Home

Achtergrond

Van Ruiten: zonder APO verliezen telers hun voorsprong

Nederlandse telers verliezen in groot tempo de voorsprong op de internationale concurrentie.

Volgens LTO Glaskracht is bundeling van het glasgroente-aanbod nodig om een concurrerende strategie te voeren.

In zijn speech op de ledenvergadering woensdag in Nootdorp, stelde LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten dat de kwaliteit van het Nederlandse product in het Europese winkelschap onder druk staat. De focus van de kleine afzetpartijen is te veel gericht op prijsconcurrentie op bulk.

Andere landen hebben de achterstand op kwaliteit daardoor weten in te lopen. Dat gevaar bedreigt ook de rozenkwekers.
LTO Glaskracht spreekt zich daarom uit voor het versterkt doorvoeren van de vorming van APO’s (Associatie voor Producentenorganisaties).

"Elke individuele teler of telersvereniging in Nederland op zichzelf is te klein en niet in staat om dit tij te keren. Alleen door samenwerking, voldoende promotiebudget en een doordachte marketingstrategie kunnen we onze internationale positie terugverdienen." Van Ruiten roept telers op in december op ledenvergaderingen voor de APO-vorming te stemmen en dat verder uit te bouwen.

Zelf productie starten

Nico Van Ruiten denkt verder dat Nederlandse telers nu kansen missen in bestaande buitenlandse markten door zelf productie te starten. "Als het roer niet drastisch omgaat, hebben we geen enkel antwoord op de local for local trend die in onze grootste exportmarkten sterk opkomt."

Volgens LTO Glaskracht is het lange termijn perspectief voor het Nederlandse tuinbouwcluster onverminderd goed. "De Greenportvisie 2040, maar ook LEI-studie 2020 geven dit aan."

De telersvoorman signaleerde verder dat banken en toeleveranciers teveel risico’s afwentelen op de tuinbouwondernemers. "Banken en toeleveranciers moeten dit vertrouwen delen en consistent blijven in hun beleid naar de sector." Zo zijn banken terughoudend in de toepassing van de garantieregeling, omdat ze de aflossing niet twee jaar willen opschorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.