Home

Achtergrond

Verburg: ruimen is klap voor sector

Minister Gerda Verburg van Landbouw noemt de ruiming van geiten en schapen door de Q-koorts een klap voor de sector.

Zij noemt de maatregel "verschrikkelijk ingrijpend voor veehouders, hun gezinnen, omwonenden, artsen, vervoerders en de mensen die de dieren moeten doden''. Het leed is enorm, zei ze. Maar de minister kon met het oog op de volksgezondheid niet anders beslissen.

Zij wil er dit keer wel alles aan doen om beelden van geruimde dieren zoals we die eerder op televisie zagen, te voorkomen. Bij andere dierziektes zoals de mond-en-klauwzeer kwamen dit soort beelden voorbij.

De minister informeert vanmiddag ruim 150 veehouders en hun gezinnen over de maatregelen die worden genomen om Q-koorts te bestrijden. Over een mogelijke schadeloosstelling kan ze nog niets zeggen. "Elke crisis is weer anders'', liet ze weten. Ze verwacht dat de sector het besluit van de ministers van Landbouw en Volksgezondheid begrijpt. "Samen met minister Ab Klink heb ik alles gewikt en gewogen.''

Volgens haar vormt Q-koorts een stijgend risico. "We weten steeds meer over de bacterie en hoe die zich gedraagt. Maar steeds op onverwachte plekken en momenten slaat ze toe, met grote gevolgen voor de volksgezondheid en dieren.''

Het doden van de vele duizenden dieren moet op korte termijn gebeuren, omdat veel schapen en geiten al kort na de jaarwisseling lammeren. Volgens de minister kan niet worden gewacht tot na de kerstdagen.

Lees ook Alle drachtige geiten én alle bokken op besmette bedrijven gedood

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.