Home

Achtergrond

Unilever profiteert van groei in China en prijsverwachting

De Euronext in Amsterdam steeg vandaag tot het hoogste niveau dit jaar: 328 punten.

Analisten denken dat een stijging tot 340 punten mogelijk is nu de economie langzaam lijkt op te krabbelen. De AGD-index van 25 agribusiness-ondernemingen steeg op weekbasis 2 procent. Bedrijven zien betere prijzen tegemoet. De prijzen van agrarische grondstoffen als tarwe, mais en soja zijn op de termijnmarkt op weekbasis gestegen door een krap aanbod. Voor verwerkende bedrijven betekent dat hogere kosten om voeding te maken, terwijl boeren hogere inkomsten tegemoetzien.

Het aandeel Unilever steeg op weekbasis 6 procent in waarde. Analisten putten hoop uit voorzichtig aantrekkend consumentenvertrouwen op Westerse markten, maar reageren vooral op Unilevers verwachting de komende jaren steeds 15 tot 16 procent in omzet te kunnen groeien op de Chinese markt. Bestuursvoorzitter Paul Polman verklaarde onomwonden dat voedselprijzen omhoog zullen gaan.

Grote verliezer op de beurs is Smithfield Foods. De Amerikaanse vleesproducent maakte bekend voor het vierde kwartaal op rij verlies te lijden. De firma verloor in de laatste drie maanden 18,4 miljoen euro (26,4 miljoen dollar). De omzet daalde van 2,2 naar 1,9 miljard euro (3,15 miljard dollar). Dat voerkosten stijgen voor het verticaal geïntegreerde bedrijf helpt evenmin. Toch staat het aandeel Smithfield nog altijd 16 procent hoger dan begin dit jaar. Smithfield wordt geholpen door de stijgende prijs van varkensvlees in supermarkten. In de VS is de prijs dit jaar gestegen met 27 procent.

De Noorse kunstmestproducent Yara zit ondertussen in de lift sinds concurrenten Terra Industries en ICL Europe verklaarden een aantrekkende vraag te zien naar vooral kali. Het wachten is op de eerste grote verscheping naar China, ieder jaar feitelijk de prijszetter.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.