Home

Achtergrond

Vakbonden boos op Donner

De vakbonden zijn boos op minister Donner (Sociale Zaken).

Diens opmerkingen zondag in het tv-programma Buitenhof dat ouderen aan het eind van hun loopbaan financieel een stapje terug zouden moeten doen, is bij de bonden in het verkeerde keelgat geschoten. De vakcentrale CNV is ronduit "nijdig'' op Donner. Volgens Donner blijven de salarissen van oudere werknemers te lang doorstijgen. Daarom zijn ze niet aantrekkelijk voor bedrijven om ze in dienst te houden. Volgens de bewindsman zijn ouderen ook minder productief.

Waarnemend CNV-voorzitter Bert van Boggelen noemt het "niet verstandig'' om deze ingewikkelde discussie te beginnen. Het is "een beetje hopeloos om te stigmatiseren, in plaats van te investeren in oudere werknemers'', aldus de waarnemend CNV-voorzitter.

Ook vakcentrale FNV kan zich niet vinden in de opmerkingen van de bewindsman. "Het is een van de zoveelste ideeën van Donner'', aldus de reactie van een woordvoerder. "Dit is een te eenvoudige oplossing voor een probleem dat veel complexer is.'' Het idee dat bedrijven oudere werknemers in dienst houden als ze maar wat goedkoper zijn, gaat in de praktijk zo niet uitwerken, meent de vakcentrale.

De FNV pleit er daarentegen voor de oudedagsvoorziening AOW flexibel te maken en het aantrekkelijker te maken voor mensen om langer door te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.