Home

Achtergrond

VN nemen schuld rond chaos klimaattop op zich

De chaos rond de klimaattop is te wijten aan het klimaatbureau (Unfccc) van de Verenigde Naties, dat de top heeft georganiseerd.

"Het is mijn schuld'', aldus VN-klimaatbaas Yvo de Boer vandaag op een persconferentie.

Volgens De Boer heeft de Deense overheid er alles aan gedaan om de top soepel te laten verlopen. De Unfccc heeft echter meer mensen toestemming te geven om de klimaattop bij te wonen dan er in het conferentiecentrum passen. "We kunnen 15.000 mensen kwijt en er willen 46.000 mensen in. Dat is fysiek onmogelijk'', aldus De Boer.

"We hadden de registratie bij 15.000 mensen kunnen stoppen'', aldus De Boer. Daar werd echter niet voor gekozen, omdat verwacht werd dat niet iedereen tegelijk naar de top zou komen. De laatste week komen echter veel ministers en wereldleiders en wil iedereen met een registratie er dus bij zijn.

Door de problemen bij de toelating staan veel deelnemers aan de top urenlang te wachten tot ze naar binnen kunnen. Maandag stonden zelfs regeringsdelegaties uren in de vrieskou. De politie en het leger deelden koffie uit om het leed iets te verzachten. Veel vertegenwoordigers van milieuclubs en maatschappelijke organisatie hebben hun accreditatie moeten inleveren.

"Ik ben me ervan bewust dat mensen uren buiten staan te wachten. We proberen iedereen zo snel mogelijk naar binnen te krijgen. Daarbij wordt extra gezorgd voor de overheidsdelegaties'', aldus De Boer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.