Home

Achtergrond

Van Middelkoop wil niets kwijt over Uruzgan

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) liet zich gisteren niet uit de tent lokken over wat het kabinet wil doen nadat de missie in Uruzgan is afgelopen.

De oppositie probeerde te achterhalen welke kant Van Middelkoop op wilde, zeker nu de VS de NAVO heeft opgeroepen meer troepen naar Afghanistan te sturen.

Maar de minister weigerde tijdens de behandeling van de begroting van Defensie vooruit te lopen op het kabinetsbesluit, tot grote irritatie van de oppositie. Tegelijk namen de SP, VVD, GroenLinks en D66 het andere bewindspersonen, zoals CDA-minister Maxime Verhagen en zijn PvdA-collega's Wouter Bos en Bert Koenders, kwalijk dat ze openlijk meedoen aan de discussie over een mogelijke verlenging van de missie in Afghanistan. Dat gebeurde via de media en twitter.

Het kabinet neemt binnenkort een besluit over wat Nederland zal doen na het einde van de missie volgend jaar. Van Middelkoop vroeg de Kamer om het kabinet ,,ruimte te geven om in alle zorgvuldigheid een besluit te nemen.'' De minister zal vrijdag in de ministerraad een motie van de VVD voorlezen waarin de liberalen zeggen dat ze het spuugzat zijn dat bewindslieden zich openlijk uitlaten over de kwestie. De VVD roept hen op met één mond te spreken, zoals dat gebruikelijk is. In september had premier Jan Peter Balkenende afgesproken dat kabinetsleden niet meer zouden speculeren over Uruzgan.

Volgend jaar wordt een piekjaar voor Defensie, zei Van Middelkoop. De missie in Uruzgan loopt nog tot augustus. Daarna begint de afbouw van de bases, waarvoor 115 miljoen euro is uitgetrokken. Om deze "enorme militaire operatie'' uit te voeren, gaan er ,,vele honderden'' militairen extra naar Afghanistan. Volgens de minister is de omvang van deze operatie nooit eerder vertoond.

Na de zware missie moet de krijgsmacht zich kunnen herstellen, zei Van Middelkoop. Dat geldt volgens hem zeker voor militairen die explosieven opruimen, genisten, verpleegkundigen en technisch en onderhoudspersoneel. Maar dat betekent volgens de minister niet dat de krijgsmacht niks meer kan doen. Hij wees op andere missies die lopen, zoals in Somalië, Bosnië, Kosovo en Sudan, of inmiddels zijn afgerond zoals in Tsjaad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.