Home

Achtergrond 14 reacties

Verburg: na 2013 einde aan historische rechten

Na 2013 zal het gedaan zijn met inkomenstoeslagen gebaseerd op historische rechten.

Dat heeft minister Verburg vanmorgen met grote stelligheid uitgesproken in een overleg in de Tweede Kamer. De minister reageerde daarmee direct op een pleidooi van PvdA-Kamerlid Waalkens voor het afschaffen van inkomenstoeslagen. Hij wil dat toeslagen, voorzover ze nog blijven bestaan, uitsluitend worden gekoppeld aan natuur- en plattelandsprestaties.

Ook Verburg wil dat toeslagen in de toekomst worden gekoppeld aan maatschappelijk gewaarde prestaties. Ze kondigde aan dat ze in april volgend jaar met concrete voornemen naar buiten komt.

In de Europese Unie komen volgend jaar de discussies op gang over een nieuw landbouwbeleid en budget voor de periode na 2013.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veeboer

  nog 4 x bedrijfstoeslag aanvragen.
  nog 4 jaar geld aanvragen waar je niks voor hoeft te doen behalve zorgen dat je genoeg ha hebt om te verzilveren.
  nog 4 jaar scheve concurrentie.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  veeboer frylan, denkt u werkelijk dat het over 4 jaar gedaan is met de oneerlijke concurentie. als de nedrlands boer in de winter verplicht wordt de plaatselijke muziektent aan het schilderen, de haag rond zijn land moet knippen welke die daar moest aanleggen om nog wat aan ha geld binnen te harken. terwijl de collega's over de grens van frankrijk en Duitsland het door hun sterke boerenlobby nog gewoon hun ha steun krijgen waarbij de tegenprestatie slechts is dat ze gecertificeerd moeten zijn en op jaarbasis moeten bij houden hoeveel regen er valt.
  de concurentievervalsing in europa zal alleen maar groter worden aangezien de lidstaten zelf mogen bepalen hoe ze de enveloppe uit brussel mogen gaan verdelen.
  ten diepste ben ik het wel met u eens dat het maar einde verhaal moet zijn met de ha subsidies maar dan in de hele eu gelijke monniken gelijke kappen.

  overens is het bijzonder interressant om een rond te neuzen in het register van de openbaarmaking europese landbouwsubsidies. zeer verhelderd. dan zie dat de ha-subsidies maar een relatief klein onderdeel is van de europese landbouwsubsidies. in de categogrie grootontvangers staat niet een boer. dit zijn industien als cosun en vion, greenery, iets lager staan enkele natuurclubs als het ....landschap e.d en ergens onderaan die lijst komt een enorme waslijst met kleinontvangers aangevoerd door de koninklijke maatschap wilhelminapolders. waarom komt het nu toch niet naar buiten dat de primaire landbouwbedrijven maar de kleinste ontvangers zijn! en bij elkaar opgeteld maar ongeveer de helf is van de nederlandse enveloppe uit brussel.

 • no-profile-image

  gert

  Krijgt de RABO bank er nog weer een negatieve spiraal bij

 • no-profile-image

  Han

  Ookal zijn de uitgangspunten binnen EU gelijk, dan nog zal de concurentie uit de andere werelddelen ongelijk blijven. Denk aan arbeids omstandigheden, steun voor transport (is geen landbouw of export steun) maar kan de kostprijs van de producten wel drukken. Kazaghstan denkt aan steun op graan transport naar Rusland of de havens aan de Russische kust. Geen concurentie vervalsing?? Zo zullen er nog wel enkele producenten zijn. Het ergste dat je productieve tijd moet steken in landschaps onderhoud om je eigen geld te cashen, deze ijd kan dus niet besteed worden aan productie. Dit wordt rekenen. Resultaat liever je tijd binnen bedrijf houden en dus strijkt de overheid je geld op om er het landschap mee aan te kleden zoals zij willen. Dit wordt dan nog meer landschaps elementen en gevoelige bosjes om zo de boeren nog verder terug te dringen. ik wil niet negatief overkomen, maar vrees het ergste voor de boeren op het oude land, die nu al de meeste hinder van het landschaps beleid hebben.

 • no-profile-image

  koetje

  Met een fatsoenlijke eerlijke prijs voor landbouwproducten zonder al teveel concurrentievervalsing mogen ze wat mij betreft hun centen wel houden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Koetje Boe!!!... Maar die eerlijke fatsoenlijke prijs bepalen Vraag en Aanbod!!!... En wie kan het aanbod c.q. de vraag be-invloeden ??? Ook daar moet over nagedacht worden!!!!!.....

 • no-profile-image

  piet middelburg

  de vrije markt bestaat niet overal waar die komt gaat het fout zie BANKEN

 • no-profile-image

  Boerke

  Verburg praat voor haar beurt, eerst die EEG discussie maar eens afwachten en dan eens kijken wat Nederlandje kan en mag! Zeker nu met het vriedje van de Fransen als commisaris op landbouw. Het kon wel eens heel anders worden als Verburg en de PvdA nu denken want hun inbreng stelt in Europees verband helemaal niks voor!

 • no-profile-image

  boer met de pet

  geen probleem die afschafing als u er maar voor zorgt mevr verburg dat alle producten die op de vrije markt komen meer dan de kost prijs opleveren u heeft 4jaar de tijd om daar iiets aan te doen of handreikingen te geven

 • no-profile-image

  veeboer

  waarom gaat akkerbouwer niet emigreren naar Frankrijk als het daar zoveel beter is?

 • no-profile-image

  Remco Beulink

  WEER-OF MARKTBERICHT?

  Met verbazing lees ik soms de marktanalyses op internet van de biggen-en vleesvarkensmarkt. Derk Klein Kranenberg beweert nogal eens dat vleesvarkenshouders over vier maanden hogere opbrengstprijzen verwachten en daarom volop biggen opleggen.Dit is dan meteen de verklaring voor de hogere biggenprijzen.Ik vraag me af welke vleesvarkenshouders hij raadpleegt. Verder zijn zijn analyses net zo wisselvallig als het weer.Misschien moet Boerderij daar iets mee doen!
  Laat Derk het weer voorspellen!

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Maar waarom krijgt alleen de Nederlandse boer geen inkomenstoeslag meer ?? Wel heel oneerlijke concurentie tegenover de rest van Europa.
  Trouwens inkomenstoeslag was bedoelt om de lage tarweprijs te compenseren.
  (in 1980, €0.28 en nu €0.10) En volgens mij zijn de broodprijs en de lonen meer dan verdubbelt in die 30 jaar.

 • no-profile-image

  misschien zo

  Misschien is het maar goed dat de subsidies vedwijnen. Zal in het het begin niet meevallen, maar alles past zich uiteindelijk aan , zowel de kostenkant als opbrengstenkant. Wat we er mee winnen is dat de invloed van Brussel op die manier ook tanende is. Hoeven we niet meer in een kramp te liggen als de AID onverwachts op het erf staat en daarmee je bedrijfstoeslag en ook allerlei regelregeving gekoppeld aan de bedrijfstoestal heeft geen effect meer.

 • no-profile-image

  henk

  Waalkes gaat er voor om op zijn eigen biologische bedrijf in grongingen maximaal subsidie te onvangen. Mooi inspelen in de politiek en z'n eigen zakken vullen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.