Home

Achtergrond 3 reacties

Verburg: volksgezondheid voorop bij Q-koorts

Volksgezondheid staat voor minister Gerda Verburg (LNV) voorop bij de bestrijding van Q-koorts.

De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe, zei ze vandaag in het Tros-radioprogramma Kamerbreed.

Ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd. Beide bewindslieden reageren op berichten dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Diverse GGD-artsen en microbiologen stellen dat zondag in het tv-programma Zembla; ze vinden ook dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Klink en Verburg wijzen erop dat er onderzoek nodig is aangezien er nu nog te weinig kennis beschikbaar is over de bacterie die de Q-koorts verspreidt. Zolang onduidelijk is hoe de bacterie zich verspreidt en wordt overgedragen op mensen heeft het volgens Verburg geen zin om draconische maatregelen te treffen als bijvoorbeeld het ruimen van geiten en melkschapen in gebieden waar de ziekte heerst. "Als het zou helpen, zou je daartoe besluiten. Maar als je niet weet of je zo de bacterie uitroeit, kun je niet ruimen. En de bacterie is overval verspreid, niet alleen in Noord-Brabant, ook daarbuiten.''

In 2007 kregen 168 mensen de Q-koorts. Een jaar later meldden zich al duizend mensen met Q-koorts en het jaar daarop 2200. Inmiddels zouden elf mensen aan de ziekte zijn overleden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Voor er grootse maatregelen worden genomen behoort er EERST uitgezocht te worden of het door inlandse geiten veroorzaakt wordt of dat het eten van buitenlandse geite-produkten de oorzaak is. De mensen vliegen overal ter wereld heen voor vakantie dus is de kans van vakantie-souvenir minstens even groot dan dat het uit de regio komt !

 • no-profile-image

  dier

  Ja, en nu komen ze ermee in de armoede.

 • no-profile-image

  Lieve Fries Boerin, ik denk dat jij niet op de hoogte bent hoe groot de cda-lobby hier in Brabant is voor de varkens-, geiten- en andere intensieve veehouderijen. Het moet nogal gek gaan wil een intensieveling hier, zijn milieuvergunning uiteindelijk niet krijgen. En eigenlijk wel logisch hoor, want hele volkstammen zijn er mee uit de arremoei gekomen hierzo in Oost- en Zuidoostelijk Brabant.

Of registreer je om te kunnen reageren.