Home

Achtergrond 51 reacties

'Vandaag de geiten, morgen de eenden?'

Wakker Dier heeft vandaag minister Gerda Verburg opgeroepen om een groeistop af te kondigen voor alle veesectoren.

De dierenclub is bang dat de geitenhouders na de Q-koortsuitbraak massaal zullen overstappen naar een andere sector, met alle gevolgen van dien.

"Toen tijdens de varkenspest de varkenssector aan banden werd gelegd, stapten vele varkensboeren over op geiten, waarna deze sector in omvang explodeerde'', stelt Wakker Dier. Nu de geitensector zo veel te lijden heeft, ziet Wakker Dier vooral gevaren voor de viskwekerijen en eendenhouderijen, omdat boeren daar met weinig voorschriften te maken hebben en er geen productieplafond geldt.

"Onjuist'', zei LTO Nederland in een reactie. Volgens de landbouworganisatie zijn er na de varkenspest maar een paar boeren overgestapt op de geitenhouderij en komt een klein deel van de geitenhouders uit de melkveehouderij. "De geitenhouderij is de afgelopen tien tot vijftien jaar gestaag gegroeid. Dat heeft met een explosie in omvang na de varkenspest niets van doen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Een beetje historisch besef is hier wel op zijn plaats. Tegenwoordig schijnt het zo te zijn dat iederereen maar wat roept zonder een beetje na te denken. Dierziekten zijn er altijd geweest, ook ziekten die voor de mens gevaarlijk zijn, denk aan tuberculose bij runderen. Varkenspest en mond en klauwzeer zijn ook bekende ziektes van vroeger alleen werd er toen niet massaal geruimd. Is Engeland dan ook overvol? want daar kwam geloof ik de mkz vandaan. Door de globalisering kunnen ziektes zich makkelijker verspreiden, denk aan paardenpest en wedstrijdpaarden die de hele wereld over gaan.

 • no-profile-image

  tukker 72

  We kunnen beter een groeistop afkondigen voor de groepering wakker dier.
  Gevaarlijke extremisten zijn het, die vele misdaden op hun naam hebben.
  Iedere gek die hier voor staat is er één te veel.

 • no-profile-image

  boer

  Effe een reactie naar aanleiding van Wipstaartje. Het word tijd dat er een derde wereld oorlog komt. En weer een aantal miljoenen mensen opruimen. Ik geloof niet dat je beseft dat die de enige reden dat de bio industrie zo groot is doordat er te veel mensen zijn. Je geeft wel commentaar van bio boer vind dat consument niet genoeg betaald. Maar hoogst waarschijnlijk zit je een uur later wel weer voedsel naar binnen te werken wat door die zelfde bio industrie geproduceert is. Ik ben het er mee eens dat klein schaliger beter zou zijn. Maar als we nou allemaal kleinschalig zouden gaan boeren, dan krijgen jullie wel honger. En wie heeft het dan gedaan?? Ik hoop dat ik het beetje duidelijk verwoord heb zo. Groeten uit alberta. En wat het ruimen betreft. Ik heb medelijden met de boeren en dieren die ermee te maken krijgen. Ik heb het zelf (gelukkig) nooit meegemaakt. En hoop ook ten zeerste dat het nooit nodig zal zijn. Die dieren is de reden dat die boeren s'ochtends hun bed voor uit komen. Het is hen lust en leven. Brrr. Sterkte aan alle geitenhouders!!

 • no-profile-image

  brabant

  Een ding is zeker, hoe meer dieren op elkaar gestapeld hoe groter de kans dat er besmettelijke ziekten uitbreken of muteren naar en andere bacterie of virus.
  Vroeger of later krijg je insleep van ziekten, dat is bijna niet te vermijden. Klein schaligheid zou moeten worden beloond, grote pakhuizen vol dieren afschaffen.

 • no-profile-image

  Harre Kuys

  Er wordt vandaag de dag van alles en nog wat gefokt in die stallen en ik vraag me af of daar wel controle op is. En ook op die ziekten bij paarden zoals Atypisch myopathie. Maar dat iemand Q-koorts kan krijgen door paard te rijden daar geloof ik niks van. O-benen, dat wel. Maar dat is niet besmettelijk dacht ik?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Botje, je hebt kennelijk mijn dossiers gelezen. Er is echt niet zoveel gezonde fantasie voor nodig om het verderflijke van onze eigen soort onder ogen te kunnen zien. Daarom vind ik ook al jaren dat Wien van den Brink (liefst zonder zijn, inmiddels door de Here gevorderde, stembanden), Jan Wolleswinkel (structureel zonder hersens) en Cees Veerman (uiteraard zonder geweten) maatschappelijk gesepareerd dienen te worden. Vrouwe Justitia moet maar bepalen Hoe! En het CDA dient tot staatsgevaarlijke organisatie uitgeroepen en bij wet verboden te worden. Want de Grondwet geeft de burger rechten die door JP de MP en zijn kliek ons zonder enige vorm van proces ontnomen zijn. Enough is enough! Wég ermee!!!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Piet uit Vinkenveen . Waarom maken we ons zo druk om een paar geiten . Dit omdat volgens u het beste maar 5 miljard mensen kunnen verdwijnen van de aarde . Dat u niets geeft geef ik u gelijk in want dat is niet de oplossing voor hun problemen . u wilt wel geven als de wereld bevolking tot 2 miljard geslonken is . Maar als dit zou gebeuren , waarom zou u bij die 2 miljard denken te horen . Dan overleven alleen de aller rijkste mensen . En de rest gaat dood of mag als slaaf voor hen werken in ruil voor zijn of haar leven .Het brengen van welvaart in de armere landen is ook goed voor de rijke landen . Denk aan de handel enz

 • no-profile-image

  Harm Dinges

  Laten we eindelijk eens beschaafd en met respect voor het lven gaan leven. We betalen een eerlijke prijs voor vlees en andere primaire levensmiddeln en geven de dieren ook een dierwaardig bestaan (weg met de holocaust: bioindustrie). Voor luxe artikelen betalen we immers vaak veel geld en dat is toch de omgekeerde wereld?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Was het maar angst, beste heer Kuipers. maar alles wijst erop dat er welbewust veel te lang is gewacht om maatregelen te treffen door de hele geitenpopulatie te laten vaccineren. Dat er uitgerekend nu geruimd wordt heeft m.i. alles te maken met het kerstreces. Kamer met vacantie, moeilijk om juridische actie te ondernemen etc. De ideale mogelijkheid voor een ijskoude sanering. Zonder enige maatschappelijke noodzaak!

 • no-profile-image

  klaas

  Zo is het Herkauwer. Ik ken die Verburg al zolang ze leeft en gedeugd heeft dat wijf nog nooit. Die gaat over lijken. Van mens en dier. Dat ervaren die geitenhouders en hun gezinnen nu aan den lijve. Ik heb gelezen wat spotvogel bij het profiel van Verburg in de Agri top 50 heeft geschreven. Mooi werk, maar nog geen fractie van het hele verhaal. Nogmaals: dat wijf deugt niet!

 • no-profile-image

  gerard

  Volgens ik het allemaal overdreven vindt
  dat wakker dier zoveel actie ondereemt
  om alles te voorkomen dat veehouderijen uitbreiden om weer een
  normaal inkomen te verwerven, deze
  mensen willen toch werken om de kost te
  verdienen, ze zullen wel geen boompje
  hebben waar ze geld van kunnen plukken
  om van te leven, het zijn harde werkers
  die voor hun zelf moeten zorgen en die
  hoeven nergens aan te kloppen die hebben al veel ingeleverd en wakker dier
  leeft gewoon van de belastingbetaler en
  maken hardwerkende mensen kapot.
  gewoon een terroristische organisatie.
  ao4sya

 • no-profile-image

  regulier

  Even een opmerking op deze onnodige reactie en uitspraak van al deze mensen. In nederland is de intensieve veehouderij gebonden aan produktie rechten, en nederland aan een produktie rechten plafond. Dus mensen maakt u geen zorgen er zullen nooit meer dieren in nederland komen dan dit plafond. Dit plafond is jaren geleden ontstaan en heeft bij verplaatsing van deze rechten ook steeds een afroming plaats gevonden van 25 %. De sectoren welke hier buiten vallen zijn o.a. geiten koeien paarden

 • no-profile-image

  xxxx

  en voor al diegenen die ondertussen helemaal de realiteit uit het oog hebben verloren. Voor de melkveehouderij bestaat al sinds 1984 (excuus, als ik me in het jaartal vergis) een aardig plafond d.m.v. de melkquotering. Weet u het nog? En laat die quotering aub maar blijven, om te voorkomen, dat ook deze sector vervalt in grootschalige armoede zoals bijna de gehele intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Monique, als ik zeg Zult, dan bedoel ik geen Hoofdkkaas maar echte zure Zult! Te beginnen met die Spaanse Griep. Erg veel doden jawel, maar waardoor?
  Die griep brak uit in 1918 aan het eind van de slopende 1e wereldoorlog. Miljoenen soldaten die naar het front werden gestuurd waren in die jaren preventief ingeënt tegen van alles en nog wat en waren daadoor immuun geworden tegen het influenzavirus dat de Spaanse Griep veroorzaakte. En de burgers waren uitgehongerd en verzwakt en hadden totaal geen weerstand meer. DAT is de waarheid en als je die niet kent dan moet je afstand houden! En al dat geraaskal over wilde vogels die virale en bacteriële ziekten overbrengen is een vuile gore confessionele leugen die door geen enkele wetenschapper is aangetoond maar in maart 2003 uit de strottenhoofden van Jan Wolleswinkel en Wien van den Brink is opgerispt en door Cees Veerman tot feit verheven. Ik schreef hierover de dossiers 'de Pestvogels van Veerman'en 'Wachten op de Pandemie'en denk dat ik er dus wel een beetje kennis over heb.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is dat Karin. En vergeet niet al die boeren die Struisvogels, Kangoeroes, Lama's, Herten, Pelsdieren, Meervallen en zelfs Regenwormen zijn gaan kweken nadat hun broodwinning door de ijskoude saneringsruimingen van hun varkens, runderen of pluimvee hun ontnomen was. Inderdaad: momenteel worden er ook in ons land paarden en pony's geslacht alsof we weer in de vroege prehistorie leven. En dit alles dankzij LNV, maar vooral dankzij het Normloze CDA!

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Beste "Spot"vogel. Nu we het toch over een laag allooi hebben, wil ik je één raad geven. Vóórdat je mensen in het vervolg beticht van vuilspuiterij hoop ik dat je eerst eens goed nadenkt voordat je gaat schelden. De "Zultkoppen" waar jij het over hebt zijn zo te zien mensen die deze ellende van heel dichtbij hebben meegemaakt. Ook jij weet als iemand die vogels spot dondersgoed dat alleen trekvogels ziektes zoals H5N1 verspreiden. H5N1 zou kunnen leiden tot de uitbraak van een grieppandemie zoals de Spaanse griep die in de jaren 1918-1919 ongeveer 40 tot 50 miljoen doden tot gevolg had. Dat zijn toch echt andere getallen dan de 6 mensen die zijn overleden door de Q-koorts, en waarvoor zeker meer dan 80.000 Geiten voor zullen worden opgeofferd, want dat is het. 80.000, x 2. Vergeet niet dat we het over zwangere geiten hebben, waarvan sommige in verwachting zijn van een tweeling of drieling. Ik denk dat het voor mensen met jouw instelling heel goed zou zijn om ook eens een ruiming mee te maken, want ik kan je zeggen dat dat echt een impact op je leven maakt die je je leven lang niet meer vergeet. Ja, ook al zijn het maar, in jouw ogen, gedegenereerde dieren! Ik hoop van harte dat mensen zoals jij leren zich in een ander te verplaatsen en eerst goed nadenken voordat ze jouw soort commentaar neerzetten bij dit soort artikelen, als we het toch over vuilspuiterij hebben, daar zitten we echt niet op te wachten! En verberg je dan ook niet achter een schuilnaam, dat komt namelijk erg laf over.

 • no-profile-image

  Karin

  M.b.t. de vraag van Harre Kuys:

  In de deze brief van het RIVM aan het Ministerie van VWS is in een bijlage de passage te vinden over mogelijke vebanden tussen Q-koorts en paard rijden dan wel het houden van knaagdieren:

  <>

  De desbreffende passage staan op pagina 11 van dit pdf-document onder het kopje "Aanvullend onderzoek omvang probleem bij mens en dier".

  Het hoeft niet persé werkelijk zo te zijn, maar als ze dit echt willen gaan uitzoeken, komen er misschien nog veel meer vervelende maatregelen en -wie weet- ruimingen...

 • no-profile-image

  piet

  Dit forum gaat over veesectoren zoals geiten, kippen, en eenden. Graag een beetje bij de les blijven dus, want dit slaat nergens meer op.

 • no-profile-image

  piet

  Keutelboer, het probleem is dus de wereldbevolking. Die is met meer dan 7 miljard vele malen te hoog. Stoppen dus om jezelf wijs te maken dat al die monden door jullie boeren volgepropt moeten worden. Ik ben zelf gestopt met iedere vorm van ontwikkelings- en voedselhulp. Pas als de wereldbevolking terug is naar 2 miljard wil ik weer een korst brood naar de ontwikkelingslanden sturen. Want welbeschouwd helpen we onszelf juist om zeep door al die uitzichtlozen in leven te blijven houden. Een mooie kerstgedachte nietwaar?

 • no-profile-image

  tineke

  maar de paarden en pony,s zijn ook nog niet aan de beurt geweest.
  honden en katten nog niet
  en WAAROM ZIJN ER GEEN MENSEN GERUIMT MET DE GRIEP

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel, zoals je zelf al eens zei ,what,s in a name
  De reconstructie van de intensieve veehouderij had als bedoeling varkensvrije zone,s volgens Brinkhorst
  Dat ging niet door,maar er werdt afgesproken dat bedrijven die verplaatst moesten worden voor de EHS in hun eigen omgeving opnieuw mochten beginnen(dit om verplaatsing sociaal aanvaardbaar te maken)
  Daarvoor zijn LRG,s\LCG,s of LOG,s ingesteld.
  Dat vervolgens de overheid dit niet dichttimmerde zodat ook bedrijven van"buiten"zich op de LOG,s probeerden te vestigen is een kapitale fout gebleken.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  De overheid kon er beter voor zorgen dat de huurprijzen en woonlasten betaalbaar bleven en dat het autobezit niet zo schandalig werd uitgemolken. De samenleving betaalde al kilomiljarden aan de almaar weer opnieuw voortdenderende herinrichting van platteland en veebedrijven, liet de akkerbouwers betaald onkruid telen op braakpercelen en ga zo maar door. Laten ze met hun poten van die geiten afblijven en fatsoenlijk bestuur gaan voeren. En voortaan de kool en de geit sparen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wat een ongerijmde en ongenuanceerde vuilspuiterij over wilde vogels. Dat zegt wel wat over het allooi van zulke lieden als Evert en boer Piet. Luister zultkoppen: er zijn al honderduizenden wilde trekvogels microscopisch onderzocht maar er is geen enkele aanwijzing gevonden dat die dieren ook maar enige invloed hebben op ziekten bij gehouden beesten. Dat bio-industriedieren zo gevoelig zijn voor infectueuze ziektekiemen is een gevolg van degeneratie en weerstandsverlies.
  Toevallig weet ik nog goed dat er in 1997 heel veel '2 ha varkensbedijven' geruimd zijn en failliet gingen. Die boeren hadden een of twee stallen en daaromheen 2 bunder akkerland om de mest op uit te rijden. Heel veel van die boeren maakten een doorstart in een andere sector: pluimvee, schapen of geiten! Als LTO dat ontkent dan moeten ze de feiten maar eens nakijken.

 • no-profile-image

  December 2009 creamiddag in provinciehuis

  Er is plek zat zij onze borrelprater Jantje Pronk. En Nederland verwelkomde vele nieuwe Nederlanders. Tja, en waar de mens is daar wordt vervuild. Het aantal dieren is minder geworden in Nederland en de agrariërs hebben enorm in het milieu geïnvesteerd. Maar rupsje nooit genoeg vindt het nog niet genoeg. En zo verkopen we in Brabant het belang in Essent. En dat levert € 2 miljard op. En het jaar 2009 is nog maar amper afgelopen of ze moeten over 2010 gaan bezuinigen. Tja, de aankoop van gronden van de boeren voor de EHS en van Heijmans kost geld. Ze hebben de € 2 miljard al drie ? keer uitgegeven. En nu ineens moet er als de donder bij heldere hemel bezuinigd worden in 2010. Rare fratsen makers daar in Den Bosch. Natuur moet dat doet je goed, behalve de portemonnee. Zo kunnen er wel enkele honderden ambtenaren naar huis gestuurd worden. Maar dat is creatief boekhouden, want via de ZZP-bedrijfjes worden ze weer ingeschakeld voor het uitwerken van het provinciebeleid. Staat mooi op de CV: zoveel minder ambtenaren, maar de kosten rijzen de pan uit aan advies wel te verstaan.

 • no-profile-image

  Evert

  Ik ben het deze keer met wakker dier eens maar dan ook zorgen dat de wilde eenden ganzen en roofvogels niet verder uitbreiden want die brengen de meeste
  ziekten over.

 • no-profile-image

  kees

  men moet eens bedenken als 'n kat of 'n hond het fatale spuitje moet krijgen . 'N geit is ook erg aanhankelijk .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Weinig te horen van en over wakker dier in dit forum. Jammer, want als morgen de ruimers van Tante Gerda en Ome Ab aan jouw deur staan dan is Leiden in last.

 • no-profile-image

  juvernalis 2

  Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe, vluchten kan niet meer, men ruimt hier geit en koe, hoe ver moet ik gaan, waarheen kan ik rennen, aan wie moet is straks, nog mijn liefde bekennen, want vluchten kan niet meer, dankzij deze minister, geen uitweg te zien, dat is waarlijk sinister, ik zoek dus mijn pad, loopt u mij maar snel na, vermijdt wel de leugens, van het CDA, opdat vluchten zal brengen, verlichting voor morgen, vlucht dus met mij mee, naar een leven zonder zorgen. (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis, Anno Domini 2009) Een mooie kerst voor jou, Anti Jacht.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Keutelboer, jij doet mij denken aan de dirigent van het orkest op de Titanic. Al dirigerend ten onder!

 • no-profile-image

  piet

  Wacht maar totdat ze daar een niewue mutant van gaan uitzetten. Deze mexicaanse hond was nog maar een proefje.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Heer Herkauwer waarheidsvinder .De dirigent van de Titanic heeft zeer waarschijnlijk ook zijn best gedaan om te overleven . Dit doen boeren ook , eerlijk werken en vechten voor hun brood . In bijna elk mens zit de drang om te overleven . Als er nood aan de man is zullen de meeste voor zig zelf kiezen . Dus als er een voedsel te kort is zal men eerst zelf voldoende eten en de rest aan de hoogst biedende verkopen . En dan kun je wel raden wat er voor de rest van de mensen te wachten staat . Na 1997 moesten de bedrijven naar LOG gebieden verplaatst worden . En de bedrijven op milieu en dieren welzijn aangepast worden . De buitenstaander had toen al kunnen beseffen dat de bedrijven groter in omvang zouden worden . Dit omdat anders verplaatsen financieel niet haalbaar is . Nu is deze operatie nog niet afgerond en met schopt van alle kanten hier tegen aan . Dus als je dat niet wilt moet je meer willen betalen voor je vlees , melk ,eieren enz . En de boeren verplichten in te krimpen . En daarnaast ze te beschermen met inport verbod van deze produkten . Want anders komen deze van andere grote bedrijven uit het buitenland . Wil men niet meer betalen voor anders geproduceerd eten dan moet men zig met bedrijfs grote niet bemoeien . Laat dan de economie zijn werk maar doen . En het aantal bedrijven zal fors afnemen en groter worden . Daarin schuilt het gevaar dat eenpaar grote bedrijven op lange termijn deze bedrijven overnemen en veel macht op voedslmarkt krijgen . Dit kan beteken dat de voedsel prijzen dan flink kunnen gaan stijgen. Want als men het zelf in handen heeft kan men vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen . De consument kan nu nog kiezen . Het is de vraag hoelang nog .

 • no-profile-image

  Ate H. Kuipers

  Het is weer eens zo ver, de pers (VPRO Zembla) maakt de burgers gek, de politiek wordt bang voor de publieke opinie en hoeps daar gaan weer 60.000 tot 90.000 gezonde dieren! Het CDA (waar ik lid van ben) moet zich toch wel diep schamen, dat haar ministers van landbouw en volksgezondheid zich vereenzelvigen met de Brinkhorst van 2001 die het flikte 450.000 gezonden runderen af te slachten (sinds die tijd noem ik hem BrinkWorst), dit terwijl we de beschikking over vaccins hebben. Minister Klink hanteert bij mensen toch ook de Mexcaanse griepspuit. Beste CDA ministers, hierbij doe ik een dringend beroep op u deze slachtingen te stoppen en vaccinaties toe te passen. Neem uw verantwoordelijkheid als rentmeester van De Schepping en toon uw karakter ipv ANGST!

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Het is juist de bedoeling van de overheid om de voedselprijzen laag te houden, juist om te zorgen dat mensen veel geld uitgeven aan luxe artikelen. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Die stijgende woonlasten hebben nu juist weer te maken met de aanleg van natuurgebieden. Deze worden aangelegd om de grondprijs kunstmatig hoog te houden, met alle gevolgen voor de huizenmarkt vandien. De woonlasten zullen hier nooit naar beneden gaan. Daar zorgen ze wel voor.

 • no-profile-image

  xxxx

  Daar heeft Wakker Dier gelijk in, sta ik helemaal achter. Het is hier overvol. Dat gaat hier een keer gigantisch fout lopen.
  (Ja, ik ben ook veehouder, maar ere zijn grenzen)

 • no-profile-image

  Boer Piet

  Gelijk heb je Evert, de wilde eenden en ganzen brengen de meest verschrikkelijke ziektes over. Niet alleen ziekten die bedreigend zijn voor de sector maar ook ziekten die levensbedreigend zijn voor mensen!

 • no-profile-image

  vlug

  Nou regulier als dat zo is dan maar vlug de koeien en paarden rechten invoeren anders begint daar iedereen weer aan

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat een onzin allemaal. De meeste boeren hebben nog geen financiële ruimte om uit te stappen, laat staan om ergens in te stappen.

 • no-profile-image

  Bart

  Het is alleen het CDA dat nu deze grote en grove misdaad op haar geweten heeft. Wakker Dier is een prima organisatie met integere mensen zo lijkt het mij. Ze hebben in ieder geval het hart op de juiste plaats. Dat kan je van CDA-politici niet meer zeggen.

 • no-profile-image

  Rik

  In een diertak stap je niet "zomaar" in. Wil je beginnen met eenden zul je wel je afzet geregeld moeten hebben. Waar koop je kleine eendjes? De slachterijen beginnen niet met nieuwe klanten als ze genoeg aanvoer hebben of de markt het niet aan kan. Zo is ook de geitentak ontstaan. Er was vraag in de markt naar produkten van geitenmelk, dus kon de tak zich uitbreiden.
  Er is een poging geweest struisvogels te houden voor het vlees (en vel en veren). Ze zijn er nagenoeg niet meer omdat er eenvoudig geen markt voor is.
  Ben het dus volledig eens met Boer uit Alberta, boeren produceren produkten omdat er vraag naar is. Helaas ligt de concurentie op het niveau van de supermarkten, daar moet het goedkoop in de schappen liggen, en ligt de boer aan de leste tiet, krijgt niet wat hij zou moeten krijgen. Wat maakt de klant in de winkel het nu uit om 10 cent per kg meer te betalen? Dat is slechts 1 cent voor een speklap van een ons. Maar voor de varkensboer is dat het verschil tussen een fatsoenlijk inkomen of op een houtje bijten. Om toch wat te verdienen moet hij meer dieren houden. Kan de inkoper van de grootgrutter nog goedkoper inkopen omdat er meer aanbod komt en is de cirkel rond. Dat zijn de mannen die de winst opstrijken.

 • no-profile-image

  Karin

  Er zijn ook veel boeren op de paardenhouderij overgegaan, en zonder veel kennis van zaken 'sportpaarden' gaan vermeerderen omdat dit lucratief leek. Inmiddels is de markt oververzadigd met middelmatige paarden waar (mede door de crisis) geen vraag meer naar is, verdwijnen er veel gezonde, maar overtollige paarden naar het slachthuis, en zijn er in ons land steeds vaker uitbraken van allerlei paardenziekten in de gebieden met grote paardendichtheid, zoals recentelijk weer de Atypische myopathie. Er zijn bovendien ook al aanwijzingen dat er een verband is tussen paardrijden en Q-koorts bij mensen, én tussen het houden van konijnen en Q-koorts. Dus ik vrees dat ons in de toekomst nog wel meer te wachten staat wat het optreden van overheidswege tegen dierziekten betreft. Van het omwille van het gewin grootschalig houden en vermeerderen van welke diersoort dan ook word je echt niet rijk, en vroeg of laat blijkt het meer ellende met zich mee te brengen dan dat het oplevert.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Groot gelijk 'Brabant'. Zo is het , maar die bio-boeren blijven dat steeds ontkennen. En de schuld afwentelen op de consument, want die wil niks betalen voor hun producten. Zeggen ze! En de ziekten worden door wilde dieren verspreidt. En....ach laat ik maar stoppen want de boer heeft het toch nooit zelf gedaan.

 • no-profile-image

  gerard

  groot gelijk het gaat met al die dieren helemaal fout alles opruimen en alleen hout eten

 • no-profile-image

  Karin

  En sorry voor de tikfouten in mijn voorgaande reactie.
  Maar de link werkt gelukkig wèl.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Beste Geiteboer, morgen is het kerst en wordt er niet geruimd. Overmorgen ook niet. Die jagers mogen dus nog twee dagen in de sneeuw blijven lopen. En dan.......hangt het van het weer af of ze oud en nieuw gaan halen!

 • no-profile-image

  berend botje

  Karin, ik heb het raportje vluchtig gelezen maar ik mis een diersoort! Één die, waarvan in zijn soort, wereldwijd gezien in dit land het meest per km2 voor komt. Zou daar geen oorzaak in kunnen zitten? Ik weet in ieder geval wel dat ze wel voor een broeinest van de, voor ons meest gevaarlijke, virussen zorgen. Wat mij nog het meest verontrust is dat deze soort zich met groot gemak binnen 5 uur van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van het land kan verplaatsen,of nog erger binnen 24 uur aan de andere kant van de wereld kan staan. Om vervolgens, zonder enkele controle of screening, weer in de zelfde tijdspanne op zijn nest terug kan keren met elk denkbare enge ziekte onder zijn lede. Al een idee welk dier ik bedoel? Tip: kijk eens in de spiegel! Juist (ook in jouw geval hoop ik) de mens! Ergo het probleem zou ook wel eens in dat feit kunnen liggen. Staat de Q niet voor "de grote onbekende"?

 • no-profile-image

  anti

  GEWELDIG WANDELAAR UIT WAVERVEEN. u begrijpt het volledig. Fijne kerst, ook voor die jagers, want nieuwjaar is wel heel ver weg voor jullie en terecht. Doet me denken aan het lied: Vluchten kan niet meer, zou niet weten hoe......................Geweldig

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Karin Westen des Lands . U heeft gelijk van groot schalig vee of dieren houden worden er maar weinig rijk . Maar het kleinschalig houden van dieren heeft geen bestaan . Dus vertel maar eens waar de grens ligt van de maximale grote van een bedrijf met bestaans recht , zodat de boer ook een inkomen heeft . en begin niet van dan komt het wel uit het buitenland want daar is meer plaats dan hier . Want daar zijn ze zeker niet heiligger dan in Nederland . En uw eten zal er moeten zijn en betaalbaar moeten blijven . Denk aan dat de wereld bevolking harder groeit dan de voedsel produktie groeit . En dat onze dieren veel neven of rest produkten van ons voedsel bereiden eten. Die wij als mens niet kunnen eten ,maar wel na koken , malen ,ontsluiten enz. wel veilig diervoeders zijn . En dus van afval omgezet worden in hoogwaardig mensen voedsel . Ik zou dan aan u willen voorstellen om alle dieren in Nederland in te krimpen met 80 procent . En dan de grens sluiten voor inport van dieren en dierlijke produkten . Verder de boer onder streng toezicht plaatsen zodat hij aan dierwelzijn en voedselveiligheid enz. voldoet . Hem verplichten een paar man personeel te nemen om de dieren goed te verzorgen en voldoende aandacht te geven . Hiervan de kostprijs te berekenen . En de boer een vast goed inkomen geven . En uw vlees kost dan maar €35,00 per kilo , ei€0.70 ,melk €3,00 liter enz. Dan is het probleem opgelost . En de werkloosheid ook zodat belasting ook wat zakken kan . Vertelt u maar eens hoe het anders moet .

 • no-profile-image

  spotvogel

  Keutelboer. als het voedsel schaars mocht worden dan zou ik zelf daarvan het hoognodige eten en de rest uitdelen aan mensen die daar meer behoefte aan zouden hebben. Over hoogst biedende hongerlijers wil ik niet eens denken! In 1997 werd er niet over LOG's maar over Landbouw Reconstructie Gebieden en over Landschappelijke Herinrichting gesproken. Die LOG's kwamen pas uit de hoge hoed van Veerman en Verburg na de Vogelgriepruimingen. Toen noemden ze het eerst nog Landbouw Concentratie Gebieden. Jawel, LNV heeft er alles aan gedaan om het zo mistig mogelijk te maken. Beste Keutelboer, er wordt niemand een keuze gelaten. Want het hele buitengebied is in feite al jaren geleden aan het agri-industriële grootkapitaal vergeven. Daarom worden er ook om de paar jaar zulke schandalige ruimingen van hele veestapels uitgevoerd. Tegenstand moet gebroken worden en ondernemers moeten failliet gaan. Dat is de policy van LNV. En dat heeft de Nederlandse samenleving afgelopen decennia al duizenden miljarden gekost!

 • no-profile-image

  piet

  De grootste slag sloegen ze in 2002 toen ze ons de euro door de strot drukten. Sindsdien werd alles tigkeren duurder en dat gaat maar door. Kritisch Lezer, volgens mij zie jij heel scherp hoe het in elkaar zit.

 • no-profile-image

  lizette

  tja, groot, groter, de pieneut

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.