Home

Achtergrond 1 reactie

Verburg trakteert Beatrix 39 op gras

De vijftien jaar oude Beatrix 39 is de duurzaamste koe van het land.

Minister Gerda Verburg van Landbouw was vanmiddag naar de boerderij van de familie Spruit in Zegveld gegaan om Beatrix 39 in het zonnetje te zetten. Het dier kreeg een mand vers gras en een geschilderd portret.

Het bijzondere aan de Zegveldse koe is haar eiwitrijke melkproductie. Beatrix 39 wist de grens van 100.000 kg melk en die van 10.000 kg vet en eiwit te passeren en dat is uniek in de melkveehouderij.

Bij de verkiezing van de duurzaamste koe gaat het overigens niet om de mooiste of de productiefste maar om de meest functionele koe. Uiergezondheid en vruchtbaarheid spelen een belangrijke rol. Ook de zogenoemde lactaties zijn van belang. Waar de meeste Nederlandse koeien in hun leven op ruim drie drachten zitten, is Beatrix 39 aan het eind van al weer haar elfde lactatie. Voor veehouder Theo Spruit is de prijswinnende koe daarom "het pareltje'' in zijn veestapel.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk

    Geen foie gras

Of registreer je om te kunnen reageren.