Home

Achtergrond 22 reacties

VWA ruimt maandag op 3 bedrijven met Q-koorts

Op drie Q-koortsbedrijven worden maandag de drachtige geiten of schapen geruimd.

Zaterdag gaat een ploeg van de VWA inventariseren hoeveel mannelijke en vrouwelijke dieren er op die bedrijven lopen en hoeveel drachtige exemplaren er zijn.

Het ministerie van LNV wil niet bekendmaken om welke bedrijven het gaat. Wel dat de dieren die moeten worden gedood een kleurtje krijgen zodat ze op de dag van de ruiming makkelijk zijn te herkennen. De geiten krijgen dan eerst een injectie om ze te bedwelmen. Daarna volgt het spuitje om ze te doden. De kadavers gaan dezelfde dag nog naar destructiebedrijf Rendac. De drachtige dieren worden gedood om te voorkomen dat bij een miskraam de Q-koortsbacterie vrijkomt die dit jaar al bijna 2300 mensen ziek maakte. Zes mensen met Q-koorts overleden .

Op de zestig besmette bedrijven moeten bijna 40.000 dieren worden gedood. De dierenartsen die de ruimingen uitvoeren, werken voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Artsen die op ethische gronden niet willen meewerken aan het euthanaseren van de dieren op de besmette bedrijven, kunnen dat weigeren, aldus LNV.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Lieve Karin, een schot in de roos! De Vogelgriepruimingen in 2003 gingen met Pasen gewoon door, want de kamer was met reces en er waren dus geen parlementaire pottenkijkers. Dat was de KEES VEERMAN METHODE! In zijn dossier 'De Pestvogels van Veerman"besteedde Spotvogel daar veel aandacht aan en schreef de hoofdstukken 63 Paaswake en 64 Pasen. Hierin laat hij een jonge Belgische pluimveehouder aan het woord die zijn dieren als "mijn kinderkes" betitelde. En ook memoreert hij het overlijden van de Rosmalense dierenarts Jan Bosch, die zich gehouden had aan de voorschriften van minister Veerman en staatssecretaris Ross-van Dorp. Ook een 'dood door schuld'geval dat onbestraft is gebleven! Het was mij vorige week meteen duidelijk waarom Verburg en haar CDA-kamerfractie ineens zo'n haast hadden om deze ruimingen door het parlement te jassen. En daarom moet deze hele zaak NU gestopt worden en met de WET OPENBAARHEID BESTUUR in de hand na het reces eerst tot op de bodem uitgezocht worden. Balkenende moet gehouden worden aan het kabinetsvoornemen om nooit meer grootschalig te ruimen. En anders moet hij mét zijn kabinet oprotten. Want volksverlakkers hebben we in dit land toch al veel te veel!

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Heidi, Waarom is het laf dat de bedrijven niet bekent gemaakt word? Ga je anders voor de camera een beetje protesteren? Het is NOOIT goed te praten dat er geruimd wordt, maar voor de media is het juist heel goed dat er geen openheid in gegeven wordt.

 • no-profile-image

  h

  Tuurlijk vertellen ze niet waar ze beginnen,ze staan zo voor je deur en met grof geweld ME enz hebben het zelf meegemaakt tijdens de MKZ zorg dat de dieren verdwijnen naar een ander gebied kunne ze je niets maken h

 • no-profile-image

  Bart

  Heidi en Piet, het is belangrijk om met z'n allen te protesteren tegen de gruwelijkheden die het CDA met al haar graagte over mens en dier uitstort. Ze deden dit, doen dit en gaan er met wreed sadisme mee door. Hoe kan het dat deze partij zo groot is? Wie stemmen op een club die zo met mens en dier omgaat? Wie zijn er mede verantwoordelijk voor? Het is belangrijk dat alle dierenartsen weigeren om zich voor het karretje te spannen voor de "schapen in wolfskleren" en hierbij de steun krijgen van elke burger. Dit mag en kan geen doorgang vinden. Zeker niet omdat het een geldkwestie is. De dieren isoleren is toch ook een optie? Wat gruw en sidder ik van die CDA-ers.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Natuurlijk lopen die mensen gevaar. Maar dat is niet het probleem van normloze CDA-bestuurders zoals Verburg en Klink. Zo lang de kamer niks doet, kunnen die lui gewoon doorgaan met hun wanbeleid!

 • no-profile-image

  Aart van der Burgh

  Bio Energetisch Onderzoek en Geneeswijzen
  Tulpstraat v45
  8331 ML Steenwijk
  Tel. 0521 - 523199

  Betreft Q-koorts

  A.s. maandag neemt het doden van zowel gezonde als zieke dieren een aanvang om het feit dat zij al of geen q-koortsbacteriën bij zich hebben. Ongeveer drie jaar geleden ben ik er in geslaagdf om eengoed werkzaam
  middel tegen deze koorts samen ter stellen.
  Gezien de dreiging om alle dieredn b8innen korte tijd te ruimen is door ons het hele land met de medicatie tegen q-koorts afgedekt.
  Dit is dest5ijd eveneens gedaan tegen het H5N1 vogelgriep virus en het huidige Mexicaanse griepvirus. De gevolgen waren bijzonder. Gedurende vijf jaasr geen vogelgriep in Nederland gehad en met betrekking tot de Mexicaanse Griep slechts 40 doden met onderliggende ziekte in plaats van ca. 1000 doden normaal per jaar. uit
  een gisteren ingesteld onderzoek is duidelijk geworden dat ook dit keer het afdekken een groot succes is geworden en is gebleken dat
  alle bacteriën die Q-koorts veroorzaken intussen zijn gedood. Aan gezien de tijd uitermate kort is om nog te kunnjen redden wat er te redden valt zou ik willen adfviseren, voordat men met de ruiming begint door terzake kundigen onze conclusie aan een onderzoek te onderwerpen. Indien elders geen levende bacteriën meer worden gevonden dient het ruimen te worden stop gezet. De belangen van de geitenfokkers en de Nederlandse gezondheid zijn te groot om een en ander naast je neer te leggen.
  U allen een welgemeend succes toewensend teken ik met vriendelijke groet,
  Hoogachtend,
  A.P.N.v.d. Burgh

 • no-profile-image

  Heidi

  Ze willen niet bekendmaken op welke 3 bedrijven ze maandag gaan ruimen.
  Laf hoor! Zeker BANG VOOR ACTIES van gezonde denkende boeren en mensen
  Het is onvoorstelbaar dat zoveel gezonde dieren vermoord worden en dat de bacterie daarmee niet eens uitgeroeid wordt!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Brabantse Dierhouder, dat had je nou effe moeten laten! Ik voel altijd erg mee met alle veehouders bij wie epidemische ziekten zijn uitgebroken of waar preventief geruimd is of wordt. Maar houd je verdorie verre van het uitkotsen van loze en voze verdachtmakingen naar hobbydierhouders. Dat er bij de vogelgriep enkele gevallen op kinderboerderijen en bij particulieren werden vastgesteld kan heel goed op besmetting vanuit de alom tegenwoordige bio-industrie wijzen. Want wat maken die paar hobbydiertjes nou helemaal uit tegenover honderden miljoenen gedegenereerd opgehokte bio-stumperds? (jawel zoveel zijn het er op jaarbasis). Richt je gifpijlen liever op de veroorzaker van alle ellende sinds 1997: LNV. Of heb jij nu nog niet in de peiling wat er gaande is? Dan wordt het tijd om eens een bril op te zetten en alle lezersforums in het AGD te gaan doorspitten. Want die zijn niet voor de poes van de kat geschreven!

 • no-profile-image

  pater achel

  Het CDA en haar bestuurders, die zijn erger dan de hel, in het hellevuur flamberen, ja dat mag dat zootje wel! Een gezegende kerst en een voorspoedig en respectvol 2010 voor U allen. Warme groet van Henk Versantvoort (Pater Achel)

 • no-profile-image

  Dierhouder

  Ik denk elke keer weer aan de varkenspest en mond en klauwzeer uitbraken! Wat een spanning voor de gezinnen die het aan gaat. We wensen je heel veel sterkte toe! Ziekte uitbraken zijn er altijd geweest en zullen altijd blijven. Als boer sta je machteloos, van bovenaf wordt er beslist of er een enting mag of niet. Als je de hype ziet die er was over de Mexicaanse griep, wel of niet enten, hoe hypoqriet mensen kunnen zijn. Ik ben blij dat ik die prikken gehaalt heb, nu geen zorgen! Dat had en moet bij de dieren ook gebeuren, als het nodig is gewoon enten, dit kan geen kwaad. En geen gezonde dieren doodspuiten, dat beeld vergeet je nooit! Maar de hobbydieren zijn de grote zorg, daar durft de overheid niet aan. Emotie!!!! En wie is het grootste gevaar?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Gedverdegedver, het lijkt hier wel de site van Meat & Meal. Kan die paapse pater weg?

 • no-profile-image

  Heidi

  Inderdaad , ik zou gaan protesteren ja!.
  Omdat ik bereid ben om voor deze weerloze dieren op te komen en me niet te verschuilen en alleen maar toe te kijken.
  Dieren hebben geen stem mensen echter wel vandaar dat ik vind dat we deze dieren moeten proberen te beschermen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Bart, ik weet wel wat voor soort mensen er op het CDA stemmen. Dat zijn lui die absoluut nérgens fatsoenlijk en deugdelijk over nadenken en die een eigen geweten ontberen! Ik sprak ooit een Brabantse bio-boer die overal op liep te klagen en kankeren maar aan het eind van ons gesprek zei: "dit klotebeleid maakt alles kapot en ik zei het er heel nie mee eens. Maar ik doe d'r ook niks teugen!" Op het raam van zijn boerderij hing een groen stemaffiche. CDA- lijst 1! Daarom is het in dit land zo'n huichelachtige rotbende geworden! Iedereen mag stémmen, maar weinigen kunnen dénken! En nog minder mensen durven voor hun eigen overtuiging te kiezen. En te staan! Ik gruw en sidder dus met jou mee!

 • no-profile-image

  geen gezonde geiten

  Ik hoop dat alle veeartsen de koppen bijelkaar steken en met zijn alle zeggen dit gaan we zo dus niet doen! Zij kunnen het nog uitstellen door op basis van ethische gronden geen gezonde dieren kapot te spuiten.
  Gaat de VWA ook bij alle hobbygeiten en kinderboerderijen kijken of daar geen Q-koorts heerst?

 • no-profile-image

  k.van handel

  Inderdaad, dat verhaal klopt helemaal. Dierenarts Jan Bosch raakte geinfecteerd omdat Veerman en Ross-van Dorp verkeerde - of helemaal geen- veiligheidsinstructies hadden voorgeschreven. Maar zijn dood bleef onbestraft. Nu zijn er door Q-koorts al veel méér doden gevallen door laakbaar en nalatig overheidsbeleid en we zullen gaan meemaken dat de schuldigen zonder straf wegkomen. Want het CDA dekt alles wat rot, vals, verkeerd en onwettig is!

 • no-profile-image

  piet

  Heidie dat zie je verkeerd. Het was pas laf om vier jaar lang strategisch ziektekiemen te verspreiden en geitenhouders, buren, boeren, burgers en dieren in levensgevaar te brengen! Wie zoiets kan, maalt er immers niet om wat land en volk zullen zeggen of doen als er weer duizenden dieren zinloos op de stinkende afvalhoop van het CDA-LNV worden gestort.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Demo maak je over mijn niveau vooral geen zorgen, want dat staat altijd nog mijlenver boven dat van lieden die menen dat zij naar eigen materiële willekeur over het leven van veehouders, hun dieren en hun economisch-materiële toekomst kunnen beschikken. En jouw parlementaire plattegrond ziet er ook al heel anders uit dan de harde realiteit. Want waar kamerleden van de meeste meerzetelpartijen vaker buitenshuis vertoeven dan kamerzittingen bij te wonen, is het CDA juist op meer dan geraffineerde wijze heer en meester in het zorgen voor meerderheidsvertegenwoordigingen. Zodat het doodsimpel is om voor dergelijke zaken een meerderheid te krijgen. Daarom hamerde Herkauwer er ook meermalen op dat er duidelijk wordt hoe de stemming over de Q-koortsruimingen 'bloedgroepsgewijze' is geweest. Daar zijn kamerstukken namelijk ook voor geëigend! Zeur dus niet: die Q-koorts is opzettelijk verspreidt en er zou een parlementair onderzoek dienen te komen alvorens er ook maar één (1) geit of schaap geruimd mag worden. Want een wetgever die een ziektekiem vier jaar lang inzet en laat woekeren, heeft daarmee wel heel veel van haar rechten verspeeld! ZO HOORT DEMOCRATIE NAMELIJK OOK TE WERKEN!

 • no-profile-image

  Demo

  Daar gaan we weer ,o,ja het cda regeert alleen dat kan in Nederland met zo,n 40 zetel van de 150,trouwens het linkse blok p.v.d,A ,groenlinks ,S.P, pvdD, hadden de kans na de laatste verkiezingen om te gaan regeren ,maar durfde het niet waarom ,om dat men soms impopulaire maatregelen moet nemen ,en dat doet men niet ze gaan liever achteraf lopen roepen wat al niet goed is. Trouwens spotvogel hoe hypokriet ben jij wel niet om tegen mensen te zeggen dat ze niet kunnen denken als men het niet met jou eens is,geeft aan op wat voor een niveau jij leeft.

 • no-profile-image

  joppe harmsen

  Lopen die dierenartsen en andere ruimers eigenlijk geen besmettingsgevaar? Want nu alles zo hals over kop moet gebeuren kunnen er de grootste fouten gemaakt worden. Of heeft er iemand nog vertrouwen in Verburg of Klink. Of uberhaupt in het CDA?

 • no-profile-image

  Prinslander

  Ik leef mee met de gezinnen die dit alles moeten ondergaan !!!

  E

 • no-profile-image

  Karin

  En zo zit de Kerststemming er weer goed in... Het doet me er aan denken dat de grootschalige ruimingen vanwege de MKZ (of was het de Vogelpest? Ik weet niet precies meer welke van de twee het was) destijds een paar dagen voor Pasen begonnen en tijdens de Paasdagen gewoon doorgingen. Nu begint men vlak voor Kerstmis ineens met het grootschalig ruimen van geiten. Je zou bijna gaan denken dat dit door de overheid bewust zo gepland is...

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou nou pater Versantvoort, je draagt wel een fraaie kerstgedachte uit hoor. "CDA-bestuurders flamberen in het hellevuur!!" Maar eerlijk is eerllijk: dat scheelt voor het kerstmenu wél een flink aantal ten onrechte 'geoogste' hazen van onze toch al met 30% verminderde landelijke populatie. En bovendien spaart het braadproces op deze manier fossiele brandstoffen! Maar ik zou zulk een vette hap toch niet appreciëren! En louche veggie-bestuurders zijn er helaas nog niet uit voorraad leverbaart! Misschien iets om komend jaar mee te gaan experimenteren? Ik wens je een gezegende Kerst!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.