Home

Achtergrond 3 reacties

Varkens in Nood wil politici verdoven

Veel biggen ondergaan voordat ze worden gecastreerd een verdoving met CO2-gas.

Minister Gerda Verburg (Landbouw), Tweede Kamerleden, journalisten en andere belangstellenden kunnen donderdag in Den Haag de zogenoemde PigSleeper zelf uitproberen. Zij krijgen zo een indruk van wat de varkens tijdens de verdoving ervaren, heeft initiatiefnemer Varkens in Nood vandaag laten weten.

De dierenwelzijnsorganisatie stelt donderdagochtend nabij de Tweede Kamer zo'n verdovingsmachine op. Het inademen van het gas dat ook in frisdrank zit, is niet gevaarlijk voor de gezondheid, bezweert een woordvoerder. Bovendien is volgens hem een enkele inademing verre van voldoende om daadwerkelijk onder zeil te geraken. Medewerkers van de groepering en de veterinair anesthesist die de verdoving geeft hebben de methode zelf al eens uitgeprobeerd.

Via een mondkapje wordt de koolstofdioxide (CO2) ingeademd. "Dat geeft een onplezierig gevoel. Wij zijn benieuwd hoe mensen reageren'', zei de zegsman. Een aantal Twee Kamerleden heeft bij zijn weten al toegezegd.

Varkensbedrijven castreren de varkens om te garanderen dat het vlees niet gaat stinken als het in de pan gaat. Volgens voorstanders vallen de biggen rustig in slaap waarna ze pijnloos worden gecastreerd. Varkens in Nood denkt daar anders over. De organisatie: "De verdoving veroorzaakt onacceptabele stress bij de de dieren.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer..... wacht, beer

  Ik heb deze discussie een jaar geleden al aan zien komen (alleen dacht ik toen nog dat die pas in 2011,12 gevoerd zou gaan worden) en voor mezelf besloten te stoppen met castreren. Problemen gehad met mijn afzet? Nee, gewoon je poot stijf houden en dan willen ze toch wel je varkens. Kijk maar wat je ermee doet, neem het mee als bagage, zou ik tegen mijn mede varkenshouders willen zeggen.

 • no-profile-image

  jeroen

  DIT is toch waanzin, waren het niet Varkens In Nood en de PVDD die fanatiek voor verdoofd castreren waren, hoe geloofwaardig zijn deze mensen nog en moeten wij hen nog wel serieus nemen, volgens mij maken ze zichzelf alleen maar belachelijk
  (LEES: Nog belachelijker) met zulke acties

 • no-profile-image

  Talizwan

  Wij gaan toch ook niet voor Taliban spelen zodat onze soldaten met scherp op ons mogen oefenen om te kunnen meepraten over wat het is om Taliban te zijn terwijl je een (te licht) kaliber in je lichaam geschoten krijgt?

Of registreer je om te kunnen reageren.