Home

Achtergrond 32 reacties

VWA begint taxatie geiten

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) is zaterdag begonnen met de identificatie, taxatie en het merken van de drachtige geiten die vanwege Q-koorts gedood moeten worden.

Dat gebeurt op drie besmette bedrijven in Zuid-Nederland waar de geiten in verhouding al langer drachtig zijn. Het is niet precies bekend om welke bedrijven het gaat. De drachtige geiten op de drie bedrijven worden vanaf maandag gedood en afgevoerd.

De VWA stuurt teams van ongeveer tien personen op pad die onder meer bestaan uit een dierenarts en een controleur van de Algemene Inspectiedienst.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  op" een vandaag " staat dat dierenarts medewerking weigert.

 • no-profile-image

  hagenees

  zo mogen van mij die dit hebben besloten allemaal tegen de muur aangezet worden.

  misschien zou dat een goed idee zijn dat kut cda.

  ik leef erg met de geitenhouders mee het is heel erg zeker voor die arme dieren het is echt een groot schandaal van het cda

 • no-profile-image

  pieter

  nou nou wie heet er nu herkauwer? Dat doet me denken aan iemand die steeds weer op dezelfde pruimtabak kauwt

 • no-profile-image

  piet

  ze hadden amper entstof dus je kon amper enten

 • no-profile-image

  arie maas

  als je dit allemaal leest vraag je toch wel af wat er aan de hand is De meeste bedrijven staan in het gebied waar geiten dit jaar verplicht zijn gevaccineerd. (bron telegraaf) zijn ze juist door de "vaccinatie" bewust besmet ??
  Heb nog niet zolang geleden in Nederland een profi geitenbedrijf bezocht, zeer indrukwekkend.
  Mensen sterkte

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit is een uitermate wijs en verstandig standpunt van de Limburgse college van Provinciale Staten. Dat ook de gehele CDA-statenfractie zich unaniem achter dit standpunt plaatste spreekt boekdelen over de slechte wijze waarop ons land vanuit het Parlement gecontroleerd wordt. Omdat er als gevolg van Laakbaar Handelen door de CDA-ministers Verburg en Klink een situatie heeft kunnen ontstaan, waarin er geen of onvoldoende preventieve maatregelen werden genomen en waardoor er een groot aantal zieketgevallen onder de bevolking optraden en er ook doden te betreuren waren, koos het parlement voor de meest typerende weg om het eigen falen te maskeren. Hopelijk lukt het LNV deze keer niet om - analoog aan eerdere veterinaire ruimingen (zoals bijv Pasen 2003) het kamerreces te misbruiken om een ijskoude sanering door te voeren. Deze minister is erom bekend dat zij graag de mening van anderen negeert. Hopelijk zal zij nu het unanieme standpunt van een provinciaal bestuurscollege alsmede dat van de meerderheid van de Nederlandse dierenartsen respecteren en aangrijpen om een waarachtig deugdelijk beleid te gaan voeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad, da's een volle neef. En er woont een zwager van me in Grupstalstervaalt. Je weet wel, bij de Kei en de Lange Jan. En bij het rovershol van de KNJV! Alferink, Lul-of en zo! Want wij Q-koortsvrije herkauwers kauwen wat af en krijgen het vaak erg voor onze kiezen. Daarom proberen we dus een deling in de samenleving tot stand te brengen! Bewust levende dénkers en hersenloze zultplakken! Zonder augurk want die zijn van zichzelf al verzuurd genoeg. Roept u maar!

 • no-profile-image

  john

  Karin, laat die mensen de zeer moeilijke emotioneel zware taak verrichten, die blijkbaar noodzakelijk is.

 • no-profile-image

  henk

  Het is politiek en het gaat allemaal om de poen en prestatie bij de overheid.
  Maar eerst laten ze het uit de hand lopen.
  Ik heb er mijn vraag tekens bij omdat in een onderzoek bij dierenartsen een jaar of wat terug 80% Q koorts antistoffen had en toen speelde dit nog niet eens.
  Dus dan is het altijd hier al in Nederland geweest!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geitenboer wordt wakker. Er MOET helemaal niet geruimd worden en het kabinet heeft destijds zelfs onomwonden afstand genomen van ruimingen. Dat dit nu gebeurd is een grote CDA-schande en is een gevolg van het feit dat LNV aan de leiband van het agri-megakapitaal loopt. Daarom moet er eerst een Parlementair onderzoek komen voordat er ook maar iets mag gebeuren!

 • no-profile-image

  john

  Home » Nieuws19-12-2009
  Limburg tegen ruimen van gezonde geiten

  Op vrijdag 18 december hebben Provinciale Staten van Limburg unaniem een motie aangenomen waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt opgedragen om de minister van Landbouw te verzoeken om de ruiming van gezonde geiten in verband met de Q-koorts te voorkomen.

  De motie was een initiatief van de Partij voor de Dierenfractie in de Limburgse Staten.
  Minister Verburg (CDA) van Landbouw heeft woensdag besloten om alle gezonde drachtige geiten op besmette bedrijven te laten doden.

  In de laatste vergadering van dit jaar hebben Provinciale Staten van Limburg unaniem een motie van de Partij voor de Dieren gesteund om de minister te verzoeken om andere middelen in te zetten om de Q-koortsuitbraken te stoppen. Daarbij worden het testen en vaccineren van gezonde dieren genoemd.
  Verrassend was dat ook het CDA vóór de motie stemde en daarmee een ander standpunt inneemt dan de “eigen” minister.

  Limburgs Statenlid Frank Wassenberg: “Het is heel bijzonder dat de Limburgse Staten zo eensgezind vóór een diervriendelijke bestrijding van de Q-koortsuitbraak kiest. Aanvankelijk leek de motie alleen door een paar kleinere fracties te worden gesteund, maar na veel overleggen konden steeds meer partijen zich vinden in onze argumenten. Vlak voordat het onderwerp in de Staten werd behandeld sloot de laatste fractie zich aan bij de motie van de Partij voor de Dieren. Dit is een signaal dat de minister niet mag negeren! Het doden van gezonde dieren draagt niet bij aan de volksgezondheid. Dat is een bezweringsformule, een bloedoffer.”

  Vrijdagmiddag, direct na het aannemen van de motie, heeft de Provincie Limburg de volgende brief naar de minister gestuurd:

  Excellentie,

  Op 18 december jongstleden hebben Provinciale Staten van Limburg unaniem
  een motie aangenomen die ons college van Gedeputeerde Staten opdraagt u
  te verzoeken de ruiming van gezonde dieren in verband met de Q-koorts te
  voorkomen.

  Hierbij verzoeken wij u, conform deze motie, alsnog te voorkomen dat
  gezonde dieren worden geruimd. In plaats van ruimen vragen de Staten om
  dieren individueel te testen, gezonde dieren (bokken en drachtige
  geiten) te vaccineren en de bedrijven waar deze testen en vaccinaties
  hebben plaatsgevonden regelmatig te monitoren.

  Voor de overwegingen die hieraan ten grondslag liggen, verwijzen wij u
  naar de definitieve besluitvorming.

  Gedeputeerde Staten van Limburg
  Voorzitter,
  Secretaris


  Read more: <>

 • no-profile-image

  Theo

  Beste geitenhouders die dit treft veel sterkte in deze sombere dagen ,ik hoop dat de overheid niet alleen met woorden bijstaat maar ook met daden.

 • no-profile-image

  noud biggensnijer

  Ik zie het zo: het is jullie bedrijf, het zijn jullie dieren, het is jullie geld, het is jullie toekomst en de overheid heeft moedwillig alles uit de klauwen laten lopen en daardoor ook een stel doden op zijn geweten. Dus de eerste ambtenaar die met zijn klauwen aan mijn dieren zou komen die kreeg thuis heel wat uit te leggen. Vooral aan zijn vrouw!

 • no-profile-image

  dichtbij betrokkene

  Ben het helemaal eens met de reactie over de pers. Als ze maar grijpers en vrachtwagens kunnen filmen, krijgen ze helemaal een kick van. Ze kunnen dan wel persvrijheid hebben maar er zijn ook fatsoensnormen. Respect noemen de jongeren dat onder elkaar. En dat is soms ver te zoeken bij de Nederlandse pers. Zoals Zembla hun programma bracht een paar weken geleden op zondagavond, schijnt een dierenarts 45 min voor geintervieuwd te zijn geweest. Zie je Zembla, niet 1 sec gezien. Alleen de toonzetting van de verslaggever al, walgelijk gewoon. Alle mensen die met deze kwestie te maken hebben, sterkte ermee en houdt moed.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dichterbij, een goeie raad. Ga voortaan minstens vier meter vanaf jouw tv zitten, haal vooraf een stevige pijpenragger door jouw oren en dan praten we nadien nog een keer. Maar wellicht zit er slechts zult onder jouw hersenpan? In dat geval geef ik alle moed op! Domme Dummie luister: des te meer persaandacht, des te breder jullie probleem weerklank zal vinden in de maatschappij! Zo: en nu heb je een hele zondag om hier eens diep over na te denken. Succes!

 • no-profile-image

  pestvogel

  Even een vraagje,Wat heeft het CDA hier altijd mee te maken?
  Zou een minister van LNV van een andere partij anders gehandeld hebben?
  Ik geloof er geen bal van.
  Ik hoor D66 er Brinkhorst nog brallen over krokodillentranen van boeren toen hij verantwoordelijk was voor massale ruimingen.
  En wat dacht je van de ambtenaren van LNV. Die hebben ook een flinke hap in de melk te brokkelen en ik herrinner me nog de uitkomst van een onderzoek waarbij duidelijk werd dat 90%van de ambtenaren van LNV (groen)links stemd!
  Hebben die geen verborgen agenda?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Pieter, daarom heet een her-kauwer ook hér-kauwer! En helaas is dat erg nodig om die lui hier de elementaire zaken aan het verstand te peuteren. Daar kunnen ze méér van opsteken dan enkel hooipakjes!

 • no-profile-image

  zwalker

  Mekker, daar zeg je wat. Verburg komt zélf van de boerderij in Bodegraven en is dus belanghebbende bij de veesector. Zo bont heeft zélfs Cees Veerman het niet gebakken, want die is (naast tienduizend dure bijbaantjes) akkerboer en heeft thuis in Goudswaard alleen een ren met kooikippen voor eieren en om te slachten. Dat is tenminste duidelijk.

 • no-profile-image

  geitenboer

  Ik zie dat de pers de te ruimen bedrijven al heeft gevonden ,mensen kunnen jullie dit nu niet met rust laten ,laat die mensen die moeten ruimen en de boeren met rust aub!!!

 • no-profile-image

  maire

  ja, maar dat is niet de grootste praktijk van nederland

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Oké Hendrik, en nu graag in algemeen beschaafd Nederlands?

 • no-profile-image

  dichtbij betrokkene

  Herkauwer, dat bedoel ik nou met fatsoensnormen. Leuke reactie. Maar ja, jij snapt de strekking van het verhaal dus niet. De pers is veel te eenzijdig, zogenaamd mega en groot moet weg. Let wel, bij de geitenboeren en LTO staat volksgezondheid voorop, maar nu ze qua enten al zover zijn en 1 deskundige vertrouwt zijn eigen test niet meer ga je toch niet zo met de botte bijl erin. En laten we het wel netjes houden qua reacties graag.

 • no-profile-image

  pieter

  dat is dan in ieder geval duidelijk

 • no-profile-image

  herkauwer

  Lieve Beste Dichterbij, het was niet mijn bedoeling om jou te bezeren, want dat doet LNV al. Het ministerie dat bijna vier jaar terug de Q-koorts in het geniep inzette als beoogd toekomstig saneringsmiddel. En die toen net zolang wachtte tot de tijd van oogsten politiek rijp zou zijn, dat er ineens dode burgers bleken te vallen. En ja: toen kon Gerda niet anders dan het kerstreces afwachten en inderhaast ruimen verordonneren. En hopen dat de sector dit zou slikken. Als je de moeite hebt genomen om alle forums in agd over Q-koorts van afgelopen weken te lezen dan weet je dat ik vierkant achter de geitenhouders/sters sta. En ook dat ik steeds aandring op een parlementair onderzoek. Maar als Gerda haar zin krijgt dan is de hele sector al lang en breed geruimd tegen de tijd dat de kamerleden weer terug komen van vacantie. Daarom klink ik nu en dan misschien een beetje bot. Maar geloof me, BOT, dat zijn LNV en het CDA. En persoonlijk heb ik 0.0 eurocent belang bij deze hele materie. Ik doe het voor het belang van mens en dier. That's all!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nép Pestvogel, het CDA heeft hier alles mee te maken want dat bestierde met Lardinois, Vander Stee, de Koning, Bukman,Braks (vele malen), Veerman en Verburg wel een paar agri-criminele kabinetsperioden dunkt mij. En we hebben het uiteraard bij LNV niet over het ambtelijke vee maar over de top- en de hogere beleidsambtenaren. En dan praten we niet over scharrelkooien vol maar over nét genoeg om al hun namen te kunnen onthouden.Gelukkig werkte ik bijna 40 jaar bij LNV en is mijn geheugen nog puik! En ik heb alle verborgen agenda's opgeslagen en dubbel bewaard. Welterusten!!!

 • no-profile-image

  pieter

  he, heb je familie in waarheidsvindingerveen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Hagenees, hoe sterk het onrecht en hoe vreselijk het wanbeleid van LNV en CDA ook zijn mogen, het is altijd verkeerd om op dezelfde wijze te gaan handelen. Laten wij dus beschaafd blijven en proberen om het normloze beleid met rede en fatsoen te bestrijden. Als iedereen meedoet dan moet dat kunnen lukken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou Pieter, daar hoopt Verburg natuurlijk op, want het is dus echt niet toevallig dat er uitgerekend pal voor het kerstreces zulk een ongehoord primitieve barbarij te gebeuren staat. Niet ter beteugeling van een door LNV zélf uitgezette ziektekiem en evenmin in het belang van de volksgezondheid. Maar louter vanwege de duistere machinaties van het Agri-industriële machtsblok binnen LNV, dat al jarenlang druk in touw is om door middel van dictatoriale ruimingen hele bedrijfstakken van de veehouderij keihard en ijskoud weg te saneren. Hopelijk vindt LNV ditmaal haar eigen Waterloo en wordt er zo snel mogelijk een diepgravend Parlementair onderzoek ingesteld naar het hele pakket aan epidemische uitbraken en ruimingen sinds 7 januari 1997. Want toen is deze hele ellende van start gegaan, al besefte de toenmalige minister Brinkhorst niet waar hij eigenlijk mee bezig was. Dat ligt nu wel even anders!!

 • no-profile-image

  pieter

  ja, john uit holwierde, dat is allemaal leuk en aardig maar daarvoor is geen tijd meer.

 • no-profile-image

  Mekker

  De boer is troef. Daar vallen ook de geitenhouders onder. Nu nog een minister die ook de troefkaart uitspeelt: De geitenhouders worden in het algemeen belang van de volksgezondheid de geiten ontnomen. Daar past ook schadeloosstelling bij conform de onteigeningswet.

 • no-profile-image

  kees van den brink

  Wat heet duidelijk? Die Veerman was niet meer te stoppen met de vogelgriep en had toen ook bijna weer een hele varkenssector geruimd. Dat school maar een haar. Iedereen is dat natuurlijk allang weer vergeten!

 • no-profile-image

  Karin

  En zo zit de Kerststemming er weer goed in...
  Het doet me er aan denken dat de grootschalige ruimingen vanwege de MKZ (of was het de Vogelpest? Ik weet niet precies meer welke van de twee het was) destijds een paar dagen voor Pasen begonnen en tijdens de Paasdagen gewoon doorgingen.
  Nu begint men vlak voor Kerstmis ineens met het grootschalig ruimen van geiten.
  Je zou bijna gaan denken dat dit bewust zo gepland is...

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.