Home

Achtergrond

VVD krijgt onvoldoende steun voor verlagen EU-afdracht

De Tweede Kamer is er niet voor om de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie 'aanzienlijk' te verlagen. Een motie van de VVD kreeg onvoldoende steun.

De SP, PVV, SGP, Partij voor de Dieren en het lid Verdonk steunden de motie; de coalitiepartijen CDA, PvdA, Christenunie alsmede Groenlinks en D66 stemden tegen.

De VVD-fractie presenteerde vorige week een notitie waarin werd gepleit voor een beperkte EU-begroting; in plaats van de huidige circa 140 miljard euro zou die slechts een kleine 70 miljard euro moeten bedragen.

Het EU-landbouwbudget kan volgens de liberalen worden beperkt tot 19 miljard euro, tegen meer dan 40 miljard euro nu. Steun aan landbouw en plattelandsbeleid kunnen de lidstaten waar mogelijk beter zelf regelen, vindt de VVD, of ze moeten meebetalen aan EU-beleid (cofinanciering).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.