Home

Achtergrond

Veel ziek leidt vaak tot lang ziek

Werknemers die zich vier keer of vaker per jaar korte tijd ziek melden, vervallen in de vier jaar daarna vaak in langdurig ziekteverzuim.

Dat gebeurt het meest bij oudere werknemers, vrouwen en laagbetaalde mensen, zo heeft arbeidspsycholoog Petra Koopmans van de Rijksuniversiteit Groningen uitgezocht.

Koopmans, die volgende week promoveert op haar onderzoek, vergeleek de verzuimgegevens van bijna 54.000 werknemers van bedrijven die aangesloten zijn bij ArboNed. Ook onderzocht zij de achtergronden van verzuim op basis van psychische klachten onder de ruim één miljoen werknemers die onder de zorg van ArboNed vallen.

Volgens Koopmans wordt de helft van degenen die zich vaak ziek melden, uiteindelijk langdurig ziek. Daarnaast blijft 61 procent van de freqeunte ziekmelders ook in de jaren daarna vaak thuis, terwijl maar 16 procent van de mensen die niet vaak ziek zijn, ineens een jaar met veel ziekmeldingen kan hebben. In Nederland volgt een arbo-arts doorgaans alleen degenen die langdurig ziek zijn of zijn geweest, maar Koopmans vindt dat dat ook nodig is voor de groepen die niet lang, maar wel vaak verzuimen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.