Home

Achtergrond 5 reacties

VWA-dierenarts: euthanasie geiten pijnloos

Overheidsdierenarts Thijs Companjen, die vandaag in Vinkel is begonnen met het doden van drachtige geiten op het met Q-koorts besmet verklaarde bedrijf van Henk van Loon, is ervan overtuigd dat de dieren geen pijn lijden.

De arts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vertelde maandagochtend tussen de bedrijven door dat de geiten eerst een slaapmiddel krijgen toegediend, minuten later gevolgd door een euthanasieprik. Op het bedrijf in Vinkel worden maandag 175 van in totaal 1002 geiten gedood, een karwei dat enkele uren duurt. Vooral de eerste prikken waren erg emotioneel, legde Companjen desgevraagd uit. "Het is zeker niet leuk. Maar voor mij duurt dit een paar dagen. Voor de geitenhouder is het veel zwaarder'', aldus de dierenarts.

De VWA-arts en de bedrijfsdierenarts arriveerden maandagochtend nog voor het vertrek van de melkwagen. Ze werden gevolgd door een verreiker (shovel) en lekdichte containers die zijn besteld voor de afvoer van dode geiten naar destructiebedrijf Rendac. "We gaan er fatsoenlijk mee om.''

De VWA is tevreden over hoe de operatie vandaag verloopt. In Vinkel werd de ruimploeg met alle respect door de geitenhouder ontvangen, vertelde Companjen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Inderdaad erg respectvol Eric. Jammer dat die door eennvetbetaalde dierenarts zo zorgzaam in slaap gesuste geiten vervolgens toch als afval in de Rendacbak worden geladen. Typisch het normloze respect van het CDA. Kadaverdiscipline!!

 • no-profile-image

  Eric

  Volgens mij was het thema 'Euthanasie geiten pijnloos'... een vergelijk met Josef Mengele met de dierenartsen van de VWA vind ik schandalig. Dergelijke personen neem ik uiteraard niet serieus. Iedereen heeft gisteren in de journaals kunnen zien hoe de geiten zonder pijn en vol respect van de dierenartsen werden geëuthaniseerd. Erg netjes allemaal. Vergelijkbaar met de euthanasie van een hond of kat. Neemt niet weg dat het verschrikkelijk blijft voor de betrokken geitenhouders dat hun verder gezonde veestapel afgenomen wordt. Iedereen veel sterkte.

 • no-profile-image

  Louisa

  k snap ook niet dat dierenartsen hier toch aan meewerken, tis heel hun taak niet om gezonde dieren af te maken die ook nog hoogzwanger zijn. Maar t wordt goed betaald heb ik begrepen.. schandelijk wat hier in het land plaatstvindt, arme arme dieren.

 • no-profile-image

  daniel

  Schaamteloos, dat noemt zich een dierenarts. Ohja tuurlijk zijn er redenen aan te voeren: als ik het niet doet, dan een ander het (als niemand het doet gebeurt het niet). Het moet van hogerhand (Verburg). Ik vind dat dierenartsen moeten doen waarvoor ze ooit hun vak hebben gekozen. Het dierenwelzijn vergroten. Kies dan eens stelling tegenover het feit dat Nederland een van de grootste vleesexporterende landen zijn, is dit nodig? Met al het dierenleed erbij? Ik schaam voor het feit dat ik een Nederlander ben op momenten dat het over dieren gaat. Wij noemen ons humaan..... Ik noem ons hypocriet !!

  Daniel Peters
  Oosterwolde

 • no-profile-image

  Karin

  Dat was diezelfde dierenarts die beweerde dat dit ruimen van gezonde dieren nou eenmaal 'bij zijn vak hoorde'.
  Inderdaad schaamteloos, en bovendien slap, heel erg slap!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.