Home

Achtergrond

VVD: geen loonsverhoging als het banen kost

Werkgevers die door cao-afspraken in hun sector te maken hebben met een forse loonsverhoging, moeten daar volgens de VVD onderuit kunnen komen als ze kunnen bewijzen dat ze anders werknemers moeten ontslaan.

Daartoe dient Tweede Kamerlid Stef Blok van de oppositiepartij volgende week een voorstel in tijdens de begrotingsbehandeling Sociale Zaken. Blok vreest dat de vakbeweging ondanks de economisch slechte tijden flinke loonsverhogingen binnenhaalt in cao-onderhandelingen. Dat gaat volgens hem ten koste van de werkgelegenheid.

Verder wil de VVD'er een motie indienen om vertegenwoordigers van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) te laten meepraten in de Sociaal-Economische Raad (SER). Blok wijst erop dat het aantal zogeheten eenpitters de laatste jaren flink is toegenomen tot ongeveer 1 miljoen.

Het gaat ook om een diverse groep ondernemers. Veel zzp'ers zijn vanuit een werknemerspositie begonnen, werken bijvoorbeeld in de bouw, metaal en media, en hebben soms alleen hun oude werkgever als opdrachtgever. Zij kunnen daardoor in de ogen van de VVD'er niet vertegenwoordigd worden door ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland, die al in de SER zitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.