) verwijderen uit de Oostvaardersplassen en andere sluikse veehouderijen en brengt daar driekwart van onze Veluwse varkens heen. Dan kunnen die moerassen zich tenminste eindelijk ook eens natuurlijk gaan ontwikkelen. En daar zijn dan geen koninginnen, prinsen of havenbaronnen bij nodig!

 • no-profile-image

  herkauwer

  De prins zou veel beter een voorbeeld aan wijlen zijn Vader kunnen nemen in plaats van het slechte gedragspatroon van zijn naar de eeuwige jachtvlakten vertrokken opa te volgen. Van prins Claus kan immers slechts ten nadele gezegd worden dat hij de laatste Korhaan op op de Asselsche Hei heeft afgeschoten. Maar niemand had hem er destijds op gewezen dat die soort op uitsterven stond!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Domme opmerking J.O. Die zwijnen kunnen daar in de Wieden gewoon eikels blijven eten. Alleen zullen zij de mast dan uit lederhosenkruizen moeten plukken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  J.O dan toch, je lijkt wel, gek. Half natuurlijk Europa loopt vol met varkens die natuurgebieden bewonen en alleen omdat die gefrustreerde Mecklenburger Hendrik destijds liever zwijnen schoot en boerenwijven neukte dan zich naast zijn echtgenote Wilhelmina te vertonen(waar ik mij wel iets bij voor kan stellen), zitten wij nu met Veluwse Zandzwijnen in de maag en onderbuik. Maar dat wil niet betekenen dat regeneratie niet zinvol kan zijn!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo'n proef lijkt mij prima, maar dan moet er stringente controle op zijn dat de zwijnen absoluut niet worden bijgevoerd en dat jagers met hun tengels en tangen van de rasters afblijven.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er is toch wat voor te zeggen om jagers standaard te chippen en die chip te koppelen aan het landelijke CRI-net. Dan zijn voortaan alle overtredingen virtueel vast te leggen en te sanctioneren! In dat geval zou het rijk al meteen duizend euro via de faunabescherming terugverdiend hebben!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Onbegrijpelijk dat daar in deze crisistijden niet meteen op wordt ingesprongen. Kassa!

 • no-profile-image

  j

  kennen jullie de wieden wel de eikenbomen zijn op 1 hand te tellen er is alleen maar riet en brandnetels en distels dus moeten die varkens net als de gansen het voer weer bij de buren halen dus ik ben er klaar voor

 • no-profile-image

  anti

  Zouden we dan eindelijk toch enig gehoor vinden???? Of...........zouden we gepiepeld worden. Indien de minister haar woord houdt, kan de KNJV definitief de kast in en dienen alle jachtcontracten, die gemeentes hebben gesloten met jager-clubs per omgaande worden opgezegd.

 • no-profile-image

  j

  herkauwer uit klooster als u gelijk hebt met dat ze genoeg heb aan jonge loten en jonge vogels en de gras en maislanden ernaast met rust laat dan hoeft er geen jager aan te pas te komen maar je kunt op 2 vingers natellen dat dat mis gaat maar we zullen het nooit weten want het gezonde verstand zal het toch wel winnen mag ik hopen met zulke waanideeen.

 • no-profile-image

  anti

  Het is toch wel typisch dat de redactie van het AGD berichten, die ook maar iets richting Koninklijk Huis wijzen, meteen wegveegt. Moet je doen, redactie. Dat wekt Wrevel op. Zo'n belangrijke proef als deze, die de jacht in Nederland in 1 keer zou kunnen wegvagen, zeker de koninklijke jachten, dient in het middelpunt van de openbaarheid te blijven. Ook koninklijke jachte verschillen niet van andere jachten Ook daar worden dieren voor de lol geexecuteerd. De Prins mag bbest weten dat de Nederlandse bevolking dit niet langer pikt. Ook hij moet gaan beseffen op te houden met deze feodale wantoestanden

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.