Home

Achtergrond 8 reacties

VKI kan rundveehouder klein voordeel opleveren

De invoering van het Voedselketen Informatiesysteem (VKI) per 1 januari geeft veehouders meer werk, maar rundveehouders kan het ook een klein voordeel opleveren.

Dit ontdekte het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het voordeel zit hem in een betere verwaarding van uitgestoten melkkoeien. Daarvan hoeven de uiers door een betere registratie van diergeneesmiddelen niet meer automatisch te worden afgekeurd. Dat scheelt destructiekosten en maakt dat de uiers door verkoop aan de huisdiervoederindustrie nog iets kunnen opbrengen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de laatste jaren uiers van uitgestoten melkkoeien automatisch afgekeurd voor alle consumptie omdat het Bureau Registratie Diergeneesmiddelen van veehouders niet meer eiste om het gebruik van droogzetpenicilline te registreren. Daardoor had de VWA geen inzicht of nog wachttermijnen moesten worden gehanteerd voor residu van droogzetters in uierweefsel of niet.

Dat wordt met de invoering van het VKI anders. Daarop moeten veehouders ook het gebruik van droogzetters melden. Dat kan een kleine conpensatie zijn voor het VKI-meerwerk. Voor de schapen- en geitensector levert het VKI ook meerwerk op, vooral gedurende de periode dat het VKI nog niet gekoppeld kan worden aan het elektronische I&R-systeem.

Als dat systeem werkt, kunnen veehouders de VKI-informatie vanachter de computer invoeren en meesturen met de I&R-informatie. Voorlopig moeten ze echter formulieren invullen. De gevraagde informatie is in beginsel echter vrij simpel, stelt een zegsman van het PVV. Ze moeten het diergeneesmiddelengebruik noteren, zo nodig per koppel, plus de behandelende dierenarts. Verder moeten zaken worden gemeld, zoals eventueel achtergebleven naalden.

De meeste praktische vragen moeten worden beantwoord voor de waaghouders. Voor hen is een praktische werkwijze nodig om de juiste VKI-gegevens met uitgesplitste en nieuw gevormde koppels mee te geven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ieder voordeel

  Lang leve de voor,,uit"gang.

 • no-profile-image

  Henk

  Hee studentje
  Al die troep is extra werk wat niks opbrengt daar bij haal je boeren steeds meer uit hun gezinsleven wat daar bij een slechte zaak is.
  het is steeds maar 5 minuten zeggen ze dan en dan is het wel klaar maar al die 5 minuten gaan zo naar de 100 uur als je er niet omdenkt.
  En daar bij demotiveer je mensen ook nog wat nog wel eens een andere wending in de landbouw/veeteelt kan breng.
  Daar bij hou je een hoop overheden en suboverheden mee aan het werk die niet eens hun eigengeld kunnen verdien, maar gaan wel 5 uur naar huis.
  Maar dat maakt niet uit ze demotiveren je al op school,als je dat dan gehaald heb dan wil je voor je zelf beginnen vallen er nog eens de helft af door de regelgeving
  Die administratie hier in deze streek is nog steeds op papier voor de medicijnen en dat is goedgekeurd door Qurant
  Dat moet nu allemaal geautomatiseerd worden.
  Op dit moment zitten hier de meeste stoppers onder de 40 jaar in de streek en binnen 10 jaar is 65% 65 jaar of ouder en het kan wel eens zijn dat die met de regels zegen we stoppen maar eerder.
  dat wordt niet meer opgevangen door jongere generaties want die denken wel even na voor ze er aan beginnen, en ook niet door de schaal vergroting

 • no-profile-image

  Gaatze

  Waarom moet dit voor runderen zonodig digitaal? En waarom kan het voor nuchtere kalveren met een papieren formulier? Kan het voor volwassen runderen dan niet op papier? Zoals al is gezegd, amtenaartje werk verschaffen. Kleine kans dat elke veehouder/handelaar deze Europeese verplichting allemaal digitaal invullen. Het gros van deze beroepsbevolking is namelijk digibeet. Mooie handel voor het rijk met 80 cent/minuut voor dat telefoongesprekje.

 • no-profile-image

  g.willems

  baantjes kweken voor ambtenaartjes en de boeren mogen betalen!!!!!!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  weer extra regels erbij.

 • no-profile-image

  Student

  Ik denk dat het wel meevalt met dat extra werk, als ik het goed lees is het medicijnregistratie. Volgens mij is dit binnen de kwaliteitssystemen (BV Qarant) ook verplicht. Natuurlijk kost een extra formulier invullen tijd, maar ik denk dat als je het goed voor elkaar hebt, dit verwaarloosbaar is. Maak je niet druk! Het drukmaken kost meer tijd en energie als het aanpassen aan de regel!

 • no-profile-image

  harry's

  altijd gedacht dat die in de frikandellen gingen? maar zoals ik dit artikel lees is dat nu mogelijk!

 • no-profile-image

  gert

  Klein voordeel,vergeet het maar

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.