Home

Achtergrond 17 reacties

VWA toont korte tijd vlekkenkaart Q-koorts

De kaart waarop is aangegeven waar met Q-koorts besmette bedrijven zich bevinden is openbaar. De kaart heeft maandag korte tijd op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit gestaan en is daardoor in de omloop gekomen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt van plan te zijn de vlekkenkaart deze week officieel vrij te geven. Een woordvoerder van het ministerie kan niet zeggen of er nog wijzigingen in komen ten opzichte van de nu getoonde versie. “Wij weten niet welke onderzoeksresultaten er bij komen”, zegt de woordvoerder.

Op de kaart staan cirkels met een straal van 5 kilometer rond besmette bedrijven. Het grootste aantal besmettingen doet zich voor in de provincie Noord-Brabant. Alleen West-Nederland is nog gevrijwaard van besmettingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Beste Keutelboer, jij hebt een probleem met 'vroeger' en 'vroeger'! Ik leg het uit. Héél lang geleden (erg 'vroeger' dus) gingen er hele veestapels en ook veel mensen dood aan Veepest en Miltvuur. Ook toen ruimde men waarachtig al wel het vee en er is zélfs een VEEWET 1799 die mensen tot de doodstraf kon veroordelen als er ziek vee werd achtergehouden! Daar zouden ongure typen als Brinkhorst, Veerman en Verburg blij mee geweest zijn denk ik! Maar gelukkig leven we nu in een later 'vroeger' en kunnen we al tientallen jaren vaccineren en door bedrijfshygiëne de infectiekansen minimaliseren. Dat dit niet gebeurd is een ander verhaal en heeft alles met geld te maken. In ons hedendaagse "vroeger" praten we wat de grootschalige geitenhouderij betreft maar over enkele tientallen jaren en pas sinds de jaren negentig schieten dat soort bedrijven als champignons uit een hoop paardenvijgen. Het begrip SANEREN heb ik niet zelf bedacht maar werd door LNV uitgevonden bij de Varkenspest 1997, de Mkz in 2001 en de Pluimveegriep in 2003. Die ruimingen waren merendeels fake en dienden alléén het saneringsdoel! IJskoude sanering zonder met hooivorken en rieken gewapend te hoop lopende boeren. Omdat zij te goedglovig waren om te beseffen dat ze door LNV genaaid werden! Ik kan hier nog wel weer gaan zeggen dat dit allemaal is te lezen in mijn dossiers 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie', maar dat heb ik nou al tig keren gedaan. Blader het daar toch maar eens allemaal in na. Het gaat tenslotte om jou en jullie eigen boterham!

 • no-profile-image

  john

  Dit kabinet neemt het niet zo nou met de volks gezondheid, Maken zich drukker over de milieu hype en hoe ze een nieuwe belasting kunnen innen, Kijk maar naar de Mexicaanse griep. Dit is een ondemocratisch graai kabinet.

 • no-profile-image

  john

  zijn er nog dierenartsen te vinden die gezonde dieren willen laten inslapen?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Die theorieën van Spotvogel klinken heel aannemelijk. Ik heb allebei zijn dossiers over de Vogelgriep doorgewerkt en ben ervan overtuigd dat er allerlei vieze spelletjes worden gespeeld met de gezondheid van mens en dier. Daar moet hoognodig iets tegen gedaan worden.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het elkaar en anderen de schuld geven is geen oplossing . Maar toont alleen maar aan dat er veel onbegrip is over elkaars situatie . Vroeger kwamen er ook enge ziekten onder mensen en dieren voor . Denk aan TBC , Miltvuur , Ringworm enz. Toen waren de veebezettingen nog niet zo groot als nu .Er zijn toen aan bepaalde ziektes ook mensen overleden . Men heeft jaren nodig gehad om deze ziekten onder de knie te krijgen .Nu heeft men meer kennis , geneesmiddelen en entstoffen . Maar als men wil ingrijpen wil iedereen zig ermee bemoeien . De een wil wel en de andere niet enten . De een wil ruimen de andere wil geen dieren afslachten enz. Het is dus ook moeilijk voor degene die moet beslissen wat en hoe het moet worden opgelost . Dit beinvloed natuurlijk ook de besluit vorming .Hoge veedichtheid , Wat denk je van de steden , Hoge mensdichtheid . Wat als daar een ziekte uit zou breken die wel of niet ook bij dieren zou kunnen voorkomen . Dus hoge mens bezetting kan voor de mens zelf ook niet gezond zijn , en hem dus vatbaarder maken dan vroeger toen men niet zo dicht op elkaar leefde . Dus het is niet alleen een factor die ons meer risico geeft , maar een combinatie van . Dus eenig begrip voor elkaar is wel op zijn plaats .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste heer Ten Kate, Herman Wijffels heeft natuurlijk wél een beetje smeuiige geitenboter op het hoofd, omdat de Rabobank uiteindelijk ook déze sector, via de mekkerende luiers in de tachtiger en negentiger jaren, als economische factor in de benen heeft geholpen. Maar als hoogleraar 'Duurzaamheid en maatschappelijke verandering' kan Wijffels natuurlijk wel goed overzien welke vorm van bio-industrie er vandaag de dag nog te verantwoorden valt. Mogen wij hopen! Dat er medisch zo slecht werd en wordt opgetreden tegen de Q-koorts zal mogelijk wel veroorzaakt zijn door het feit dat men bij het uitzetten en verspreiden van de ziektekiem nog niet kon overzien welke gevolgen de koorts voor de volksgezondheid zou hebben. Wat dat betreft zie ik wel overeenkomsten met de theorieën die Spotvogel over de Vogelgriep heeft beschreven in zijn boek 'De Pestvogels van Veerman'!

 • no-profile-image

  Jan Roseboom

  @Boer Innetje e.a.,
  Inderdaad alle dieren in directe omgeving zijn besmet. Wellicht veroorzaakt door niet hygiensch gedrag/omstandigheden bij geboorte en misgeboorte. Hoe wordt een mens geboren?: in het beste geval met veel hygienische waarborgen omkleed, incl. nageboorte. Droogte:de wind waait waarheen hij wil.
  Als dit allemaal achter de rug is - met goede zorg voor nabestaanden en patienten - is het wellicht toch goed als de Gezondheidsraad - naast en los van de medische zaken - advies uitbrengt om te komen tot verbetering van een samenhangend humaan - veterinair gezondsbeleid organisatie.
  Democratie en Volksgezondheid hangen nauw samen: het vraagt om actieve burgers en betrokken ambtenaren en bestuurders.

 • no-profile-image

  boer

  Jullie hebben denk ik niet in de gaten dat de geitenhouderij ook overal al aan heeft meegewerkt. Enten e.d. Jullie burgers halen alle ziektes in het buitenland op met die exotische vakanties. Q koorts kan ook van mens op geit dus wie zegt dat de geiten het niet van de mensen hebben. Bovendien zijn paarden katten honden e.d. ook besmet maar daar durft niemand over te praten. Laten we met z'n alle proberen er van af te komen en verstandig te handelen in niet maar lukraak wat doen

 • no-profile-image

  a nonymus

  jahoor, valt allemaal wel mee. paar duizend zieken en officieel elf ( 11) doden, hoeveel het er en het echt zyn zal ook wel geclassificeerd zyn. toch leuk zo'n staatstapyt, waaronder alles maar weggeveegd kan worden, of werpt de heilige marianne T haar schaduw hier vooruit en zyn ze by voorbaat zo bescheten voor die dierfundi's, dat er gewoon wat mensenlevens aan opgeofferd worden. suggereren dat er op ministerieel ninveau geheuld wordt met die lui is natuurlyk ongepast en ik wil my hier beslist verre van houden, maar toch...vroegtydig adequaat ingrypen voorkomt de zo gevreesde en nu duidelyk optredende stinkende wonden en ik vrees dat de geur nog veel penetranter gaat worden. maar nee er is onlangs natuurlyk al een veel groter staatstapyt aangeschaft, waar alles lekker onder past. tahota of tah0ta wietweetmagtzeggen

 • no-profile-image

  stan de boer

  Beetje vreemde reacties hier en daar. Raar om nu naar andere diersoorten te wijzen zoals Doedel dat doet of naar mensen die in het buitenland zijn geweest en daarmee de geiten zouden kunnen hebben besmet zoals Boerinnetje suggereert.

  Dat is volgens mij niet meer dan een hoop hypothetisch gezwets om de aandacht af te leiden van de bekende (en daarmee aan te pakken) bronnen.

  Het gaat er hier om dat de ziekte zich duidelijk manifesteert bij de geitenhouderijen die als vee-industrie zijn ingericht. Veel dieren dicht op elkaar waardoor een uitbraak van de ziekte gefaciliteerd wordt.
  Dan is het toch niet zo moeilijk om aan te geven dat dat anders zou moeten? Zorg ervoor dat er op de geitenhouderijen een lagere veedichtheid is, dat de dieren bekeken worden op Q-koorts en dat de gezonde dieren weggehaald worden bij de besmette dieren. Ga dus alsjeblieft niet weer alles ' preventief ruimen' zoals de onnodige massaslacht eufemistisch werd genoemd in het nabije verleden maar zorg voor een op feiten gebaseerde selectie. En laat dan het lagere aantal dieren per bedrijf bestaan waarbij het nog mogelijk is om individuele dieren in de gaten te houden en afwijkende zaken te constateren.

 • no-profile-image

  Doedel

  ALs je op Wikipedia zoekt dan zie je dat Q koorts ook door andere dieren zoals koeien, vogels, honden , katen en noem maar op kunnen krijgen/hebben /verspreiden maar ja hier in nederland wijzen ze graag met hun dikke vinger en jammer dat je op zembla het negatieve alleen kreeg te zien/horen...werdt gewoon in een verkeerd licht gebracht en ja men wil gewoon onnodig paniek zaaien bij de mensen...bij de mexicaanse griep maken we toch ook de persoon af die het heeft ondanks dat hij/zij mensen kan besmeten

 • no-profile-image

  D.A.T.A.ten Kate

  Graag duidelijker kaart met plaatsen er op vermeld van de risoco gebieden.
  Waarom wel inenten tegen een( milde ) mexicaanse griep en geen bescherming tegen deze ernstige ziekte.
  Wat is het economisch belang van deze Q koorts dieren voor Nederland? De heer Wijffels heeft zelf aan gezegd dat deze vorm van bioindustrie niet loont.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Geachte Herkauwer wat heeft het voor zin om Q koort bedrijf openbaar te maken . Het is veel belangrijker om een doel treffende oplossing te zoeken en toepassen .Maar naar mijn mening is men bang voor de weerstand die zal onstaan als dieren geruimd gaan worden.U noemt het saneren .Als men vroeger deze ruimingen ook toegepast had , dan haden er waarschijnlijk veel minder mensen aan deze ziekten dood gegaan . Uit uw verhaal meen ik op te maken dat vroeger niet erg was dat er mensen aan dood gingen . Want dat was natuurlijk proces . Nu dieren ruimen vindt u saneren en dus niet natuurlijk . Dus niet ruimen en de dieren en mensen die dood gaan als natuurlijk proces beschouwen . Vroeger had men armoede en kon men het zig niet veroorloven om dieren te ruimen , men redde wat te redden viel . En de kennis die er nu is had men toen ook niet , anders had men ondanks armoede waarschijnlijk anders gehandeld .De minister moet daadkracht tonen door verdachte bedrijven te blokkeren en te onderzoeken en besmette dieren ruimen . Verder is belangrijk effect van goed enten te onderzoeken .De geitenhouders moeten financieel hier niet de dupe van worden . Er zal best wel ergens een potje zijn wat gevuld is met heffingen die door boeren betaald zijn .De mens wil langer en gezonder leven en ook nog vanalles hebben en meemaken in zijn leven . Dit tegen zolaag mogelijke kosten . Dus ook voor voedsel . In de winkel mag het niet teveel kosten . Als de boer per dier bijna niets meer overhoud zal hij meer dieren moeten houden om een boterham te verdienen . Als er dan wat gebeurt krijgt de boer de schuld omdat hij teveel dieren op zijn bedrijf heeft . Vroeger was voor veel mensen eten duur . Maar toen broken er nog vaker ziekten uit als nu en je hoorde hier niemand over . De meeste mensen gaan wel graag natuurlijk dood maar liefst zo laat mogelijk .

 • no-profile-image

  a.j. peeze

  verburg en klink het achterhouden van noodzakelijke berichten aan de bevolking acht ik een buitengewoon schandalige zaak

 • no-profile-image

  a.j.j.

  Al 3 jaar lang maken klink en Verburg dit land tot een bananenenrepubliek. 2200 mensen besmet met de Qkoorts, tientallen doden. Wie zijn hier de moordenaars? terwille van het grotegeld? Verdwijn overheid en ga je doodschamen. Een mensenleven is hier niets meer waard. In een bananenrepubliek zou de bloedwraak heersen, denk daar eens aan

 • no-profile-image

  herkauwer

  Keuterboer, vroeger gingen er hele veestapels en massa's mensen dood aan epidemische veeziekten, maar die ontstonden toen nog op natuurlijke wijze en niet als vorm van sanering. En hun bakermat lag nooit in hetzelfde veterinaire lab! En dus: A.J.Peeze, C.A.Bakker, A.J.J.Doesburg en anderen, jullie hebt volkomen gelijk. VERBURG en KLINK spelen CDA-BLUFPOKER MET DE VOLKSGEZONDHEID! En er is de WET OPENBAARHEID BESTUUR om daar per direct openheid in te vorderen! Meer hierover onder 'Kabinet maakt Q-koortsbedrijf toch openbaar'.

 • no-profile-image

  C.A.Bakker

  Ongelooflijk, dat de regering dit heeft laten gebeuren. We kiezen een regring die we willen kunnen vertrouwen het goede met de bevolking voor te hebben!!!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.