Home

Achtergrond

Varkensrechten in Brabant nemen met 6 procent toe

Brabantse varkenshouders en pluimveehouders hebben 3,9 miljoen varkensrechten en 17 miljoen pluimveerechten in bezit. Dat heeft provincie Noord-Brabant bekend gemaakt op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS).

Het aantal varkensrechten is met 6 procent gegroeid sinds de vrijgave van de handel in rechten op 1 januari 2008.

Met deze rechten kunnen de veehouders 5,5 miljoen varkens en 26 miljoen kippen houden. Vergeleken met 1995 zijn dat 800.000 varkens minder. De kippenstapel blijft stabiel. De geitenstapel in Brabant groeide de afgelopen vijftien jaar van 29.500 naar 134.600 dieren. Het aantal schapen daalde juist van 118.000 naar 79.000.

De provincie heeft de cijfers op een rij gezet naar aanleiding van de debatten over de reconstructie die deze week in Eersel en Uden zijn gehouden. Tijdens het eerste debat in Eersel bleek dat er erg veel onduidelijkheid was over de aantalen dieren in Brabant.

Dat Brabantse varkenshouders veel varkensrechten opkopen sinds het volledig vrijgeven van de rechtenhandel is geen onbekend fenomeen.

Tijdens de debatavonden kwam ook naar voren dat nogal wat bedrijven ook uitbreiden in de zogenoemde verwevingsgebieden. Dat is voor de Brabantse bestuurders een punt van zorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.